Розміщують в ресторанах, школах, салонах: як тернопільські підприємці допомагають переселенцям

Розміщують в ресторанах, школах, салонах: як тернопільські підприємці допомагають переселенцям
  • З початком війни в Україні чимало міст Півночі, Сходу та Півдня нашої держави піддалися нещадному бомбардуванню російськими військами. У зв’язку з цим люди масово покидають свої оселі та шукають тимчасового притулку в мирних містах Західної України.
  • Тернопіль не лишився осторонь, а чимало місцевих підприємців зголосилися розміщувати у робочих приміщеннях людей, що вимушено покинули свої домівки.

В цьому матеріалі ми розповімо про чотирьох підприємців з Файного міста, котрі практично з першого дня війни розміщують у себе людей, котрі вимушено покинули свої домівки.

«Це найменше, що я можу зробити»

Підприємець Роман Ман в період можливості розселяє людей з інших обласних центрів на території своїх орендованих приміщень, а також у квартирах друзів та знайомих.

– Селимо людей, годуємо, возимо зі Львова їжу та продукти. В пріоритеті у нас наразі мами з дітьми. Плануємо зробити маленькі ліжечка для діток, – каже пан Роман. – Це найменше, що я можу зробити в такий час.

Відео дня

Чоловік каже, що постійно контактує з іншими волонтерами, допомагає їм, а вони допомагають Романові.

– Маю секонд-хенд, то вожу по різних райцентрах матеріали для виготовлення маскувальних сіток, – продовжує він. – На мою думку це мінімум, що можна зробити. Бо в нас тут спокій, а мої друзі, котрі зараз в Києві і інших містах де ведуться бойові дії розказують страшні речі.

Роман Ман допоміг понад сотні людей переночувати, зокрема, переселенцям з Києва, Харкова, Гостомеля та інших населених пунктів.

– Переважно люди перебувають у нас ніч або дві і далі прямують на Львів та закордон, – каже пан Ман. – Люди об’єднуються, допомагають один одному. Ми маємо показати, що українці єдині у всіх містах.

Переобладнав салон краси

Власник салону краси Микола Онищук розміщує переселенців у цьому ж салоні. Спеціально для них він облаштував спільні місця.

– Я людина, яка не може піти на війну, мене там заб’ють першим. Але допомогти тут, у Тернополі я можу. У своєму салоні краси я вирішив розмістити біженців. Тут поміщається 10-12 осіб, – каже підприємців. – нам ще надали приміщення туристичної агенції і там ми облаштували вісім спальних місць.

Чоловік каже, що відвідувачі салону дуже згуртувалися, попривозили ковдри, подушки, надувні матраси, готують їсти.

Кожного дня в салоні Миколи Онищука розміщують людей. Здебільшого на одну-дві ночі, адже ті прямують далі – у Львів та Польщу.

Залучили до допомоги шкільний колектив

Співвласниця двох тернопільських шкіл ThinkGlobal  Наталя Ткачук також долучилася до допомоги людям, котрі вимушено покинули свої домівки у Харкові, Києві та інших містах.

– В перший день війни я їхала з Києва 15 годин і бачила, що відбувається. Бачила жінок, бачила вагітних і бачила дітей та розуміла, що їм потрібно допомогти. Тому в наших школах ми орієнтуємося саме на них, – каже підприємиця. – Спочатку розміщувала переселенців по квартирах друзів, а потім з партнерами вирішили надати одне з приміщень школи для тимчасового розміщення сімей з дітьми. В цій же школі ми займаємося з дітками та допомагаємо їм.

Разом з партнерами Наталя Ткачук прихистила та розмістила понад 100 сімей. Для них же знайшли необхідні речі.

– До цього залучений весь колектив нашої школи. Нам допомагають волонтери, Галицький коледж, для діток вже зробили ліжечка, аби їм було зручно, – каже жінка. – В нас була сім’я з Харкова, що приїхала без нічого, бо їх будинок розбомбили. Є такі, що приїжджають в розпачі і не знають що їм робити далі. Ми даємо їм затишне місце для відпочинку і хтось залишається в Тернополі та починає волонтерити чи йде в тероборону, дехто продовжує свій шлях закордон.

Якщо ви є переселенцем та потребуєте тимчасового прихистку, можете звернутися за телефоном: 098 98 781 77.

Від початку війни допомогли тисячам людей

Підприємець Тарас Ковальчук також долучився до допомоги вимушено переселеним людям, а також нашим захисникам.

– Розпочали ми з організації харчування. Ще від карантину у нас було об’єднання рестораторів міста і ми на другий день війни вирішили допомагати харчуванням на об’єктах, де чергує поліція, тероборона, штаби тощо, – каже він. – наразі в нас працює штаб харчування у всьому місті і ми знаємо всі об’єкти, де люди потребують харчування.

Наразі на всіх об’єктах, де перебувають понад 50 захисників у Тернополі підприємець допомагає облаштовувати кухні. Станом на 5 березня вже відкрили чотири таких кухні.

– Моя дружина створила центр, в якому приймають до 110 людей з інших областей. Оскільки один з моїх закладів харчування наразі не працює, там ми також приймаємо людей, розміщуємо їх на диванах. Мій хостел також приймає людей, однак це за гроші, – пояснює пан Ковальчук.

Дуже багато людей розміщуються на одну ніч і їдуть далі. Загалом у закладах підприємця від початку війни в Україні розмістили орієнтовно 2 000 людей.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up