Що робити, аби добре клювало: секрети риболовлі від тернополянки

Що робити, аби добре клювало: секрети риболовлі від тернополянки
  • Жіночу риболовлю навряд можна назвати звичною справою. Тим не менш, це захоплення викликає цікавість і у представниць чарівної статі.
  • Як зробити так, щоб добре клювало, тернопільська журналістка Ірина Моргун розповіла "20 хвилин".

Тернопільська журналістка Ірина Моргун рибалить ще з дитинства. Риболовля для неї – це територія її спокою та релаксу, місце, де вона може усамітнитися та зупинити шалений потік дійств, які щодня захоплюють її у професійному руслі.

Про те, як зробити так, щоб клювало, як знаходити рибні місця та отримувати насолоду від незвичного хобі, вона розповіла у розмові з журналісткою "RIA плюс". А ще колега поділилась рецептом смачної рибної юшки, тож читайте).

Відео дня

- Так склалося, що на риболовлі більш схиблені чоловіки. Як у Вас виникло бажання освоїти це заняття?

- Отримавши цього року чудовий подарунок – вудку, вирішила пригадати дитячі роки, які минули на Рівненському Поліссі серед ставків, боліт і річечок. Із двоюрідними братами й сусідськими хлопцями я колись з тих водойм не вилазила у теплу пору. Ми тягали невід, ставили ятір, павука, рибалили вудками. Тоді мала вудочку з гілки лісової ліщини, замість поплавка – шматок кухонного віника. Освоїла всі ті нехитрі методики, єдине чого не вмію – це полювати на рибу з берега чи містка остами, як у нас кажуть. То був вищий пілотаж наколоти на планку із цвяхами на довгому держаку щуку чи лина.

"Коли не клює, гіпнотизую поплавок"

- А хто Вас вчив азам? Як дізналися про види риб і приманку?

- Любов до рибальства – це дідусева справа. Колись риби було більше, чи то я була менша… І досі яскраво пам'ятаю, як дід Гриць приніс з-під Нивки майже мішок линів, щук і карасів. З приманками ми в дитинстві не заморочувалися, якщо чесно. Головне була компанія, приманку просили в дорослих, які сиділи неподалік.

- Що для Вас риболовля? Завжди повертаєтесь додому з уловом?

- Це територія мого спокою і релаксу. Хто знає особливості мого характеру чи вдачі, розуміє, про що я. Іноді від шаленства й дуриньства треба відпочити. Буваю, що й без улову повертаюся. Але це не впливає на процес. Навіть коли не клює годинами, я можу гіпнотизувати поплавок. Коли риба ловиться – це адреналін, завдяки якому життя стає кольорове. Тоді я гордо тягну додому свої трофеї. Не йду, а лечу низенько над землею.

Найкраще – бути з незнайомими

- Із ким зазвичай ходите рибалити?

- Виключно сама. Мені для цієї справи компанії не треба. Тоді це ідеальна риболовля. Хоча, коли десь їдемо дружньої компанією і випадає можливість порибалити – не відмовляюся. Це теж гарно. Але найкращий варіант бути біля води одній чи говорити, як кажуть, ні про що з незнайомими людьми, які теж приїхали рибу ловити.

- Яке у Вас спорядження для промислу?

- Вудочка. Звичайна вудка з дуже гострим гачком і класною котушкою.

- Чи вірите в якісь прикмети?

- Я не забобонна. Вірю лише погоднім прикметам. Орієнтуюся на прогноз і, як це дивно не звучить, на внутрішній барометр. Це, як по гриби ходити. Сидиш і відчуваєш, що грибна пора прийшла саме сьогодні. Збираєшся і йдеш до лісу. З рибою – та ж історія.

- Які види риб найбільш поширені у водоймах Тернопільщини?

- О це до профільного управління, до місцевих іхтіологів, я в цьому не спеціалістка. Просто ловлю окунів, карпів, карасів і плотву.

Місця, де можна порибалити

- Де краще рибалити? Чи рибні місця за сімома печатями є?

- Рибалити добре скрізь, аби клювало. В цей період, до речі, триває неростова заборона на вилов риби. Місця, де можна рибалити, позначені на інтерактивній спеціалізованій карті. Усі рибалки про неї знають. Є певні правила, яких треба дотримуватися, аби не порушити закон. Зазвичай у тій чи іншій місцині люблю ставати на одне й те саме місце. Я людина звички в цьому плані.

- А що треба робити, щоб добре клювало?

- У кожного свої секретики. Буває, стоїш на березі, сумуєш, а хтось тягає рибину за рибиною, а в тебе нічогісінько. І думаєш, якого милого. У нього, що черв'яки смачніші? Нюансів купа. Від виставленої глибини, кольору й форми поплавка до наживки, яку використовуєш у процесі. Я в цій справі початківець. Тому не стидаюся розпитувати про нюанси в досвідчених рибалок. Журналістська практика у цьому дуже допомагає.

- Скільки годин сидите на березі водойми?

- Була б моя воля – сиділа б зранку до вечора. Якщо рибалю неподалік дому, то годин 4 чи 6 біля водойми буваю точно.

- Відпускали колись рибу назад у воду?

- Так, переважно дрібну.

- Який Ваш максимальний улов?

- Найбільше досягнення не кількісне. Вартісний процес. Пишаюся тим, що в метровій намулі можу вимацати руками прудкого в'юна.

- Чи любите їсти рибу?

- Так, і до речі річкові види мені подобаються більше, ніж морські. Це смак дитинства.

Рецепт приготування юшки

- Може, поділитесь секретами приготування.

- Із дрібної риби готую юшку. Усе просто: картоплю кубиками, моркви більше, ніж для звичайного супу, півкільцями. Варимо. За хвилин 10-15 до готовності, кладу цілу цибулину в лушпинні й рибу. Сіль, перець, багато зелені. Наприкінці цибулину виймаю. Така юшка смакує і гарячою, й холодною. А якщо до неї подати житній хліб з маслом, то смакота неймовірна.

- Що порадите тим, хто в житті вудки не тримав, але дуже хоче спробувати себе в ролі рибалки?

- Пригадайте з Остапа Вишні: "Ви коли-небудь переживали такий момент, коли вам на гачок клюнув короп? Переживали? Коли не переживали, обов'язково переживiть, а коли переживали, вам закортить цей момент пережити ще раз! До болю, до шалу, до крику закортить". Тому раджу наважитися і спробувати.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (14)
  • roman masnyy

    Я вас бачив недавно з вудочкою на острівці кохання.
  • Луців Леся

    Молодець.
  • Володимир

    "Просто ловлю окунів, карпів, карасів і плотву". Хотілося б звернути увагу журналістки на те, що слова "карп" в українській мові нема.

    Ирина reply Володимир

    Це стаття 2019 р. - погляньте на коментарі. У 20 хвилин -криза жанру...)
  • Сергій

    триває неростова заборона- нерестова заборона. Вчіть мову.

keyboard_arrow_up