Щоб будні не здавались сірими, Олег Котик поселив на своєму подвір'ї триметрових казкових істот

Щоб будні не здавались сірими,   Олег Котик поселив на своєму подвір'ї триметрових казкових істот
  • До будинку сім'ї Котиків у с. Кровінка Теребовлянського району вже чотири роки приїжджають, як до музею. Криниця тут ховається у середині скульптури Лісовика,  альтанка ж спроектована, як справжній казковий будинок.
  • Усі скульптури Олег Котик творить разом з дружиною Оксаною та братом Русланом.  Майстрів,  які працюють у жанрі казкової скульптури, на Тернопільщині та в околицях більше немає. 

Автобуси, що прямують на Тернопіль, сповільнюють швидкість біля їхнього дому,  щоб краще розгледіти казку, молодята приїжджають сюди фотографуватись,  а діток від дивовижних істот годі й відтягнути,  -  у селі Кровінка Теребовлянського району оселився 2-метровий Лісовик,  зроблений  із бетону. На цьому ж подвір’ї - сіра альтанка з химерними звірями на даху.

Автори скульптур  - сім’я Котиків. Подружжя викладачів Теребовлянського вищого училища культури та брат чоловіка, випускник цього ж навчального закладу родом  із села Ласківці займаються скульптурою казкового стилю ще з 2012 року.

Відео дня

- Першу роботу ми з братом Русланом виконали, щоб прикрасити криницю в батьківському селі, - розповідє  Олег  Котик. – Це був грибочок, в якомусь ховалась криниця, між моїм будинком та будинком мого брата – вони по сусідству. Захотілось зробити щось небанальне, щось таке, щоб розвеселити людей, - додає пан Олег.

Казкові герої майстрів із Кровінки  - у всій Україні

Зараз чоловіки виконують роботи і на замовлення, кажуть, що в околицях майстрів, які працюють у казковому жанрі немає. Це і приваблює людей. За словами братів, роботи забирали у Львів, Хмельницький, Одесу. Наступний герой поїде у Вінницьку область.

– Наша головна мета  - серед сірих буднів створити справжню казку, - розповідають майстри.

Лісовика, який найбільше приваблює гостей Котики встановили у 2014-му. Його висота – 3 метри. На перший погляд зовсім не скажеш, що ця дерев’яна міфічна істота – криниця та ще й з бетону.

На подвір’я до Котиків  люди приходять як у музей

- Нещодавно ціла екскурсія проходила в нас на подвір’ї, - каже пан Олег. Близько 40 учнів школи-інтернату їхали повз будинок, - зупинились сфотографуватись. І це дуже тішить - бачити ці очі, які реально захоплені казкою. Саме тому пан Олег з сім’єю вирішив встановити ще один експонат на подвір’ї – цього разу цілий казковий будиночок шириною шість метрів та довжиною чотири метри. Зараз альтанка має сірі кольори, окремі деталі ще невідшліфовані, але звірів, що причаїлись на даху, вже добре видно.

- Розмальовує роботи, переважно, моя дружина Оксана, - каже Олег Котик. – Вона зі свого жіночого погляду завжди знає як гарніше прикрасити того чи іншого звіра. Багато її праці і в розробці ескізів, з яких все починається, - розповідає Олег, - жіноча ж уява - безмежна.

Пані Оксана розповідає, що не долучається лише до зварювання каркасу.

– Це не жіноча справа, – каже Оксана Котик. – А от деталі з бетону я б з радістю робила, от тільки часу завжди бракує, - розповідає мама двох діток. – Яночці зараз шість рочків, Артемкові – лише два. Вони просто в захваті від нашої роботи. Яна замовила в татка улюбленого героя з мультфільму Папугу Ріо – він сидить на даху альтанки. Ми хочемо закінчити її вже цього літа.

- Коли чоловік з братом працює – то обоє завжди дуже серйозні, інколи настільки заглиблюються в роботу, що не помічають навіть часу – розповідає Оксана Котик. – Я стараюсь завжди їх розвеселити, - нагадую, що вони ж роблять це для діток – то і настрій має бути особливим.

У роботі справді відчувається сімейний затишок.

Щоб казка відлякувала усі негаразди від нашої землі

- Зараз у світі стається дуже багато страшних речей, але головне – це не забувати, що у нас ростуть діти, яким потрібен спокій та приємні емоції. Та й у кожному дорослому є вічна дитина, – каже пан Котик.

-  Надзвичайно приємно, коли хлопці, мої студенти випускники, які зараз воюють на Сході, пишуть або телефонують і дякують, що тут ми прикрашаємо будні, - каже Олег Котик. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • ГАЛИНА

    захоплюе подих даи боже здоровя і натхнення
  • Olena Dogaeva

    Дуже гарно!
  • Люда Молодій

    Все дуже красиве! А подарунок для садочку справжня казка! ! !
  • Петя

    Круто!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up