“Щоб досягти успіху - треба горіти тим, що робиш": випускниця з Тернополя отримала середній бал 200 за усі ЗНО

“Щоб досягти успіху - треба горіти тим, що робиш": випускниця з Тернополя отримала середній бал 200 за усі ЗНО
  • Як це, бути на порозі дорослого життя, прощатись зі школою та будувати майбутнє власними силами?
  • Журналістка “20 хвилин” поспілкувалась із тернополянкою, яка закінчила 11-ий клас із золотою медаллю, середнім балом 200 за усі ЗНО та чималим багажем знань.

Випускниця Тернопільської ЗОШ №3 Олександра Хомишин на церемонії нагородження випускників отримала кілька нагород. Школу дівчина закінчила із золотою медаллю. Вона розповідає, що за час навчання встигла не лише добре підготуватися до зовнішнього оцінювання, а й відкрити для себе справу всього життя. Олександра тричі була на Всеукраїнському конкурсі-захисті наукових робіт Малої академії наук України, де представляла роботи з експериментальної фізики. У відборі на міжнародному фестивалі інженерії, науки та технологій I-FEST-2019 тернополянка отримала "бронзу".  Проте, це далеко не всі досягнення за час навчання в школі.

Які відчуття, коли залишаєш місце, де пробула 11 років, якою молода тернополянка бачить Україну через п’ять років, чи визначилась вже чим займатиметься далі вона розповіла журналістці "RIA плюс".

Дослідження - цікаві та корисні

Насправді, я дуже довго не розуміла, що наукова діяльність - це моє, - каже Олександра. - Дуже довго мріяла стати лікарем. Загалом я в шкільні роки брала активну участь в багатьох олімпіадах з англійської, французької мов, з інших предметів. Потім я визначилась, що хочу займатись фізикою та брала участь у фестивалі фізичного експерименту.

Відео дня

Дівчина займається експериментальною фізикою - це поєднання теорії та практики у фізиці. Теоретики вивчають закони, роблять розрахунки, інженери щось скручують докупи, а експериментатори - вони збирають щось звідти і звідти.

-  Я у своїх дослідницьких роботах дізнавалась інформацію, опрацьовувала теоретичний матеріал, а потім робила різні експерименти, - продовжує співрозмовниця. - Робила просто те, що мені цікаво і це приносило певні результати.

Дівчина розповідає, що в її останній роботі вона досліджувала те, як параметри розчинів для контактних лінз впливають на комфорт під час їх носіння. З одного боку це цікаво для неї, з іншого - корисно для людей.

- Тому і подобається мені займатись фізикою, а саме експериментальною фізикою, - каже Олександра. - Думаю, з моїх досягнень найвище - це Міжнародний конкурс. Але я не вважаю, що той самий конкурс-захист в Малій академії чимось гірший. Це окремий досвід і  вважаю, що їх не можна порівнювати. Як досвід з МАНу, так досвід з Тунісу - рівносильні для того, щоб рухатись далі. Щоб досягти успіху - треба горіти тим, що робиш.

Звідки любов до фізики?

Олександра Хомишин, як каже вона сама, не любила б так фізику, якби не її шкільна вчителька Наталя Орлова.

- Вона, напевно, змогла привити цю любов мені, - каже дівчина. - Коли я пішла на першу олімпіаду з фізики, то не планувала далі розвиватись у цій галузі, але в процесі підготовки до цих олімпіад я захопилась. Не менша заслуга в моїх досягненнях і мого наукового керівника, Олександра Крамара, який допоміг, так би мовити, відкрити двері у багатогранний світ науки.

Випускниця розповідає, що у їхній школі є не просто кілька учнів, які ходять на олімпіади з фізики. В них - ціла своя сім`я фізиків.

- Багато людей, з якими я спілкуюсь - це люди, які раніше ходили на ці олімпіади, - говорить дівчина. - В нас є свої зібрання. Часто приїжджають люди, які вже вступили в якісь університети. Ми замовляємо піцу, тортики. І спілкуємось на різні теми. Ми називаємо це physics party. Це дуже цікаво і асоціації з фізикою - це не лише олімпіада “прийшов-написав-пішов”, це асоціації з людьми. Це своя атмосфера.

Одинадцятий клас для Олександри пройшов досить швидко, безболісно. Каже, задоволена тим, що не залишила наукову діяльність, попри те, що навчання забирало багато часу і закінчила навчання із золотою медаллю.

-  Це цікаво, це має свої переваги, - каже дівчина. - Я завжди кажу, що не варто на це звертати увагу, але багато людей зацікавлює те, що призові місця в Малій академії дають додаткові бали до ЗНО. Я не готувалась окремо до ЗНО з фізики. Я готувалась до контрольної роботи в Малій академії та готувалась до олімпіади і це була моя підготовка. Здала я його добре.

Хоче розвивати науку в Україні

Олександра, як вона каже, на диво, найбільше балів набрала з української мови та літератури. І це парадоксально, адже вступати вона планує на фізичний факультет в Київський національний університет ім.Тараса Шевченка.

- Ні, мені зовсім не страшно, - каже дівчина. - Я багато подорожувала, подорожувала сама в Україні та закордоном. Але я розумію, що жити самій - це зовсім інше, але воно мені дало самостійність. Зараз наприклад, я думаю, що це просто новий крок, новий етап, це дуже цікаво. Насправді, чекаю цього з нетерпінням. На одному із захистів я питаю у викладачів про зауваження до моєї роботи і один із них відповів мене “Знаєте, це все все, ви досягнули стелі. Далі - хіба другий поверх”. І о я думаю, що це він. Звісно, тут залишається багато дорогих мені людей, але я впевнена,  що ми будемо підтримувати зв`язки і на відстані.

Дівчина сподівається, що з часом її захоплення не згасне. Вона і надалі планує робити нові винаходи для себе, для людей.

- Через п`ять років, я сподіваюсь, що продовжу своє навчання за кордоном, - каже дівчина. - Оскільки після завершення університету там є більше можливостей для того, щоб пробитись далі, але от через років п’ятнадцять хочу повернутись назад сюди і дати можливість наступним поколінням відкривати і розвивати науку в Україні. У мене багато знайомих, які фанатіють від науки. І я теж вважаю, що для того, щоб якісно займатись своєю справою - треба горіти тим, що любиш.

Олександра каже, що була вражена тим, що люди інколи відмовляються від своєї мрії через те, що вони не можуть себе реалізувати в Україні. Тому вона хоче розвивати науку тут, щоб справді визначні молоді науковці не згасали.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Ganna Kravchuk

    Молодець
  • Оксана

    Молодець дівчинка!І немає жодної різниці чи з репетитором вона вчилася чи ні.Багато ходять до репетиторів але не стають мудрішими.Успіхів!
  • Хтось

    Взагалі то автор статті зробив помилку. Так, вона здала все на відмінно, але не на 200. Саша дуже розумна і їй подобається те, що вона вчить, а це зубрінням не назвеш. Звертаюся до попередніх коментаторів, ви Сашу не знаєте і екстрасенсорним даром не володієте, щоб розказувати те, що чекає її в майбутньому.
  • андрій

    Зараз молодь думає. що за кордоном золоті гори ,а там їх чекає розчарування адже вони там ніхто емігранти їх навіть на нормальну роботу не приймуть але все одно їдуть зачаровані казками про закордон жаль таких людей...

    тойво reply андрій

    баранів без знань ніяких то так,нікуди не приймуть.

    Ігор reply андрій

    Золоті гори для розумної людини яка їде туди вчитись, яка там вивчиться на правильну спеціальність, і буде працювати по цій  спеціальності, а для тих хто їде італійцям дупи підтирати, то в них все життя і будуть одні дупи.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up