Секретами смачного борщу діляться борщівські господині

Секретами смачного борщу діляться борщівські господині
Ексклюзивний борщ буває навіть із вишнями чи рибою. Хоча як зізнаються господині з Борщева, найсмачніший борщ – традиційний український

Щороку у вересні до Борщева з’їжджаються з усієї України і навіть з-за кордону, аби посмакувати справжнім борщем. Усі смаколики на фестивалі “Борщ’їв” годі спробувати. Цього року 42 сільради привезли на фестиваль головну українську страву. Крім того, два великі казани борщу варили волонтери й учасники АТО. Свій борщ приготували і гості з Хмельниччини, які захотіли таким чином долучитися до збору допомоги нашим бійцям.

  • Кожна господиня має свій рецепт і секрет приготування, – розповідає організатор фестивалю Григорій Гоцко. – Готують борщ  і з перцем, і з ротундою. Борщі на фестивалі справді особливі. Звичайно, смак насамперед залежить від продуктів, але має значення і святкова атмосфера, і те, що частування відбувається на свіжому повітрі або й на повітрі готується, а хтось просто голодним їде, щоб якнайбільше страв спробувати.

Дуже смачний борщ варять у Гермаківці, зазначає пан Григорій. Тамтешня господиня – голова сільської ради Марія Скаляк дуже добре готує і пампушки, і борщ. Незабутній смак має і борщ із Мушкатівки. Голова сільської ради Надія Цебрій завжди отримувала відзнаки на фестивалях борщу.

Відео дня

 

Буряк варять окремо

Починаючи із першого фестивалю, варить борщ кухар Світлана Васюкова з Бурдяківців. Вона вже 27 років працює кухарем. Її борщ часто відзначають на фестивалі.

– Треба окремо зварити ребра з квасолею, потім на тому бульйоні варите картоплю, далі додаєте капусту, окремо варите буряк. Тоді готуєте зажарку. Додаєте в борщ буряк і зажарку - борщ готовий. А ще - багато зелені і ложку сметани, – розповідає пані Світлана. – Щоб борщ мав гарний колір, буряк треба варити окремо цілим, а потім його нарізати. Чим більше дасте сметани, тим буде смачніший. До речі, смачніший борщ, який готують напередодні, він за добу набирає смаку. Звичайно, є певний розрахунок кількості продуктів, але треба орієнтуватися по ходу, скільки чого дати, щоби борщ не був загустим.

Щоразу, як розповідає господиня, вдома виходить різний смак борщу. На її думку це залежить від буряка. А за словами голови сільради Бурдяківців Ігоря Лободи, смачний борщ виходить, якщо до нього дати багато свинячих ребер із салом, а основою страви буде сметана.

– Якщо на 40-літрову каструлю влити два літри сметани, то це вже буде борщ, а не вода, – каже пан Ігор.

 

І вишня, і риба

Щороку учасники фестивалю намагаються вразити гостей, додаючи у борщ найнесподіваніші продукти.

– Пам’ятаю, як три роки тому з сільської ради Турильчого привезли борщ із вишнями, – розповідає пан Григорій. – Вишня була заквашена, мала свою кислинку, і той борщ був дуже популярним на святі.

А з Монастирка цього року привезли борщ із рибою.

– Є рецепти борщу з рибою, де треба готувати підпалку – засмажене на сковорідці борошно, – розповідає пан Григорій. – Рибу заготовляють, попередньо висушивши в печі, а для приготування борщу її варять. Потім підпалкою заправляють те вариво, і утворюється така емульсія, якою заправляють борщ. Дуже смачно. Я куштував і всі куштували – за тим борщем була велика черга. І хоч стаканчики були маленькі, але смак того борщу я розпробував. Зрештою, треба було скуштувати борщі і від інших господинь.

Картопля має бути розсипчастою

Секрет смачного борщу, вважає господиня з Монастирка з багаторічним стажем Галина Веселовська, у тому, що там мають бути усі продукти: квасоля, буряк, капуста, розсипчаста картопля, свинячі ребра, сметана, шкварки, затовчені з часником. Вона вже 12 років працює господинею не весіллях і щороку готує борщ на фестиваль. Хоча господиня може приготувати до десятка різновидів борщу, її найулюбленіший – традиційний. Каже, що він найсмачніший.

– Цього року ми готували два борщі – класичний на ребрах і з рибою, – розповідає Галина Веселовська. – Варто зазначити, що борщ із рибою пісніший. Цей рецепт мені передала моя бабуся, яка варила такий борщ на Різдво. Вона готувала такий борщ із рибою, яку висушили в печі.

А господиня вирішила приготувати борщ для фестивалю зі свіжою рибою.

– Треба взяти свіжу річкову рибу, не магазинну і не заморожену, проварити її, вийняти, відібрати м’якоть від кісточок, – ділиться секретами пані Галина. – У бульйон додати картоплю, коли вона майже готова, капусту. Буряк протушуємо окремо на олії чи смальці. І тоді все з’єднуємо, закваснюємо борщ лимоном. Коли борщ готовий, у тарілку можна покласти ложку сметани. Посипаєте щедро зеленню петрушки і кропу. Він такий самий, як із м’ясом, тільки без зажарки з томатом чи помідорами. На колір він червоний, бо має буряк.

Можна такий борщ варити і на свіжій рибі, і на сушеній. На сушеній він буде пісний. У такий борщ потрібно додавати квашені буряки.

 

ДОВІДКА

«Їжте, пийте, веселіться і будьте веселі. Найсмачніший борщ у світі є тільки в Борщеві» - так співають у пісні, яку написав організатор фестивалю борщу Григорій Гоцко спеціально для цього дійства.

Фестиваль борщу «Борщ’їв» задумали, аби було чим нагодувати гостей фестивалю вишиванок. Цього року проводили фестиваль увосьме, але загалом йому дев’ять років, бо торік через складні події у країні свята не було. Переможця цього року не обирали, бо це була благодійна акція - борщ продавали, щоб зібрати кошти на потреби армії.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up