Школярам – розвага, водіям – головний біль: чому в авто скручують ковпачки та кому за це відповідати

Школярам – розвага, водіям – головний біль: чому в авто скручують ковпачки та кому за це відповідати
  • Небезпечний челендж в Україні дістався і до Тернополя. Діти, переважно молодшого та середнього шкільного віку, скручують ковпачки на ніпелі з колеса автомобілів і хваляться своїми «здобутками» на платформі Тік-Ток.
  • Кому відповідати за дрібні крадіжки дітей? Які наслідки для водіїв? Розповідаємо про все у тексті.

Тернопільські водії все частіше стають жертвами крадіжок школярів. Кажуть, ті «працюють» групами. Поки один скручує ковпачки, ще один чи двоє прикривають його від зайвих поглядів та дивляться, чи не йде часом власник машини, або перехожий.

Скручують вдень і ввечері

– Нещодавно в мене вкрали ковпачки на ніпелі. Помітив пропажу тільки наступного дня, – каже тернополянин Олександр Краузе. – На стоянці, де залишаю машину, пройшов біля інших автомобілів і помітив, що ковпачки лишили лиш пластикові. У моєї подруги також вкрали усі чотири. Навпроти місця, де ставлю машину знаходиться магазин, там постійно бачу компанію підлітків.

Відео дня

Водії розповідають, що частіше за все помічають факт пропажі ковпачків лише наступного дня та припускають, що відкручують їх від колеса пізно ввечері.

Хоч нерідко школярі крадуть ковпачки і вдень.

– Приїхав з жінкою та дитиною у Гідропарк, авто поставив біля Нової пошти на вулиці Миру, 7. Коли гуляв у парку, на пейджер від сигналізації прийшов сигнал, що спрацював датчик удару, подумав, що машина нагрілась на сонці, коли повернувся не звернув уваги, а уже коли приїхав на стоянку, побачив, що ковпачків уже немає, – каже тернополянин Олександр.

І такі випадки у Тернополі вже не рідкість. Спіймати юних крадіїв, як і зафіксувати факт правопорушення, важко. Школярі скручують ковпачки тоді, коли нікого поряд немає.

Для чого вони це роблять?

Одна з головних причин – челендж на платформі Тік-Ток. В останні місяці все частіше там молодь викладає відео, де хвалиться накраденим, а також діляться лайфхаками, які ковпачки варто скручувати, які ні та як це зробити швидко.

Крадуть переважно металеві або ті, на яких зображена емблема авто. До слова, вони ж є і дорожчими.

Ковпачки на ніпель – досить недешеве задоволення, особливо, якщо вони фірмові та придбані в офіційному магазині. Їх вартість в інтернеті розпочинається від 60 гривень за звичайні пластикові і може доходити до кількох тисяч гривень – за фірмові.

Часто і такі пластикові деталі теж зникають з колеса автомобіля, адже, окрім якості вкраденого, школярі хваляться ще й кількістю.

Чим це загрожує водіям

Відсутність ковпачків на ніпелі може стати причиною проблем з автомобілем, розповідає власник автосервісу «Карінекс» Олександр Аношкін.

– На ніпель, на саме колесо потрапляє бруд і як наслідок, може ускладнити процес шиномонтажу, – пояснює чоловік. – Колесо автомобіля, звісно, не спустить, але ви матимете експлуатаційні проблеми.

Залежно від погоди погоди і стану доріг, ніпель може забруднитися як за один день, так і за тиждень. Пан Аношкін не радить накачувати колесо, як ви помітили бруд на ніпелі, тому що разом з повітрям він може потрапити до колеса, і вам доведеться знімати ще і його та змінювати ніпель.

– Демонтаж, балансування, встановлення та чистка колеса вартує від 150 гривень, – зауважив чоловік.

А от в те, що школярі продають вкрадені ніпелі в шиномонтаж чи на СТО, Олександр Аношкін не вірить. Каже, це економічно недоцільно та невигідно.

Відповідатимуть батьки

Віталій Вітів, юрист:

– За законодавством, це дрібна крадіжка. Але оскільки вчиняють її неповнолітні, відповідатимуть батьки. На них можуть скласти протокол за невиконання батьківських обов’язків.

Якщо ж вдасться довести, що купують ніпелі працівники на станціях шиномонтажу, це можна розглядати як організовану крадіжку з залученням неповнолітніх. Через невелику вартість ніпелів, на шиномонтажки можуть також скласти адміністративний протокол.

Запобігти поширенню таких небезпечних челенджів можете і ви. Якщо зареєстровані в Тік-Ток і бачите подібні відео від школярів про скручування ніпелів, поскаржтеся на них та відмітьте відео як поширення «незаконна діяльність і підакцизні товари».

Говоріть про небезпеку такого челенджу

Михайло Козюк, психолог:

– Будь-які розваги молоді базуються на бажанні самовиразитися і довести свою значущість, показати спроможність виконати якісь екстремальні речі, аби бути в кращому світлі перед друзями чи знайомими.

Або ж в молоді спрацьовує психологія мас, коли людина на підсвідомому рівні виконує ті речі, які їй нав’язує соціальна мережа.

Як поводитися батькам? Говоріть про небезпеку таких заходів і про те, що такі вчинки можуть травмувати дитину, або ж навіть призвести до смерті.

Варто знати, чим ваша дитина займається на дозвіллі. Якщо це спорт, танці, співи – діяльність безпечна, коли ж дитина не займається нічим, старайтеся зацікавити її, аби дитина відвідувала якісь гуртки чи заходи. Привчайте її до хорошого.

Якщо ж ви побачили незнайому дитину, що скручує ковпачки на вулиці, дивіться по ситуації. Якщо підлітків багато, зверніться до правоохоронців. Або ж якщо маєте можливість, зробіть усне зауваження.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (42)
  • Володимир Олійник

    Нашо признаєшся
  • Igor Gotsiak

    Я колись відкручував але не міг похвастатись в інтернеті бо тоді ще навіть мобільних не було,.😁😁😁
  • Сергий Лесь

    в мене два відкрутили в Тернополі.
  • Ihor Romaniuk

    В мене ще тижні три тому, зі всіх коліс...

keyboard_arrow_up