Рівненський журналіст розповів, як встигати більше за менший проміжок часу

Рівненський журналіст розповів, як встигати більше за менший проміжок часу

Як  досягти поставлених цілей у роботі, ефективно використати час, інформацію та інші ресурси в журналістиці розповів Віталій Голубєв, - секретар національної спілки журналістів України, викладач Національного університету «Острозька академія», головний редактор видавничого дому «Ого» (Рівне). 4 жовтня він представив у Тернополі книгу «Лайфхак для журналіста: як ефективно використовувати час та інформацію».

Гість Тернопільського прес-клубу поділився секретами успіху у професійній діяльності, які народилися  з особистого досвіду та досвіду колег по роботі.

- Зараз часу бракує всім, а от інформації навпаки - надлишок. І для журналіста часто важливо не розгубитися в цьому океані  інформації, подавши інформацію достовірно, відфільтрувавши її, витлумачивши таким чином, щоб вона не нашкодила  суспільству, щоби вона виконала свої цілі і щоби вона була на користь, - каже Віталій Голубєв. - Тобто із людини, яка професійно збирає інформацію сьогодні, журналіст певним чином еволюціонує у людину, яка не лише професійно збирає інформацію, але і значною мірою професійно фільтрує, тлумачить і подає саме своїй цільовій аудиторії ту інформацію, яка є відповідно запитом цієї аудиторії, яка не містить фейкових новин, елементів маніпуляції. Тому ми говоримо про те, як не потонути в океані інформації. Як встигати більше за менший проміжок часу.

Віталій Голубєв розповів, що досвід тоді стає  досвідом, коли людина усвідомлює свою роль у тих процесах, що з нею відбувались,  усвідомлює себе, як причину тих помилок чи причину  успіхів, що з нею відбувалися.

Відео дня

 - Людина може багато пережити всього, але не мати багато досвіду. Якщо всі події проходять повз неї,  вона не є їх причиною, не є їх учасником, - каже журналіст. -  Я пишу тільки про те, що ґрунтується на досвіді або моєму  або моїх колег, тобто, чого я був свідком, чого я був учасником, чого я був причиною  і багато таких ситуацій, де щось не вдалося, де чогось не зробили, але з цього можна було зробити висновки.

Пан Голубєв розповів про експеримент, який проводила їхня редакція серед читачів газети. Людям роздали тижневі газети і  за певною методикою журналісти визначали, на що реагують читачі, а що не читають. У результаті дослідження виявилось, що найбільш схвальну оцінку отримало конкуруюче видання.

- Мені  запам’яталося,  одна бабуся сказала « Я буду помирати, але в останні хвилини читатиму цю газету». Або інші схожі були приклади, такі кумедні:  «Мені байдуже чи це оригінальна стаття журналістська чи передрукована, головне, щоб  була якась історія про кохання. Тому що я хоч і баба, але теж хочеться, щоб дід обняв», - говорила старенька жіночка.

Як розповів журналіст,  з часом їхня редакція використала ці результати дослідження, щоб врятувати тираж їхньої газети, виявилось, що люди не хотіли читати про політику.

Серед порад, автор виділяє особливу увагу використання часу у професії.

-  Я даю завжди таку пораду говорити про час тими самими категоріями, якими ми говоримо про гроші, тобто заощадити, зберегти, вигідно вкласти, - каже він. - Вигідно  обміняти на щось,  а не просто витратити, тому що ми часто говоримо, як провести час, як витратити час, на що витратити,  як вбити час, ми не говоримо, як вбити гроші. Я пропоную говорити про час так, як про гроші, оцінити важливість цього ресурсу, тому що насправді гроші можна заробити, час втрачений повернути не можна, тому я дуже багато уваги приділяю ефективності використання часу журналістами.

Також автор наголошує на тому, що для професійного росту журналіста потрібно чітко визначити свої цілі.

- Дуже часто трапляється так, що те,чого ми прагнемо у професійному житті ніде не записано, у нас немає чітко сформульованого бачення, ким ми себе бачимо у професії, особливо це стосується молодих журналістів. Коли ти маєш сформульовану прописану ціль тоді легше будувати кроки, щоб цієї цілі досягти.

Віталій Голубєв  також розповів історію про те, як вони разом з колегами їхали на одну зустріч. Автомобіль, в якому їхав журналіст та авто колег їхали приблизно з однаковою швидкістю і однакову відстань, проте до пункту призначення Віталій Голубєв добрався швидше. Пізніше з’ясувалось, що колеги по дорозі зробили в дорозі зупинку, щоб перекусити. Цей випадок дав урок журналісту, що швидше дістається цілі не той, хто швидше їде, а  той хто менше зупиняється в дорозі.

Крім того автор розповів, як навчитися переключати свій мозок з домашнього контексту на робочий шляхом фрірайтингу. Тобто приділити 15 хвилин на те, щоб записувати перед початком робочого дня все, що приходить на думку, таким чином «розганяючи» свій інтелект. У книзі журналіст представив матеріали і про те, як «робити із лимона лимонад», тобто як взяти позитивний досвід з негативних ситуацій в житті.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:35 «На щиті» повертається захисник з Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up