Сідай, я з тебе стріли повитягую: як журналіст «20 хвилин» до «цілительки» ходив. Ексклюзив

Сідай, я з тебе стріли повитягую: як журналіст «20 хвилин» до «цілительки» ходив. Ексклюзив
  • На рівні з доказовою традиційною медициною в Україні існує і нетрадиційна. Зневірені люди вірять монахам, народним цілителям, бабцям, котрі виливають віск і нібито лікують від всіх хвороб, навіть від тих, лікування яким ще не придумали.

  • А заради одужання «пацієнти» готові приймати невідомо що, іще й платити за це величезні кошти.

  • І таких псевдолікарів вистачає навіть в Тернополі. У цьому пересвідчився журналіст «20 хвилин», який пройшов сеанс у однієї з тернопільських цілительок.

Знайти цілителів у Тернополі досить легко. Чи не на кожному стовпі чи зупинці можна зустріти оголошення про «могутню» пані Марію, Світлану, Ольгу. Та є і такі, що рекламують себе в інтернеті. Багато з них пропонують свої послуги онлайн за схемою: «Ви мені гроші та фото людини, якій потрібна допомога, а я вам проведу сеанс».

Гарантії? Ніяких. Та й самі цілителі агітують ходити до перевірених людей, бо ж інші можуть не вгадати з проблемою та лікуванням.

Проведу сеанс, але гроші вперед

Телефонуємо за номером, що знайшли в Інтернеті.

– Так, слухаю, – каже жінка.

Відео дня

– Пані Наталя, мені рекомендували вас як людину, що могла б допомогти в моїй складній ситуації, – говорить журналіст і намагаючись подати паніку у своєму голосі безперервно продовжує запитувати у цілительки. – А ви працюєте у Тернополі? А можемо ми вживу зустрітися? Ви поможете мені?

– Ні, зараз я працюю дистанційно. В мене просто внучка народилася. Якщо вам дали мій номер телефону, то я зараз всіх попереджаю, що вживу поки не приймаю, – пояснює жінка.

– Ну, ваш номер я знайшов у Інтернеті, тому… 

– Будьте обережні, якщо в Інтернеті, – перебиває журналіста цілителька. – Бо зараз дуже багато шарлатанів. За 27 років практики неодноразово чула скарги від людей на таких псевдоспеціалістів. Ви ліпше звертайтеся до перевірених людей, яких рекомендують друзі, знайомі.

Далі цілителька Наталя пояснила, що працювати і приймати пацієнтів дистанційно набагато зручніше, адже люди не забувають принести фото, чи необхідні речі, не витрачають зайвий час на дорогу, тощо. І додала, якщо нам потрібна допомога, необхідно написати їй на Viber чи WhatsApp. Прийом та консультація вартує 500 гривень, у неї входять «всі питання та всі відповіді». Однак, гроші вперед.

Прийдете завтра, а як машиною, то й додому завезете

А  з іншою цілителькою на ім’я Жанна нам вдалося зустрітися вживу. Хоча ще під час телефонної розмови з нею зникла впевненість, що після її сеансу здоров’я журналіста не погіршиться.

Додзвонитися до неї було важко, пояснювала це тим, що має багато пацієнтів. Та й робочий день у неї з 12:00 до 15:00. Тому потрапити на прийом також не так просто.

– Хотів записатися до вас на прийом, бо я вже не вірю ніяким лікарям. Нікому не вірю, – скаржиться на вигадану проблему журналіст. – Я ж раніше підприємцем був, мав кіоски з хотдогами,а цей коронавірус мені все покосив, бізнес прогорів і зараз звичайним вантажником працюю. То може через це вдома зриваюся на дітей, дружину, та навіть на кота.

– Вибачте, а коронавірус був перший чи другий? – запитує цілителька Жанна.

– Другий… – відповідає журналіст.

– Розумієте, він дуже впливає на нервову систему. Тому коли я лікую цей коронавірус , то одразу прописую людям ліки. Інакше люди зриваються і не знають, що творять. Гаразд, прийдете до мене завтра. А як ви машиною, то ще й додому мене завезете, – пояснила співрозмовниця.

У чоловіка з’явилася коханка, тому прийшла на сеанс

Наступного дня журналіст пішов до цілительки Жанни. Знайти її офіс було нескладно, адже знаходиться він практично в центрі міста. Зайшовши всередину важко зрозуміти, що тут приймає цілителька.

Невеликий коридор, в якому купа маленьких пустих коробок. Зліва кімната, в якій таких коробок ще більше. Вона слугує приймальнею, адже в ряд розташовані кілька стільців. 

Зайшовши у цю приймальню зустрічаємо молоду жінку. 

– А вам на котру годину сказали? – пробуємо зав’язати розмову.

Поволі підіймаючи голову сумним поглядом подивившись хто перед нею, жінка відповідає, що на 13.30, як і журналісту.

– Що ж, будете першою, я ж прийшов після вас, – відповідаємо.

Журналіст сідає біля жінки. Кілька хвилин триває важка пауза, яку перебивають тяжкі зітхання жінки. Врешті-решт тишу перебиває наш журналіст.

– А ви з якою проблемою до цілительки, якщо не секрет? – запитує

– Та в мене проблема не будь-яка. Краще тої проблеми не мати… Скажу так, треба добре дивитися з ким одружуєтеся, – тихо відповідає жінка. Помітно, що про проблему вона говорити не хоче, але почувши про вигадану халепу журналіста, яку той розповідав і цілительці, жінка охочіше почала розмовляти.

Вона розповіла, що пов'язала себе шлюбом з чоловіком. Чотири місяці тому в них народилася донечка, але після цього чоловік знайшов коханку, про яку довідалася дружина.

– Зараз він живе з коханкою. Вона знає, що чоловік одружений, має дружину та дитину. Але це її не бентежить… Я говорила йому: «Вона використає тебе просто. Потім захочеш повернутися в сім’ю. Але тоді мені така ганчірка не буде потрібна». А він лиш посміхається.

Наша співрозмовниця прийшла до цілительки, аби повернути чоловіка. Навіть не заради себе, а щоб у спільної доньки був тато.

Розмову так і не закінчили, адже двері в іншій кімнаті відкрила старша жінка та запросила нашу співрозмовницю на прийом.

Поки журналіст чекав своєї черги, вдалося почути уривки сеансу жінки з цілителькою. Та рекомендувала пацієнтці сфотографувати молитви зі свого молитовника і в певній послідовності повторювати їх.

Крім того, радила їй поговорити зі своїм чоловіком та поставити питання ребром. Він або лишається зі своєю дружиною, принаймні заради дитини, або все скінчено. Були слова і про свекруху, яка ніби то не хоче, аби її син не був з такою дружиною

– Коли будеш йти додому, можеш розмовляти з іншими, але нічого нікому не позичай. Перед входом повтори заклинання, – пояснювала жінці цілителька.

А далі вона пояснила за обряди, який необхідно зробити вдома. Спалити до тла пачку сірників на перевернутій сковорідці і висипати попіл з вікна проти вітру, а потім біля дому посадити перевернутою стороною морквину та промовити заклинання на кшталт : «Поки морквина назад не обернеться, в родині моїй буде злагода вестися».

Нам невідомо, скільки вартував сеанс для жінки. З кімнати вона вийшла помітно веселішою.

Сідай, я з тебе стріли повитягую

Коли підійшла наша черга, журналіста попросили зняти верхній одяг у коридорі. Кімната, де приймає цілителька, дуже маленька. На усіх стінах багато ікон, диван, стільчики і два столи. За одним сидить сама цілителька, а за другим її помічниця.

В нас одразу попросили вибачення за очікування, а потім попросили розповісти свою історію.

– Раніше в мене був власний бізнес,  я мав кілька кіосків по місту, де продавали хотдоги та паніні. Але коронавірус мені наробив лиха, то зараз працюю вантажником, – розповідає вигадану історію журналіст. – То мені по життю взагалі не щастить. Зараз прихожу з роботи, зриваю гнів на дружині, дітях, котові.

Уважно подивившись на журналіста, цілителька попросила підійти до неї. Після цього, взявши металевий дріт, зігнутий буквою «Г», вона сказала попередній «діагноз», але чомусь не журналісту.

– Бачиш, Наташа, розірване біополе, – сказала вона помічниці. А потім, обертаючись вже до журналіста продовжила. – Сідайте до мене спиною.

Пальцем вона щось рахувала та говорила про якісь діри та стріли в спині.

– П’ять – то заздрять, три – то пристріт, десять – то обговорюють тебе. А тепер встань, я подивлюся як навколо тебе земля піднялася, – спокійно промовила цілителька Жанна, а після того, як окинула оком журналіста, обернулася до помічниці і додала, – Бачиш, Наташа, він в зоні неудачі зовсім. 

– Ну да, – підтвердила Наташа.

– Сідай, я з тебе ці стріли повитягую, – знову звернулася цілителька Жанна до журналіста. А потім кілька хвилин пальцем водила йому по хребту. 

Після цього вона попросила помічницю знайти молитву для успіху в кар’єрі, виписала настій на спирту та таблетки від нервів. 

– Тепер інша справа. Вивела тебе з зони невдач, – каже пані Жанна журналісту. 

– А цю невдачу мені хтось наврочив?

– Ні. Це не так працює, – заперечила цілителька. – Кожна людина ходить під енергетичним захистом. Він називається біополем. Зверху є ще аура. Саме біополе починається від колін і до поясу. Його можна розрівати постоявши в ногах у покійника. Ефірне тіло в нього виходить через ніздрі протягом трьох днів і хто постоїть біля ніг, у всіх розривається біополе, але на живій людині воно вже буде мертвим і нестиме хвороби. 

Далі пані Жанна пояснила, що в нашого журналіста біополе піднялося, а потім чомусь сказала, що воно взагалі розірване через чиюсь заздрість.

– Хтось навів пристріт на тебе, коли ти власну справу відкрив. І ще й обговорювали. Оце все стало наслідком не тільки розриву, але й підняття землі високо. Коли земля піднімається до грудей, в людини починається депресія. В тебе земля була на рівні ліктів, але я її вже опустила. Бо ж в людей, які вішаються, стрибають з будинків, у них земля піднімається ось сюди (показує на підборіддя). Космічна енергія у тім’ї не може зайти через це. То люди приходять до мене з припухлим мозком, бо вони в зоні невдач і мозок набрякає, а потім надходить команда покінчити з собою.

Після такої змістовної розмови цілителька розповіла журналісту, як потрібно діяти далі. Спочатку дала йому сфотографувати молитву на удачу. А далі сказала подумати, що він покладе на церкву, що будує цілителька в Тернополі.

– Оце яка сума тобі в голову прийде, таку й поклади. Прийде гривня, поклади гривню, прийде сто, клади сто, – пояснила співрозмовниця.

Додала, що на кожній дзвіниці у церкві буде написано імена всіх, хто пожертвував гроші. 

Далі вона виписала ліки і підрахувала вартість сеансу – разом 450 гривень. А коли журналіст вже розраховувався, додала, що треба ще дати на церкву «суму, яка прийде в голову». Додали ще 50 гривень.

На цьому сеанс було закінчено. Насправді, після такого «прийому», нашому журналісту не стало ані ліпше, ані гірше. Життя його зовсім не змінилося. Тому «опускання землі», «витягування стріл зі спини», «очищення біополя» виявилося нічим іншим як шарлатанство. Єдине, що змінилося в його житті – він став бідніший на 500 гривень.

Звернення в поліцію стане уроком для інших

Сергій Крета, речник національної поліції в Тернопільській області:

— Звернення від жителів області щодо шахраїв, які виманюють гроші в обмін на нібито зцілення, пророкування майбутнього тощо, не рідкість. 

Часто такі шахраї використовують гіпноз. Під час спілкування з працівниками поліції люди розповідають, що  не пам'ятають своїх дій в перші години після спілкування з шахраями.

Ваше звернення стане уроком для інших, які також сподіваються на цілителів.

Звертайтеся до кваліфікованих лікарів 

Михайло Козюк, психолог:

– Людям необхідно розуміти просту річ – знання та розуміння джерел своєї недуги чи хвороби. Якщо це проблема психологічного характеру – зверніться до психіатра чи психотерапевта. Це ті люди, які мають дипломи, посади в лікарнях і є реальними фахівцями. Якщо це тілесна біль, варто зрозуміти, що вона не лікується препаратами, що дають знахарі. 

Часто люди змушені звертатися до цілителів, коли зневірюються в лікарях, або ж саме лікування в клініках для неї є дорогим. І способи знахарів та цілителів втертися в довіру людей базуються на цінностях життя і здоров’я. Маніпулюючи людською бідою, потребами жити якісно і здоровими, вони втираються в довіру.

Навчіться будувати людям, які бажають звернутися до цілителів, логічний ланцюжок, щоб пояснити, що трави та магія їм не допоможуть, ба більше, можуть навіть нашкодити.

Зазвичай, в лещата таких шахраїв потрапляють люди з психологією жертви, які звикли почувати себе пригніченими, скривдженими кимось і яким потрібна психологічна підтримка.

Церква не одобряє

Олексій Філюк, священник УПЦ

– Церква ніколи не одобряла походи до магів чи цілителів. Хоча є поняття «травниця», тобто людина, що лікує травами, до таких церква скажемо так, з негативом не ставиться. Категорично заборонити усім ходити до них ми не можемо, але рекомендуємо утриматися від походів до них.

Якщо говорити про так звану цілительку, до якої ходив журналіст «20 хвилин», то це шахрайка, оскільки вона пов’язувала церкву і так звану ауру, біополе, тощо. У християнстві є живий Бог, живі люди та живі духи. 

Якщо людина позиціонує себе християнином, то не має звертатися ні до магів, ні до ворожбитів, ні до гадалок, тому що не можна бути учасником столу Господньої трапези та столу демонського.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up