Скласти просто, ніби Лего. Як родина з Петрикова три роки живе в економній хаті-півкулі? (РЕПОРТАЖ)

Скласти просто, ніби Лего. Як родина з Петрикова три роки живе в економній хаті-півкулі? (РЕПОРТАЖ)
  • Унікальна економна та максимально екологічна хата-півкуля всього за 10 тисяч доларів?
  • Ні, це не вигадки. Таку домівку має подружжя вчителів із Петрикова – Галина та Володимир Сеньківи. Її збудували три роки тому. Вона оснащена сонячною «електростанцією», генератором й іншими речами, що дозволяють суттєво заощаджувати на комуналці.
  • З яких матеріалів та за скільки часу родина звела свій будинок? Чому завдяки йому не лякаються навіть найсуворішої зими – читайте у репортажі.

Галина викладає у школі українську мову та літературу. Володимир – філолог з іноземних мов, та наразі не працює за спеціальністю. Купольний будинок, що є рідкістю на Тернопільщині, вирішили побудувати три роки тому. Розповідають, що як тільки одружились, то орендували квартиру, але мріяли про власну оселю. Проте, бюджет був обмеженим, і звести щось масштабне не мали змоги.

– Двоюрідний брат Володі захоплюється різними незвичайними проєктами. Саме він запропонував нам ідею створення хати-півкулі. Обдумавши, зваживши всі «за» і «проти», ми погодились на будівництво. Хотіли мати приватний будинок, ближче до природи, – всміхається Галина Сеньків.

Відео дня

Зводили цю цікаву оселю троє креативних чоловіків впродовж трьох років. Такий кумедний збіг вийшов. Пан Володимир говорить, що був підсобником, а загалом будівництвом керували два досвідчених майстри – його двоюрідний та рідний брати. Найшвидше зробили каркас. Натомість решта процесів зайняли куди більше часу. Особливо довго обшивали стіни дерев’яною вагонкою –власноруч здійснювали заміри, відрізали, підлаштовували будівельний матеріал.

У 2019 році від кінця червня до листопада збудували верх оселі та вкрили дах бітумною черепицею. Далі встановили сантехніку, придбали меблі, облаштували побут – і будинок готовий. Діаметр хати-півкулі 7 метрів. Щоб звести таку домівку, зауважує пан Володимир, не треба особливих знань чи диплом архітектора. Будівництво можна порівняти зі збиранням конструктора.

– В інтернеті є безліч сайтів. Вписуєте у пошуковику «розрахунок купольного будинку» і програма вам все вираховує. Тоді за правилами слід пройти три етапи: 1. Порізати дошки необхідної довжини. 2. Скрутити з них спеціальні трикутники. 3. Пошарово накладати їх один на один, ряд на ряд. Щоб спроектувати півкулю, брат малював трикутники на м’ячі, – каже Володимир Сеньків.

У купольному будинку постійно тепло

Будинок зроблений повністю з дерева. Між дерев’яними панелями прошарок мінеральної вати. За потреби можна зняти верхню дошку і докласти її ще, аби утеплити стіни дужче. Така технологія діє немов термос, додає пан Володимир.

– Коли ви зайдете в звичайний, прямокутної форми цегляний будинок, там зараз буде дуже холодно, якщо не опалювати щодня. Вітер дує в стіну і та швидко охолоджується, а натомість хату-півкулю він оминає і ніби підіймається вверх. Плюс, всередині мінвата і температура залишається стала. В цьому суть енергозбережувальної купольної системи, – розказує господар оселі.

В домівці подружжя Сеньківих два поверхи. Знизу коридор, кухня та вітальня з панорамними вікнами, з яких відкривається чудовий краєвид, адже хата-півкуля збудована на підвищенні.

Зверху – спальня та гостьова кімната, гардероб. Також всередині туалет. Якось відразу кидається у вічі, що вікна в усьому будинку трикутної форми.

– Це вимушений крок. Вікна трикутні під дерев’яні трикутники, з яких складена оселя. Ми хотіли квадратні, але тоді їх треба було вписувати у ці трикутники, і вони вийшли би дуже маленькими. На щастя, наша промисловість немає жодних обмежень. Виконали заміри і зробили нам трикутні вікна, – пояснює пані Галина.

Коли запитуємо у родини, скільки коштів пішло на зведення їхнього купольного будинку, відразу відповідають – 10 тисяч доларів. У цю суму обійшлись закупівля відповідних матеріалів і сантехніки, а ще буріння свердловини на воду. Загалом, зауважує Володимир Сеньків, площа всієї земельної ділянки – шість соток. Крім домівки є ще маленький город, на якому вирощують для себе овочі. Вдома тримають пса та чотири котики, деяких свого часу прихистили з вулиці.  

Гаряча вода і світло – за безкоштовно

В дерев’яні будинки через безліч нюансів складно провести газ. Тому Сеньківи опалюють свій дім дровами. Для цього півколом збудували так звану помпейську піч. Вона призначена перш за все для приготування їжі, пояснює пан Володимир, але у них також тепло завдяки ній.

Це ніби проста груба у селі, та є особливості. Піч сконструйована так, щоб забезпечити систему подвійного горіння. Тобто частинки і гази від палива, що не згоріло, догорають усередині топки. Це дає додаткове тепло, зменшує викид токсичних газів і, що головне – для того, аби в будинку була нормальна температура, не треба багато опалювальної сировини.

– До прикладу, ми приїжджаємо з роботи і відразу розпалюємо в печі. Вистачає три оберемки дров, щоб в хаті температура становила 19-21 градус. В місті ще не розпочався опалювальний сезон, а ми вже раз на три дні можемо собі пропалити. Взимку палива йде більше, це очевидно. Загалом на опалювальний сезон потрібно десь два складометрів дров, – зауважує господар.

Пана Володимира часто запитують, як одна піч опалює два поверхи. Все просто – вона стоїть прямісінько в центрі хати-півкулі, а гаряче повітря підіймається вгору. Так, як нема кутів, тепло вільно циркулює всередині, по всьому будинку.

На даху свого дому подружжя нещодавно встановило сонячні панелі. Всю цю систему жартома називають власною сонячною «електростанцією». Однак, вона рятує родину в теперішніх умовах, коли обмежують та часто вимикають електроенергію, щоб стабілізувати мережу. А в оселі Сеньківих світло є завжди.

– Раніше ми платили за комунальні послуги 500 гривень на місяць. Тепер все безкоштовно, постійно є гаряча вода та світло. Щоправда, коли покриються витрати на сонячні панелі – поки не відомо. На випадок похмурої погоди маємо генератор. Використовуємо його і тоді, коли слід одночасно ввімкнути велику кількість електроприладів, – завершує розмову Володимир Сеньків.

А як Вам ідея купольного будинку? Напишіть свою думку у коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Людмила Ключевська

    Кому що.Молодці.Креативні,не шаблонні люди.Головне що економне тепло,світло.Комусь треба городи,а комусь природа,затишок.
  • Луців Леся

    Пародія!
  • Rostik Shevchyshyn

    Молодці,всеж таки своє житло.
  • Yaroslav Yahla

    Працюю досить довго з такими матеріалами на будові...
    Можна побудувати будь що,але потрібно перш за все думати про наступні ремонти.
    Те,що вам говорять про довговічність матеріалів,і те як насправді є-зовсім різні речі!Здивувати і жити в такій хаті????
    Є речі набагато практичніші!
    Хоча,кожному своє!

keyboard_arrow_up