Смакують Голден, Фуджі та Конференція

Смакують Голден, Фуджі та Конференція
  • Щоб вибрати осінні яблука і грушки до смаку, доведеться спробувати десятки сортів соковитих фруктів.
  • Щоб запасатися плодами на зиму, продавці радять дочекатися пізніших сортів
  • Ідеально зберігати плоди при температурі +1+5 С. Тоді вони не будуть гнити чи сохнути.
  • Якщо приміщення сухе, для його зволоження треба ставити на підлогу широку миску чи відро з водою.

Солодкі яблука зі смаком груші Голден, солодкий червонястий Чемпіон, хрумкий червонобокий Лігольд, солодка червона Гала і зелений кисло-солодкий плід Симиренка – найпопулярніші сорти яблук, які зараз продають на тернопільських ринках. За гуртовими цінами їх можна придбати по 8,50-11 грн за кг. Найдорожчі – Голден.

  • Тепер це найпопулярніші яблука, на них саме сезон, - розповідає пан Ігор, який торгує яблуками на ринку на Шептицького. Чоловік продає яблука більше 10 років. – Сорти оновилися років шість тому. Дуже популярним став Чемпіон. У кінці жовтня будуть зривати Фуджі – теж із нових сортів. Уже починає з’являтися сорт Декоста, хоча в уже середині жовтня його не буде. Це схрещений сорт, має смак і яблука, і груші. А також Пінова - яблука видовженої форми, подекуди навіть оранжевого кольору. Цих яблук теж буде більше десь за два тижні. З пізніших сортів варто почекати на Флоріну. Це гарний твердий сорт, який полежить до зими. Має дуже цікавий смак, червоні плоди аж до бордового відтінку.

Яблуко зберігають при +1+5С

Деякі з теперішніх сортів купують на зиму, кажуть торговці. Наприклад, Лігольд і Голден, які твердіші, підійдуть для цієї мети.

- Я раджу брати яблука на зиму у другій половині жовтня, коли суттєво похолоднішає, - радить чоловік. – Ідеально зберігати плоди при температурі +1+5 С. Тоді яблуко і не гнитиме, і не сохнутиме. Якщо приміщення сухе, то, щоб його зволожити, треба ставити на підлогу широку миску чи відро з водою.

Торговці розповідають, що зберігають яблука у холодильниках. Так вони лежать до лютого-березня. А ті, хто тримає фрукти у загазованих камерах, має яблука аж до нового врожаю.

- Люди такі умови вдома не можуть створити, тому варто зберігати яблука в холодному місці. Але якщо тримаєте їх у підвалі, то не кладіть поряд із картоплею, бо смак і запах яблук зміниться на гірше, - радить чоловік.

Пан Юрій зі Збаразького району продає яблука більше дев’яти років. На ринок на Шептицького привіз яблука сортів Симиренка, Ельстар, Декоста і Пінова. На гурт чоловік віддає яблука по 8-10 грн/кг. Вроздріб – на гривню дорожче. Найбільше коштує Декоста –зі смаком яблука і груші.

Декоста і Голден ще тверді, вони мають полежати. Першим сортом буде найкраще смакувати напередодні Нового року. А от Гала і Ельстар уже влежані.

  • Головне для яблука – бути в холоді, бо якщо буде в теплі, то швидко стане розсипчастим, - додає торговець. - Я не радив би зберігати яблука в підвалі, бо вони пахнуть землею. Найкраще зберігати в холодильнику. Якщо вже тримаєте в підвалі, то ні моркви, ні картоплі з ним не має бути.

Крім того, яблуко дуже не любить перепаду температур.

  • Найкраща температура для яблука - +2С, - каже пан Юрій. – Міським жителям важко забезпечити такі умови для зберігання фруктів. Хіба на лоджії тримати, але тоді потрібно постійно провітрювати приміщення.

 

Груші дуже делікатні

Ціни на грушки на ринках коливаються від 10 до 22 грн. Пізні сорти будуть коштувати 30 грн за кілограм, кажуть торговці. Соковиту грушу Конференція віддають за 15-20 грн/кг, жовту влежану Рікс – за 12 грн/кг. З пізніх сортів будуть Ноябрьська і Дюшес.

- Грушу і яблуко варто зберігати окремо, бо кожен фрукт хоче іншої температури, - радить пані Надія з Чернівецької області. Вона продає фрукти, які самі й вирощує. - Грушка не любить тепла, якщо її загортати у газету, то може „спухнути”. Найкраще плоди тримати в дерев’яних ящиках і не перестеляти газетами.

Жінка продає Конференцію і Рікс. Згодом будуть Ноябрьська і Дюшес.

- Дехто їх уже починає зривати, але багато людей ще чекають більшого похолодання, - каже продавчиня. - Вони зараз ще, як дуб, тверді. Але грушу зривають зеленою. Наприклад, ми Конференцію привезли зеленою, а достигла вона вже у Тернополі. Бо якщо грушу везти жовтою, то потовчеться.

Груші вважають дуже делікатним товаром, навіть не кожен продавець хоче нею торгувати.

  • Щороку грушка вимерзає і постійно треба підсаджувати нові дерева, - каже жінка. – Взагалі біля грушки треба більше праці, ніж біля сливи чи яблуні. Та у нас всі плоди садять, бо з того живуть. От закінчимо з грушками, перейдемо на яблука.

Усі фрукти зберігають у холодильниках. Собі на зиму пані Надія заготовляє більше сушених фруктів.

- Раніше ми і сливу сушили, але піч розібрали, тому бабуся лише сушить груші і яблука, - додає співрозмовниця. – Сушить їх на сонці під відкритим небом – на бляшці чи на бетоні. Нарізає скибками, і як дозволяє погода, то за два-три дні фрукти висихають. Засушені у такий спосіб фрукти в нас навіть більше цінують, як підкопчені на диму. А от сливи так не посушиш, це потрібно робити в печах.

Любов Бойко з Дзвинячки Борщівського району привезла на ринок кілька сортів груш.

- Як починаються на Спаса ранні грушки Лимонка, потім Дюшес і т. д., - розповідає жінка. - Зараз є осінні бери Боск, які люди називають Шара бера, Рікс. За два-три тижні будемо зривати Ноябрьську. Ще пізніше буде Парижанка, плоди її більш видовжені.

Хоча груш групи сортів Бере є приблизно 80 видів, напевне, найпопулярніша у тернополян Ноябрьська. Ті груші дуже великі, соковиті, без „камінчиків”. Одна грушка може заважити і 800-900 г, бувало, що навіть 1200 г, але за деревом треба дуже добре доглядати, підживлювати, поливати, розповідає пані Люба.

Груші не лише потрібно зберігати в холоді, а ще й правильно вкладати в ящики. Їх слід класти так, щоб хвостик однієї грушки не проколов іншу, радить продавчиня.

- Якщо хочете, щоб груша дійшла швидше, то перестеліть її газетою, - радить жінка.

Загалом, щоб плід добре зберігся, потрібна низька температура і вологість. Ми зберігаємо груші в окремому приміщенні з зацементованою підлогою при температурі +4-+6. Вона складена в дерев’яні ящики, які кладемо на палети. Двічі на місяць заливаємо підлогу водою. Цемент вбирає ту воду, і тоді фрукти - як свіжозірвані. Якщо груші скласти в закриті ящики, вони можуть запліснявіти.

 

Угорки – на чорнослив

Дуже солодкі сливи сорту Угорка - по 22 грн за кг і солодкі Анна Шпет – по 20 грн за кг можна побачити на тернопільських ринках.

- Це вже кінець сезону слив, - каже продавець з Теребовлянщини, який назвався Романом. – Купують, щоб і свіжими поїсти, і засушити. На сушку треба брати тільки Угорки, з них виходить гарний чорнослив, бо кісточка добре відстає. А моя мама сливи маринує. Також їх беруть на аджику до м’яса. А сорт Анна Шпет у нас на варення купували. Також ящиками купують сливи на фуршети, весілля.

 

0
0
0
0
Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Тернополя за сьогодні

17:00 На Шота Руставелі пасажири тролейбуса пересідали, бо трапилась аварія 16:20 Водій маршрутки не давав квиток і кричав: «Йдіть до того батька лисого» 15:45 У Тернополі буде багато джазу 15:15 Водій, який насмерть збив 19-річного хлопця, оскаржує вирок у 7 років Від читача 14:25 У Чортківському лісгоспі відбулася зустріч із координатором компанії BCC 14:45 Люди потрапили під колеса вантажівок 14:02 Проїзд у тролейбусах по - 5 грн, у маршрутках – 6 грн. Виконком таємно прийняв нові тарифи 14:00 "Українським музикантам потрібна підтримка": на Тернопільщині заборонили російську музику 13:30 Чотири фірми відповідають за стан доріг. З кого спитати за ями і куди скаржитись 13:00 «Ти справжній чемпіон!» На смерть Андрія Пушкаря відреагував його майбутній суперник 12:20 Військовослужбовця з Лановеччини вбили, коли він їхав до рідного села 12:00 Власниці мережі аптек, яка відмовилася давати показання про свого провізора, повідомлено про підозру 11:30 Плату за тепло та гарячу воду знову перерахують. Ціну на газ піднімуть навіть релігійним організаціям 11:02 Дорожники Тернопільщини вимагають грошей. Перекривали дорогу на Руській(оновлено) 10:30 Водіїв і пішоходів комунальники попереджають про зміну погоди 10:00 Бог забирає найкращих. Спочивай з миром, Чемпіоне, – у соцмережах прощаються Андрієм Пушкарем 09:30 Футболісти з ТНЕУ здобули першу перемогу у студентській лізі 09:00 На Київській демонтують шлагбаум. Хто встановив - невідомо 08:00 Сьогодні, 15 листопада: початок ери тютюнопаління і День відмови від нього 07:00 Погода у Тернополі на 15 листопада
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Афіша та квитки на Moemisto.ua Афіша:
Не пропускай новини — долучайся до нас на Facebook
keyboard_arrow_up