Солодкі яблука зі смаком груші Голден, солодкий червонястий Чемпіон, хрумкий червонобокий Лігольд, солодка червона Гала і зелений кисло-солодкий плід Симиренка – найпопулярніші сорти яблук, які зараз продають на тернопільських ринках. За гуртовими цінами їх можна придбати по 8,50-11 грн за кг. Найдорожчі – Голден.
Яблуко зберігають при +1+5С
Деякі з теперішніх сортів купують на зиму, кажуть торговці. Наприклад, Лігольд і Голден, які твердіші, підійдуть для цієї мети.
- Я раджу брати яблука на зиму у другій половині жовтня, коли суттєво похолоднішає, - радить чоловік. – Ідеально зберігати плоди при температурі +1+5 С. Тоді яблуко і не гнитиме, і не сохнутиме. Якщо приміщення сухе, то, щоб його зволожити, треба ставити на підлогу широку миску чи відро з водою.
Торговці розповідають, що зберігають яблука у холодильниках. Так вони лежать до лютого-березня. А ті, хто тримає фрукти у загазованих камерах, має яблука аж до нового врожаю.
- Люди такі умови вдома не можуть створити, тому варто зберігати яблука в холодному місці. Але якщо тримаєте їх у підвалі, то не кладіть поряд із картоплею, бо смак і запах яблук зміниться на гірше, - радить чоловік.
Пан Юрій зі Збаразького району продає яблука більше дев’яти років. На ринок на Шептицького привіз яблука сортів Симиренка, Ельстар, Декоста і Пінова. На гурт чоловік віддає яблука по 8-10 грн/кг. Вроздріб – на гривню дорожче. Найбільше коштує Декоста –зі смаком яблука і груші.
Декоста і Голден ще тверді, вони мають полежати. Першим сортом буде найкраще смакувати напередодні Нового року. А от Гала і Ельстар уже влежані.
Крім того, яблуко дуже не любить перепаду температур.
Груші дуже делікатні
Ціни на грушки на ринках коливаються від 10 до 22 грн. Пізні сорти будуть коштувати 30 грн за кілограм, кажуть торговці. Соковиту грушу Конференція віддають за 15-20 грн/кг, жовту влежану Рікс – за 12 грн/кг. З пізніх сортів будуть Ноябрьська і Дюшес.
- Грушу і яблуко варто зберігати окремо, бо кожен фрукт хоче іншої температури, - радить пані Надія з Чернівецької області. Вона продає фрукти, які самі й вирощує. - Грушка не любить тепла, якщо її загортати у газету, то може „спухнути”. Найкраще плоди тримати в дерев’яних ящиках і не перестеляти газетами.
Жінка продає Конференцію і Рікс. Згодом будуть Ноябрьська і Дюшес.
- Дехто їх уже починає зривати, але багато людей ще чекають більшого похолодання, - каже продавчиня. - Вони зараз ще, як дуб, тверді. Але грушу зривають зеленою. Наприклад, ми Конференцію привезли зеленою, а достигла вона вже у Тернополі. Бо якщо грушу везти жовтою, то потовчеться.
Груші вважають дуже делікатним товаром, навіть не кожен продавець хоче нею торгувати.
Усі фрукти зберігають у холодильниках. Собі на зиму пані Надія заготовляє більше сушених фруктів.
- Раніше ми і сливу сушили, але піч розібрали, тому бабуся лише сушить груші і яблука, - додає співрозмовниця. – Сушить їх на сонці під відкритим небом – на бляшці чи на бетоні. Нарізає скибками, і як дозволяє погода, то за два-три дні фрукти висихають. Засушені у такий спосіб фрукти в нас навіть більше цінують, як підкопчені на диму. А от сливи так не посушиш, це потрібно робити в печах.
Любов Бойко з Дзвинячки Борщівського району привезла на ринок кілька сортів груш.
- Як починаються на Спаса ранні грушки Лимонка, потім Дюшес і т. д., - розповідає жінка. - Зараз є осінні бери Боск, які люди називають Шара бера, Рікс. За два-три тижні будемо зривати Ноябрьську. Ще пізніше буде Парижанка, плоди її більш видовжені.
Хоча груш групи сортів Бере є приблизно 80 видів, напевне, найпопулярніша у тернополян Ноябрьська. Ті груші дуже великі, соковиті, без „камінчиків”. Одна грушка може заважити і 800-900 г, бувало, що навіть 1200 г, але за деревом треба дуже добре доглядати, підживлювати, поливати, розповідає пані Люба.
Груші не лише потрібно зберігати в холоді, а ще й правильно вкладати в ящики. Їх слід класти так, щоб хвостик однієї грушки не проколов іншу, радить продавчиня.
- Якщо хочете, щоб груша дійшла швидше, то перестеліть її газетою, - радить жінка.
Загалом, щоб плід добре зберігся, потрібна низька температура і вологість. Ми зберігаємо груші в окремому приміщенні з зацементованою підлогою при температурі +4-+6. Вона складена в дерев’яні ящики, які кладемо на палети. Двічі на місяць заливаємо підлогу водою. Цемент вбирає ту воду, і тоді фрукти - як свіжозірвані. Якщо груші скласти в закриті ящики, вони можуть запліснявіти.
Угорки – на чорнослив
Дуже солодкі сливи сорту Угорка - по 22 грн за кг і солодкі Анна Шпет – по 20 грн за кг можна побачити на тернопільських ринках.
- Це вже кінець сезону слив, - каже продавець з Теребовлянщини, який назвався Романом. – Купують, щоб і свіжими поїсти, і засушити. На сушку треба брати тільки Угорки, з них виходить гарний чорнослив, бо кісточка добре відстає. А моя мама сливи маринує. Також їх беруть на аджику до м’яса. А сорт Анна Шпет у нас на варення купували. Також ящиками купують сливи на фуршети, весілля.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 19 від 7 травня 2025
Читати номер