Допомогли понад двом тисячам постраждалим від війни! Як волонтерять адмінустанови у Великих Гаях

Допомогли понад двом тисячам постраждалим від війни! Як волонтерять адмінустанови у Великих Гаях
  • За період російського вторгнення у Великогаївській об’єднаній територіальній громаді прийняли понад 2 тисячі переселенців.
  • Працівники місцевих адмінустанов у будь-яку пору дня готові надати допомогу тим, хто втратив домівки через злочини окупанта. Яку саме та наскільки масштабно – читайте у нашому матеріалі.  

Різні адміністративні установи Великогаївської ОТГ у воєнний час «змінили» кваліфікацію й перетворились у своєрідні волонтерські організації, адже не можуть стояти осторонь, допоки наші захисники на лінії зіткнення сміливо обороняють рідну державу від ворогів.

Саме тому їхні колективи з перших днів вторгнення опікуються внутрішньо переміщеними особами, шукають їм прихистки й оселі, забезпечують усім для комфортного проживання у селах громади.    

Зверталися переселенці чи не з усіх «гарячих» точок

Про те, як працює Центр надання адміністративних послуг у селі Великі Гаї, нам розповіла його начальниця – Наталія Висоцька. Жінка, до слова, також відповідальна за поселення та розміщення ВПО зі східних областей.

Відео дня

– Приймати переселенців громада почала з 27 лютого. Того дня вночі в автобусі прибули перших 200 осіб. Загалом за весь воєнний період в нашій ОТГ офіційно зареєструвались понад 2 тисячі переселенців. Це люди з різних міст і регіонів: Харкова, Запоріжжя, Києва, Одещини, Миколаївщини, інших «точок» зіткнення, де відбувались активні бойові дії, – говорить пані Наталія.

Усіх переселенців одразу скеровували до великогаївського ЦНАПу на процедуру реєстрації довідки ВПО. Завдяки їй люди могли подати документи, аби регулярно отримувати державну й не тільки фінансову допомогу.

– Постраждалих від війни ми розселяли по окремих будинках в 15 селах громади. Ще обладнали прихисток на 150 осіб у Великогаївській ЗОШ. Там постійно чергували вчителі й контролювали весь процес розселення. Людям видавали одяг, пюре та дитяче харчування, памперси, засоби гігієни, все необхідне для тимчасового проживання, – ділиться Наталія Висоцька.

За її словами, громада підставила надійне плече багатьом одиноким та особам пенсійного віку, багатодітним мамам, переселенцям з тваринками – котами й собаками. Люди з інвалідністю стояли на обліку у місцевих амбулаторіях.

– Наразі у нас залишились мешкати 387 внутрішньо переміщених осіб. Їм забезпечили тепло й затишок. Хто як міг – так і долучився! – каже пані Наталія.

Видають соцпакети майже пів сотні людей в тиждень

Директор Центру соціального обслуговування Великогаївської ОТГ Василь Когут запевняє, що волонтери з 24 лютого і до нинішнього дня постійно привозять у села громади матеріальну допомогу. Хоча, уточнює чоловік, тепер її кількість через певні причини в рази зменшилась.

– В основному, ми підтримуємо внутрішньо переміщених осіб. Систематично підбиваємо міні-підсумки у цій справі і результат наступний: зазвичай допомагаємо 40 переселенцям в тиждень. Раніше цифра була більшою, адже зверталися більше приїжджих людей зі своїми потребами, – каже пан Василь.

За понад три тижні війни у Центрі соціального обслуговування соціальні набори вручили приблизно чотирьом сотням постраждалих від дій окупанта. Пакети складають з продуктів харчування, пральних та засобів гігієни тощо.

Крім того, у громаді постійно проводять різні акції. За словами Василя Когута, до Міжнародного дня захисту дітей його Центр потішив дітлахів-переселенців солодощами, іграшками й іншими дрібничками, аби підняти настрій.

– Маємо програму, затверджену сільрадою, згідно якої ми на знакові дати й свята допомагаємо відповідним категоріям населення. Цьогоріч внутрішньо переміщені особи отримали ще й великодні кошики, – розповідає директор.

Василь Когут ділиться: станом на сьогодні намагаються виділяти соцпакети новоприбулим людям, бо для них це потрібніше. Але все залежить від ситуації.

– Матеріальна допомога одноразова, але є сім’ї, які приходять до Центру щотижня й отримують нові набори. Ще підтримуємо потребуючих, які мешкають у наших селах: малозабезпечені родини, людей з інвалідністю, пенсіонерів тощо, – додає пан Василь.

Колектив його установи також передав потрібну амуніцію для 80 українських військовослужбовців на передовій. Допомогли різними речима й 44-й окремій артилерійській бригаді імені Данила Апостола, що дислокується у Тернополі.

До розселення людей залучені старости усіх сіл

Мар’яна Заблоцька працює спеціалістом першої категорії відділу культури у Великих Гаях, однак в активну волонтерську роботу влилася вже 25 лютого.

– Ми почали обдзвонювати мешканців громади, які би могли безкоштовно прийняти у себе вдома внутрішньо переміщених осіб. Розміщували переселенців у школи й в приміщенні молодіжного центру, за який я відповідальна. Чергували допізна, аби люди мали де переночувати. Вранці розселяли їх по окремих будинках, – розповідає жінка.

Пані Мар’яна запевняє, що працівники відділу культури спілкувались напряму зі старостами кожного села ОТГ. Все організовували швидко й якісно, адже переселенці врятувались з «гарячих» точок і немало натерпілись. Найбільше постраждалих від війни людей прийняли у селі Скоморохи.

– Тішить те, що наші місцеві мешканці дуже йдуть на контакт! Вони гостинні й дружелюбні. Маємо у громаді внутрішню групу в соцмережах, де й відбувалась комунікація. Згодом створили гарчу лінію, на яку зі своїми проблемами й турботами можуть звернутися переселенці. Тепер чекаємо ПЕРЕМОГИ й намагаємось її на максимум наблизити, – говорить Мар’яна Заблоцька.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up