«Спорт сам її обрав!» Як тернополянці вдалось стати Чемпіонкою Європи у воєнний час (ЕКСКЛЮЗИВ)

«Спорт сам її обрав!» Як тернополянці вдалось стати Чемпіонкою Європи у воєнний час (ЕКСКЛЮЗИВ)
  • Кілька днів тому соцмережі облетіла новина про тернополянку Яну Помозибіду, яка виборола титул Чемпіонки Європи з фітнес-бікіні.
  • Змагання проходили в іспанському муніципалітеті Санта-Сусанна, й участь у них взяли понад 1200 атлетів з різних держав.
  • Ми дізнались, що відомо про чемпіонку та яку роль у її житті відіграв тренер Віктор Мацикур? 

До слова, Яна Помозибіда з 2018 року живе та працює в Амстердамі (столиця Нідерландів). Однак, нам вдалося із нею зв’язатися і дізнатись про розвиток її спортивної кар’єри, ексклюзивні деталі щодо Чемпіонату Європи, де жінка здобула перемогу, та безперервну роботу над собою.

Про знайомство зі своєю талановитою вихованкою та підготовку до змагання європейського рівня ми також поспілкувались з тренером Яни – неодноразовим призером чемпіонатів України, Європи та світу, знаним спортсменом і громадським діячем Віктором Мацикуром.

Відео дня

«Зірковий» тренер для «зіркових» вихованців

Пан Віктор почав займатись у тренажерному залі ще 30 років тому, будучи студентом Тернопільського педінституту (тепер Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка).

У 2003 році він очолив Федерацію бодібілдингу та фітнесу Тернополя: готував до змагань своїх перших вихованців, виступав як спортсмен та організовував турніри у нашому місті. Також Віктор неодноразово був суддею у спортивних змаганнях як в Україні, так і за кордоном.

– Першим моїм титулованим учнем був чемпіон світу з бодібілдингу серед юніорів Артем Сковронський. У 2006 році чемпіонкою світу з фітнесу та призеркою чемпіонату Європи з фітнесу стала моя дружина Галина Мацикур. На тих турнірах я теж виборов золото та бронзу як спортсмен. У тому ж році чемпіоном світу з фітнесу, а також з жиму лежачи, став мій вихованець Федір Хашалов. В 2013 році ми з дружиною повторили успіх на Чемпіонаті світу з фітнесу та завоювали там золото і срібло. Через рік бронзовим призером Чемпіонату Європи з фітнесу стала ще одна моя вихованка – Оксана Пазинюк, – розповідає нам Віктор Мацикур.

За словами тренера, якщо враховувати перемоги його учнів на Чемпіонатах та Кубках України, міжнародних чемпіонатах та турнірах, то вони, загалом, здобули ще приблизно 20-30 нагород поза вищесказаними.

Пізніше Віктор Мацикур здобув другу вищу освіту, закінчивши Львівський університет фізичної культури та спорту за спеціальністю «Тренер, викладач з спорту». Невдовзі, у вересні 2017 року чоловік познайомився з Яною, у майбутньому однією з найдостойніших його вихованок.  

– Тоді Яна на деякий час повернулась з Нідерландів у Тернопіль у своїх справах. Тут вона прийняла рішення підготуватись до змагань з фітнесу, на яких планувала виступити. Ми зустрілись, усе обговорили і почали заняття у нашому з дружиною залі «Vitamin Gym», – пригадує тренер.

Навіть не думала, що братиме участь у змаганнях…

Яні Помозибіді – 32 роки, і спорт вона обожнює з дитинства.

– Змалечку я займалась українськими народними танцями, потім бальними, пізніше – індійськими. Любов до спорту мені прищепили батьки. Мій тато – чемпіон з вільної боротьби, а мама все життя любила аеробіку, а опісля – пампінг (різновид бодібілдингу, суть якого – максимально накачати м’язи кров’ю при великому, практично безперервному виконанні вправ – прим), – каже чемпіонка.

Чотири роки тому сталось так, що Яна переїхала до Амстердаму. Там проживала її мама, яка одного разу повела доньку у місцевий спортзал.

– І тоді я відкрила доти незнані для себе види спорту, такі як бодіпамп, бодікомбат, боді-баланс. Мені вони дуже сподобались! Якось під час занять у залі до мене підійшли голландські тренери і запитали, чи не готуюсь до змагань. Чесно кажучи, я взагалі не знала, про що йде мова! – усміхається Яна Помозибіда.

Спортсменка почала цікавитись, які змагання з фітнес-бікіні існують та чи проводять їх в Україні. Так їй на очі потрапила Оксана Бригідир – чемпіонка світу та заслужена майстриня спорту з бодібілдингу.

– Вона для мене стала справжньою музою і натхненницею! Оксана – дійсно неймовірна! Це бікіністка, яка своєю фігурою, впевненістю, жіночністю й тим, наскільки природно виглядає на сцені, може вразити будь-кого! Я мріяла коли-небудь зустрітись з Оксаною і поговорити з нею! – розповідає тернополянка Яна.

Повернувшись додому, у рідне місто, та зустрівши свого тренера – Віктора Мацикура, жінка натхненно почала готуватись до перших змагань. Рівно через сім місяців тренувань та посиленої дієти, у квітні 2018 року Яна Помозибіда увійшла до призової шестірки фіналісток на дебютному для себе турнірі «Кубок Карпат».

Наступного року спортсменка перемогла на Чемпіонаті Нідерландів, ще через трохи – у турнірі «Juliette Bergmann». У 2020 році Яна стала четвертою на престижному турнірі «Arnold Classic».

– Направду, Віктор Мацикур ще з першої моєї перемоги є для мене не тільки неймовірним наставником, а й хорошим другом! Коли я приїжджаю в Україну, то завжди зустрічаюся з ним. Ми тренуємося, ділимось секретами бодібілдингу: що і як розвивається, на які змагання ліпше їхати тощо, – говорить чемпіонка.

Повідомлення про перемогу тренер отримав о 1 ночі

За словами Яни Помозибіди, підготовка до цьогорічного Чемпіонату Європи з фітнес-бікіні тривала від Нового року. Найважче стало займатись спортом наприкінці лютого, коли росія розпочала повномасштабне вторгнення.

– Я дуже хвилювалась за своїх рідних, які були в Україні! Поки вони не приїхали до мене, навіть не думала про змагання, була сама не своя. Ми постійно в онлайн-режимі підтримували зв’язок з Віктором. Він допомагав мені і настановами, і моральною підтримкою. Я йому страшенно вдячна за все! – ділиться Яна.

Натомість Віктор Мацикур говорить, що робота Яни над собою – це виключно її заслуга і буквально трішки його підтримка, як тренера.

– Я часто переглядав відео з тренуваннями Яни, обговорював з нею техніку, нові вправи, зміни у харчуванні тощо. Наприкінці минулого року кілька днів мав змогу її потренувати у Тернополі. Саме тоді ми і розставили нові акценти у нашій роботі, які би мали покращити результати Яни. Вона самостійно їх дотримувалась у своїх заняттях, і як виявилось – це спрацювало! – каже він.

Останні тижні перед Чемпіонатом Європи Яна з Віктором все частіше обмінювались інформацією. Тренер спостерігав за змінами у формі своєї вихованки, підказував у позуванні, з яким жінці паралельно допомагала одна з найтитулованіших українських спортсменок, яка проживає у США.

Повідомлення про те, що Яна Помозибіда стала лідеркою у конкурентній боротьбі на Чемпіонаті Європи у категорії «фітнес-бікіні» ростом до 162 см, пан Віктор отримав  о 1 ночі 7 травня.

– Чемпіонат проходив в Санта-Сусанні і на нього приїхало понад 1200 атлетів з 45 країн. З багатьох держав делегації складались із 20-30 найкращих спортсменів. Конкуренція, як самі розумієте, була нереальною! Приміром, у моїй категорії «фітнес-бікіні» в кожному поділі за ростом брали участь 20-25 дівчат. Кожна бікіністка виглядала на 100%. Судді враховували буквально все: форму, костюми, зачіску і макіяж, розвиток м’язів, пропорції, позування на сцені тощо. Серед дівчат спочатку відбирали першу десятку, тоді шестірку, опісля – топ-3, а згодом – переможницю, – тернополянка розповідає про те, як проходив Чемпіонат Європи.

Яна ділиться, що на змаганні особливу підтримку вона отримала від свого чоловіка – Тоні, який разом з дружиною поїхав на Чемпіонат та супроводжував її там.

«Спорт сам обрав талановиту Яну!»

Віктор Мацикур особливо радіє цій перемозі своєї учениці. Тренер пояснює: різні життєві обставини не завжди сприяють підготовці до змагань, а цього разу взагалі стали для Яни своєрідною перевіркою її характеру та цілеспрямованості.

– Я від перших тренувань відчув, наскільки вона вольова людина, яка звикла покладатись виключно на свою працю і не зважати на складнощі! Впертість і терплячість дозволяють Яні пройти складні моменти, а завдяки хорошому вихованню вона ще й відкрита і щира людина без зайвої амбіційності! – так про свою вихованку Яну Помозибіду відгукується пан Віктор.

Плани на майбутнє спортивний тандем поки не обговорює, однак їх немало.

– Поки Яні слід декілька днів відпочити після повернення з Іспанії у Нідерланди. Та вже попередньо є змога виступити на турнірі Арнольда Шварценеггера «Arnold Classic» ще цієї весни. І взагалі, я впевнений, що попереду у Яни чимало інших перемог! Це не вона вибрала спорт, він сам обрав талановиту її! – завершує нашу бесіду Віктор Мацикур.

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Tamara Datskiv

    💐👏
  • Galyna Matsykur

    Яна - умнічка👍🏻👍🏻 Така неймовірна конкуренція і ти - перша, це просто 🔥🔥🔥 Вітаю💐
  • Natalia Kindratskaya

    Дуже красива дівчина. Дуже приємно, що наші люди, українці, тернополяни, представляють нашу Україну в різних країнах. Такі перемоги підтримують дух українців та збільшують віру в себе. Дуже горджуся знайомством з Віктором Мацикуром. Це прекрасна людина, патріот і чудовий наставник для своїх учнів. Бажаю ще найближчим часом самої головної Перемоги нам усім. 🙏🏻💛💙

    Ирина reply Natalia Kindratskaya

    А бюстгалтер у неї накладний?..)))

    Viktor Matsykur reply Ирина

    Якщо ви доросла людина, то маєте знати, що буває по всякому. Але ви навряд чи доросла, бо судячи з вашого запитання не вмієте радіти за інших. Успіхів, дорослішайте.

    Ирина reply Viktor Matsykur

    Та я взагалі бодібілдінгу не сприймаю) Особливо для жінок. Оте фото, де 6 дівчат стоїть - цце ж жахіття якесь) Ніби на ринку у м'ясному відділі - філе, гомілки, вирізка, шинка...))))

    Viktor Matsykur reply Ирина

    Прикро, що ви інших жінок бачите і публічно називаєте як «шинку», це ваш етичний діагноз. Сподіваюсь вам у житті не траплятимуться такі, які вважають вас теж «шинкою».
  • Oleksandra Kornjcka

    Гордість Тернополя

keyboard_arrow_up