- Ви знаєте, це старовинні жіночі рецепти, і всім їх знати не можна, – з посмішкою розповідає військова кухарка Жанна. – Найголовніший секрет - готувати як вдома, так як для рідних - готуємо для наших хлопців тільки з любов’ю - вони того варті.
У розмові Марія та Жанна доповнюють речення одна за одною та з великою вдячністю говорять про солдатів, для яких працюють. Жанна родом із Закарпаття, Марічка – із Києва. Познайомились дівчата ще у 2015 на полігоні у Рівному – і з того часу щодня працюють разом, діляться жіночими секретами, переживаннями і мріями.
- У нас хороша команда і командир теж хороший, - розповідає Марія, - а по-іншому і не може бути, тільки коли всі разом йдуть до одної мети – буде результат.
- Ми їх любимо, і вони нас теж, ми впевнені, - доповнює Жанна, - вже знаємо, хто що любить, - стараємося догоджати в їжі, бо чоловіки – вони ж вибагливі.
- Кухарки Жанна та Марія на Сході готували їжу для розвідників. У них особлива робота і навантаження дуже велике - вони перебувають безпосередньо на лінії фронту, тому дівчата доклали всіх зусиль, щоб хлопці почували себе не гірше, як вдома, - розповів прес-офіцер 44-ї артилерійської бригади Юрій Кульпа.
Спочатки свиней було двоє – ми їх назвали Зіта і Гіта, потім взяли ще двох поросят - розповіли дівчата, - вони кочували з нами з однієї бази на іншу, були як домашні тварини. Потім готували з них домашню ковбаску, сало коптили, м'ясо.
Дівчата прокидались вдосвіта, близько п'ятої, щоб до сьомої зготувати солдатам сніданок.
- Працювали без вихідних, влітку – жарко, зимою – холодно, але хлопців годувати потрібно, їм треба багато сил, щоб нас захищати.
Невдовзі дівчата знову повернуться на Схід. Зараз вони набираються сил та відновлюють здоров'я у лікувальних закладах. Жінки розповіли, що в зоні АТО їм навіть спокійніше - там вони точно знають для чого працюють. Там прокидаються вдосвіта, щоб годувати тих, хто захищає спокійний сон тернополян.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 13 від 27 березня 2024
Читати номер