Тернополем їздить безкоштовний автобус для людей на  інвалідних візках

Тернополем їздить безкоштовний автобус для людей на  інвалідних візках

 Подружжя Костишин виховує сина з інвалідністю. Вони, як ніхто, розуміють як непросто таким людям без спеціального транспорту. Тому вирішили придбати мікроавтобус та допомогти іншим.

Тернопіль наразі важко назвати безбар’єрним та дружнім до людей з інвалідністю. За останні роки в нашому місті можна помітити спроби створити доступне середовище для людей з івалідністю. Однак, у більшості магазинів, установ, аптек, на жаль, немає належних пандусів. А ті що є, м’яко кажучи, складно експлуатувати.  Уваги потребує і громадський транспорт, який не облаштований засобами доступу пасажирів на інвалідних візках. Небагатьох переймає те,  як люди з особливими мобільними потребами мають добиратися до лікарні, на навчання, роботу, зустріч з друзями, концерт. Відповідний транспорт для таких людей є нагальною потребою. Саме тому півтора року тому тернополянин Володимир Костишин з дружиною Оксаною реалізували громадську ініціативу «Веселі Колеса». Це спеціальний мікроавтобус, який безкоштовно возить людей з обмеженими можливостями.

Виховують сина з інвалідністю

Подружжю Костишин не байдужі проблеми таких людей, адже самі виховують дитину з інвалідністю. І тому добре розуміють, як непросто без спеціального транспорту.

- Народження сина Захара  з важкою формою інвалідності відкрило очі на реальність, яка навколо нас, яку люди часто ігнорують, не помічають, – каже пан Володимир. – Тому ми і вирішили помагати іншим.

Допомогли добрі люди

До придбання автобуса і його функціонування доклалося багато добрих людей, -  благодійників та друзів  Володимира та Оксани. Так, до прикладу водій, який возить особливих пасажирів, працює на волонтерських засадах. Оскільки у нього є основна робота, про перевезення потрібно з ним домовлятись заздалегідь. Також обов’язкова умова, щоб людину на візку хтось супроводжував. Мікроавтобус спеціально обладнаний для перевезення людей на візках. Там може розміститися три візки, які фіксують поясами. А також у салоні є ще 6 пасажирських місць для людей, які супроводжують людину з інвалідністю.

Відео дня

- Ми, наприклад, можемо забрати людину з лікарні, завезти на медпроцедури, - каже Володимир Костишин. - Але варто розуміти можемо возити людину не щодня, а лише коли дуже потрібно. Це неприбутковий проект, навіть не соціальне таксі, а волонтерська ініціатива.

У планах ще один проект

Організатори проекту «Веселі колеса»відкриті до співпраці із різними громадськими організаціями і волонтерськими проектами,  проводять акції для людей з особливими мобільними потребами і готові в міру можливостей допомогти з перевезенням.

- Влітку ми долучилися до проведення культурної програми,  яку організовували наші друзі для людей на візках.   Багато з них взагалі вперше за багато часу виїхали з дому, - пригадує Володимир Костишин. – Це була прогулянка містом, – Центр , набережна, парк та похід на піцу. Нажаль, людям на інвалідних візках вихід до Ставу з Центру міста надто складний. Треба їхати на Білецьку до «Циганки». Це дуже незручно. Ми мріємо реалізувати ще один проект – обладнати належний спуск  від замку до набережної.

Закликає долучатись інших

Взагалі пересування людей на візках у Тернополі справді  дуже обмежене. Однак, гіршими є не видимі перешкоди і бар’єри, а ті які заховані в людських серцях, вважає Володимир Костишин. 

- Навіть найкраща ініціатива з легкістю зводиться нанівець, коли зустрічає на своєму шляху байдужість, черствість, гордість, упередженість, жадібність, - каже чоловік. - Коли бачать не людину,  не особистість, а тільки діагноз.

Пан Костишин закликах інших долучатись до добрих справ.

- Тернопіль серед міст нашої країни унікальний найбільшою кількістю церков на 1 квадратний кілометр і я б хотів, щоб кожна церква незалежно від конфесії мала такий транспорт, - каже Володимир Костишин. - Не просити в держави, а відкрити очі своїх парафіян на потреби людей. Якщо би це сталося, то повірте проблеми транспорту для людей з інвалідністю були б на 95% в Тернополі вирішені тільки за рахунок парафій.

Довідка

Спільноту «Ініціатива «Веселі колеса» ви можете знайти у соцмережі «Фейсбук». Якщо вам чи вашим знайомим потрібна допомога в транспортуванні, можна телефонувати за номером: 096- 821- 63- 86, або напишіть повідомлення у спільноту. Час поїздки потрібно узгодити заздалегідь. Якщо ви готові долучитися до цієї доброї справи чи маєте можливість допомогти матеріально, також можете писати у спільноту.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Сергій Надаль

    Кількість церков до гуманності має таке ж відношення як вишиванка до патріотизму  :)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up