Тернополянин із прапором у руках подолав Афінський марафон, довжиною 42 км

Тернополянин із прапором у руках подолав Афінський марафон, довжиною 42 км

Кожен хоча б раз у житті має перебороти свій страх та самого себе, вважає тернополянин Володимир Курило. Він разом із друзями взяв участь у Афінському марафоні, маршрут якого вважається одним із найскладніших. Дистанція становить 42 км 195 м.

"Єхууу, ми це зробили. Ми перемогли себе, ми здолали одну з найскладніших дистанцій у світі", - захоплено розповідає тернополянин Володимир Курило. Він разом із друзями взяв участь у Афінському марафоні та розповів про свої відчуття "RIA плюс".

Афінський марафон – це досить непросте випробування, говорить Володимир. Але подолати його – це неабияка радість, що множить у кілька разів усі зусилля, що були спрямовані на досягнення результату. Історія марафону починається в 490-му році до нашої ери. Тоді був бій під грецьким містом Марафон. Греки перемогли персів, і тоді, згідно з давніми традиціями, в Афіни відправили посланця з радісною новиною. Йому треба було пробігти 42 км до Марафона. Добігши до пункту призначення, чоловік вигукнув: "Ми перемогли!", а потім впав і помер. Звали його Фідіппід. У честь воїна у грецькому місці встановили пам’ятник. Повз нього і пробігають спортсмени під час забігу. Місця справді символічні, розповідає і тернополянин. Каже, що відчуття неймовірні, дистанція досить автентична.

Відео дня

Другий марафон у житті

Для співрозмовника - це лише другий марафон у житті. У травні він взяв участь у  забігу в Копенгагені. Відтоді в нього зародилася мрія побувати і в Афінах.

- Товариші, із якими ми зустрічалися у Копенгагені, запропонували приїхати на марафон у Грецію. Я подумав: "А чому б ні?" У Афінському марафоні брали участь кілька тернополян. Серед моїх знайомих – двоє – із Бережан, але вони наразі проживають у Європі. Квиток на участь у забігу вартував 100 Євро. Загалом на марафон зареєструвалися майже 60 тисяч осіб зі всього світу. Звісно, там були різні дистанції – 10км, 5 км та скандинавська ходьба. Дистанція – 42 км – вирішили подолати 25 тисяч учасників. Це було круто! Уявіть, скільки людей зібралися тут в один день.

Було страшно, хвилювався, але бажання добігти до фінішу – сильніше, зізнається тернополянин. Підтримка друзів та простих людей, які вболівали за учасників, була надзвичайною.

- Ми вирушили з міста Марафон 10 листопада о 9.00. По дорозі зустрічали багато людей. Діти махали рученятами, посміхалися та бажали удачі. Старші греки теж підтримували, - продовжує Володимир.

Маршрут складний, є підйоми

Маршрут Афінського класичного марафону вважається одним з найважчих. Починається він у місті Марафон, де проходить повз Марафонський трофей та поховання афінських воїнів. Далі повз узбережжя через Неа-Макрі. На цій ділянці маршрут весь час пролягає під гору, але в напрямку до Афін дещо стає пологішим. Тут атлети минають Статую Бігуна (Ο Δρομέας), художнє зображення Фідіппіда – у центрі міста. Забіг завершується на стародавньому мармуровому стадіоні «Панатінаїко, так само, як закінчувався маршрут марафонського бігу на Олімпіаді 1896 року та олімпійський марафон 2004 року.

- Не скажу, що це було просто, але мене і готували до складнішого. Друзі говорили, що буде дуже важко. Але якось так вийшло, що дистанцію подолати було не так уже і складно. Можливо, це погода сприяла (ми тут всі у шортах і футболках), а може, гарний настрій та позитивні люди довкола, а, можливо, сама атмосфера цих місць додає заряд бадьорості. Я вибрав темп і не зупинявся. Пробіг краще, ніж у Копенгагені, - говорить Володимир.

Результат тернополянина – 4,08 год. Його друзі пробігли дистанцію за 4,33 год. та 3,34 год. Найкращий результат на марафоні показав кенієць – 2,16 год.

Загалом фінішували 16 522 чоловік.

Результатом тернополянин задоволений. Каже, що вони не бігли на швидкість. Марафон тривав з 9 до 17.40.

Як підготуватися до марафону

- У марафоні ми не змагалися з кимось, це було змагання із самим собою, - наголошує чоловік. – Подолати внутрішній страх, лінь – це вже перемога. Раджу кожному хоча б раз у житті спробувати. Це того вартує. Коли фінішуєш і розумієш, що ти подолав аж 42 км, - відчуття неймовірні! Їх важко описати словами.

Як підготуватися до участі у марафоні? Перш за все, тернополянин зауважує, що він не є професійним спортсменом, швидше, аматором. І участь у забігу – це прояв морально-вольових якостей, ніж робота на спортивний результат.

Але без тренування не обійтися. Якщо мова йде про таку відстань.

- У мене були сплановані заняття, починаючи з червня. Але через певні обставини я не змін втілити це в життя. Улітку я займався на байдарках. Уже з середини вересня, коли похолодало, почав бігати. Щоправда, із чотирьох запланованих ранкових пробіжок на тиждень, у мене виходило тільки дві. Якби я готувався більше та інтенсивніше, звісно, результат би був набагато кращим, - говорить він.

Ще один прийом, який допомагає вже безпосередньо під час марафону – світла голова та чисті думки.

- Я не думав про страх, просто біг і кайфував від самого процесу. Серед учасників були і старші люди – 60-70 років. Також врізався у пам'ять один чоловік, який долав дистанцію у лицарських обладунках, як у давні часи біг сам Фідіппід, продовжує Володимир.

Фінішував із прапором у руках

Афонський марафон – плюс у списку. Фінішував тернополянин із прапором у руках.

- Я мав прапор у сумочці, і коли добігав, вийняв його. Свою маленьку перемогу над собою присвячую рідній Україні, - радісно говорить марафонець. – До речі, греки, які потім нас вітали, говорили: "Слава Україні". Вони розповідали, що дуже люблять нашу країну і зичать народові лише найкращого. Це дуже приємно.

Попереду в чоловіка – багато планів та ще не один забіг. Узимку він збирається брати участь у новорічному забігу 2020. А потім навесні будуть інші марафони та нові перемоги.

- Хтось колекціонує монети, а я буду колекціонувати марафони, - посміхаючись говорить тернополянин. – Насправді це дуже класний вид активного відпочинку: коли ти подорожуєш, не просто гуляючи чужим містом чи країною, а ще й долучаєшся до якого крутого заходу, що там відбувається.

 

ДОВІДКА

Власне Афінський класичний марафон започаткований 1972 року як спільне підприємство між Грецькою радою з туризму та Національною легкоатлетичною асоціацією. З 1983 року в організації Класичного марафону бере участь Грецька аматорська атлетична асоціасоція, того самого року змагання удостоєні Срубного статусу Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій. 1982 року організатори присвятили Афінський класичний марафон Григорісу Ламбракісу, спортсмену і члену Грецького парламенту.

З 2007 року Асоціація міжнародних марафонів і перегонів на дистанції організуває щорічний Міжнародний марафонський симпозіум в місті Марафон за день до змагання. За аналогією до традиції запалення Олімпійського вогню, з'явилась традиція Марафонського полум'я. Його запалюють на могилі воїнів, які полягли у битві при Марафоні і переноситься на стадіон у Марафоні перед початком кожної гонки.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • David Starr

    Херня, ці ваші марафони, нічого там крутого немає, занадто велике навантаження на організм. Це не пару км собі в задоволення, поцікавтесь смертністю серед марафонців. Каденюк теж ціле життя бігав, а від чого помер?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up