Тернополянин став чемпіоном України із бойового гопака чотири рази

Тернополянин став чемпіоном України із бойового гопака чотири рази
  • 15-річний Олександр Петяк займається українським бойовим мистецтвом - бойовим гопаком.
  • Хлопець є неодноразовим переможцем чемпіонату України, всеукраїнських, обласних та місцевих змагань.

15-річний Олександр Петяк навчається в десятому класі тернопільської школи №26. Хлопець не відмінник, але, каже, старається вчитись.

-  Я в школі маю певний авторитет, вчителі знають, що я відповідальний учень, хоч інколи можу й порушувати дисципліну, - розповідає підліток.

Найбільше школяру подобається вивчати українську мову, історію України та правознавство. Після завершення школи хлопець планує вступати в Острозьку академію на спеціальність "Національна безпека". Хоча, каже, можливо стане адвокатом чи поліцейським.

Відео дня

Також підліток зараз більше вивчає іноземну мову.  Він вважає, що в майбутньому йому знадобляться знання англійської.

Чемпіон України із бойового гопака

Після уроків Олександр уже сім років займається бойовим гопаком. Це українське бойове мистецтво, розроблене на основі елементів традиційного козацького бою, що збереглися в народних танцях.

Розповідає, що учні шкіл бойового гопака, окрім техніки двобою, вивчають українські національні традиції та обряди, мистецтво співу і танцю, гру на музичних інструментах.

-  Мої батьки хотіли, щоб я розвивався фізично, але не тільки у футбол на вулиці ганяв, - розповідає Олександр. - І цілком випадково я натрапив на оголошення про набір в школу бойового гопака. Я вирішив спробувати. Спочатку це заняття сподобалось батькам, а потім вже мені.

За роки тренувань хлопець брав участь у багатьох місцевих, обласних та всеукраїнських змаганнях. Підліток пояснює, що є різні типи змагань з бойового гопака: «Однотан», «Тан-Двобій», «Забава», «Борня», «Герць». Різновиди двобою, які є з обмеженим дотиком суперників між собою, не травматичні. А от, наприклад, «Герць» — це різновид двобою із повноцінним дотиком. І він може бути травматичним, якщо не бути обережним.

-  На своєму рахунку я маю чотири чемпіонства України з бойового гопака, - розповідає Сашко. - Звісно, бувало у мене й чимало поразок. Але, на мою думку, як кожна перемога - солодка, так само й кожна поразка - корисна.

Хлопець каже, що на поразки його навчили реагувати спокійно, вони мотивують його ще більше вдосконалюватись. Олександр відвідує заняття з бойового гопака тричі на тиждень, тривалістю дві години.

“Мій тренер для мене - авторитет”

Тренер хлопця - Владислав Лавнікович. Олександр каже, що він вдячний йому за все.

-  Він навчив мене бути чоловіком, - каже хлопець. – Тренер вкладає в мене все, що знає сам. Він пояснив мені як правильно поводитись у різних життєвих ситуаціях. Для мене він став другим батьком.

Владислав Лавнікович виховує своїх учнів на засадах патріотизму та загальнолюдської моралі, поваги до старших та пошани до своєї історії. Бойовий гопак пропагує серед підлітків та молоді відмову від куріння, алкоголю та наркотиків, відтягує їх від злочинного світу.

- Для мене мій тренер - авторитет, - каже хлопець. - Окрім фізичної сторони, тренер проводить нам лекції на тему патріотизму. Саме на заняттях з бойового гопака я усвідомив, що потрібно захищати свою країну, батьків та майбутніх дітей.

Зараз чимало молоді не розуміє, що потрібно Україну інтенсивно відновлювати, ставити на ноги, - додає підліток.

-  Я впевнений, якщо прийде час, то я піду захищати свою Батьківщину, - продовжує Олександр. - Свій життєвий шлях я уже собі вибрав: я не повинен ні пити, ні палити, а захищати український народ.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up