Тернополянин збудував енергоефективний будинок-півкулю за 10 тисяч доларів

Тернополянин збудував енергоефективний будинок-півкулю за 10 тисяч доларів
Зараз, коли будинок вже готовий, багато людей просять зайти подивитися в середину, розповідає Володимир Сеньків. Він не заперечує

 Молода сім’я з Тернополя, аби не орендувати житло, збудувала економ-будинок круглої форми. Оригінальне помешкання, зроблене своїми руками, обійшлося близько 10 тисяч доларів. Переїхати сюди пан Володимир з дружиною планують вже до кінця весни

Каркасний будинок у формі купола звів у Петрикові під Тернополем Володимир Сеньків. Будівля розташована у дачному районі, де з кожним роком все більше людей поселяються на постійне проживання. Поруч ліс, сад, свіже повітря. До міста - 5-10 кілометрів, залежно від того, куди потрібно добратися.

- Багато людей ставилися скептично до такої ідеї, дехто переконував мене, що будинок має бути з цегли. Дехто піджартовував під час будівництва круглої конструкції, мовляв буде цирк, - каже Володимир Сеньків. Він вирішив відійти від стереотипів і збудувати житло, яке буде комфортне для нього і під силу фінансово.

Мріяли про власний куток

Володимир Сеньків - методист Тернопільського комунального методичного центру науково-освітніх інновацій та моніторингу. Разом із дружиною завжди мріяли про власний куточок, адже наразі живуть з батьками. Тому задумалися над будівництвом свого житла. Здається, задум нереальний, адже будівництво нині - справа недешева. Та коли є бажання і хороша ідея, крок за кроком все вийде. Приклад цьому вже зведений будинок Володимира. Житло круглої форми, оригінальне, комфортне, енергоефективне, тішить око господарів та викликах інтерес у сусідів та перехожих.

Відео дня

- Молода сім’я хоче проживати окремо. А якщо орендуєш квартиру, то не назбираєш коштів на придбання житла. Та й купити його нині дуже дорого, - каже Володимир. - Тому вирішив збудувати власний будиночок економ-варіанту.  Роботи вже на завершенні, ось-ось переїдемо.

Усе робили своїми руками

Ідея круглого будинку з’явилася у брата Володимира, який звів вже два таких помешкання - одне у Івано-Франківську, інше – у Тернополі.

- Брат ніде цьому не вчився. Він самоучка, - каже Володимир. - Ось він і запропонував мені збудувати таке житло, я подивився, подумав і погодився. Я називаю цей будинок - “хата зроби сам”. Адже все, що тут є, ми зробили своїми руками. Допомагали двоє братів і батько.

Будівництво триває вже третій рік. Зараз на завершальному етапі внутрішні роботи.

- У основі будинку - конструктор із дерев’яних трикутників. Саму конструкцію ми склали за два місяці, - розповідає господар. - В інтернеті є програма, закладаєш розміри і вона видає, скільки чого потрібно на такий будинок. Витрати на матеріали залежать від їх якості. Будівництво каркасу обійшлося у 2,5 тисячі доларів. Накриття - дорожче. Можна зекономити і купити дешевшу одношарову черепицю. Я обрав дорожчу двошарову - бітумну, яка має більший гарантійний термін - 50 років. Одношарова дешевша і відповідно – з меншим терміном придатності. Для утеплення використав мінеральну вату і тут теж ціна залежить від товщини і якості. Але ж на собі не хочеш економити. Найдорожчі - вікна. У будинку п’ять невеликих трикутних і спереду ще великі панорамні вікна.

Звісно, можна було здешевити витрати, обравши дешевші матеріали, зауважує Володмир. І це було б нормальним варіантом для дачного будинку на літо. А якщо плануєш там жити постійно - усе має бути якісним.

- Дуже багато часу забрали роботи всередині будинку, бо ми вирішили оббивати все вагонкою. А вона маленька, дрібненька і з нею багато роботи, - каже чоловік.

Площа будинку – 100 кв. м.

Площа будинку з першим і другим поверхом - 100 м. кв. На першому поверсі вітальня, ванна, кухня. На другому - дві маленьких кімнати і гардеробна.

- Зовні будинок здається маленьким, а всередині є простір, - каже Володимир Сеньків.  - Тут вже є комунікації, електропостачання, вода, сантехніка. Ліжко ми зробили самі, тумбочки на кухню також, самі облаштували гардероб. Залишається ще відшліфувати підлогу. Загалом собівартість будинку - близько 10 тисяч доларів. Такий будинок може бути різного діаметру. Цей 7 метрів, є менші - 4 метрові, є більші – 12-метрові.

Використали 5 тисяч пляшок

Цікаво виглядає фундамент будинку, який укріпили пляшками. До того ж вони виконують роль утеплення, бо скло менше пропускає холод.

- Тут був фундамет, але він вже трохи розсипався, ми його поправили. А щоб він не тягнув вологи і далі не розсувався, ми обмурували його пляшками. Пляшки є різні, але найкраще брати пляшку з-під пива і газованих напоїв, бо там міцніше скло.

Пляшки для будівництва назбирали, водночас придбавши довкілля.

- У місцевому ставку впала вода і на дні виявилося купа пляшок, які повикидали відпочивальники, - каже Володимир. - Ми прибрали цю територію. А також багато пляшок знайшли під час прибирання у лісі. Далеко не треба було йти. Загалом використали близько 5 тисяч пляшок.

У круглому приміщенні тепліше

Володимир запрошує журналістку в будинок. У залі на першому поверсі – великі панорамні вікна, які дають багато світла. Чоловік показує піч, біля якої наскладані дрова. Саме ними опалює помешкання, що робить його незалежним від газу.

-  Це водночас і пічка, і камін, і мангал, де можна пекти шашлики та рибу, - каже Володимир. - Чому кругле приміщення ефективніше? Бо тепле повітря піднімається догори і опускається вниз і гарно прогріває дім.

Далі у планах Володимира - обгородити подвір’я, облаштувати територію, посадити нові дерева.

- Ще щось придумаємо, - каже, посміхаючись.

Те що будинок розташований дещо віддалено від міста - не проблема, вважає тернополянин. Добиратиметься на автомобілі. Окрім того, у дачний сезон - з квітня до листопада сюди курсуватиме маршрутка.

До слова, енергоефективні будинки у вигляді півкулі час від часу зводять на Тернопіллі. Подібні будівлі можна побачити у Тернополі, Великій Березовиці, Підгородньому. А умілець Павло Банников збудував у Баранівці неподалік Бережан будинок-півкулю з екологічних матеріалів, - дерева, глини, чорнозему і каменю. У помешканні комфортно і тепло, а родина не знає, що таке захмарні тарифи за компослуги. Свій дім чоловік опалює дровами завдяки енергоощадній печі, вода є із власної свердловини, платити доводиться лише за електроенергію. Подивитися на диво-дім часто приїжджають туристи.


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Компанія Марка

    Вітання! Найкращим рішенням для оздоблення громадського простору та приватних територій є світлодіодні лампи. це є одне з найбільш економних та якісних джерел штучного світла. Якщо вас зацікавило дане питання, стосовно більш детальної інформації звертайтесь за вказаним посиланням та підписуйтеся на наші офіційні сторінки у фейсбук та інстаграм, там ви знайдете широкий асортимент, втілюємо все швидко, надійно та якісно), виготовляємо в Україні. 1) https://markaled.com.ua/ 2) https://www.facebook.com/Marka-Led-Lighting-Solutions-109244388218833 3) https://www.instagram.com/nvf.marka/

  • Галя

    "... мовляв, буде цирк..." Пф... Рагулі ліпше будуть цегляні школи будувати півжиття, а потім покотом в літній кухні жити, бо "дорого палити"...
  • Алла Шумчук

    Дуже красиво зроблено, молодці)))
  • гср

    піч спалює кисень в приміщенні, а виділяє вуглекислий газ, тому бажано придумати додаткову вентиляцію над піччю (де сажа над дверцятами) та підвід повітря ззовні.

keyboard_arrow_up