Навчання дає можливість кондитерським захопленням вийти за межі стандартних, розповідає Олеся Кучма. Вона вчиться готувати французькі десерти та випічку. Викладач – шеф-кондитер Олександр Трофіменко, який час свого часу навчався у Франції.
— Я йшла на цей курс, бо мені бракує основ. Здавалося б, це елементарні речі, але без них не допоможуть жодні рецепти, — каже вона. — Адже потрібно зрозуміти суть процесу, чому так, а не інакше, і тоді будь-який рецепт можна використати для себе. Хоча в інтернеті є дуже багато рецептів і ви можете за ними випікати, але без знань основ це буде важко. Також мене цікавить декор, тобто як красиво подати страву, щоб вона була не лише смачною, а й гарно виглядала. Нас навчатимуть готувати карамель, пекти еклери, профітролі, тарталетки, мусові торти, макаруни. Мені дуже цікаво.
Отримала найбільше лайків
Олеся Кучма захоплюється виготовленням кондитерських виробів. Та, як вона каже, це було на любительському рівні. Тож вирішила підвищити кваліфікацію і пекти не просто торти, а щось вишуканіше та цікавіше. Тож і записалася на навчання в академії відомого шеф-кухаря Ектора Браво. Крім того, їй завжди було цікаво зазирнути за куліси відомих кулінарних курсів та шкіл.
Перш ніж потрапити в академію, Олеся вже випробувала свої кондитерські вміння й навіть отримала нагороди.
— Перед Новим роком академія влаштувала конкурс, який складався з двох етапів: потрібно було надіслати фото готового виробу і два фото процесу, - розповідає тернополянка. - Хто отримав більше лайків, вигравав безкоштовний майстер-клас з приготування десерту – макарунів, чізкейків чи чогось іншого на вибір.
На конкурс Олеся готувала торт – з бісквітних коржів, з начинкою з вершкового крему, білим шоколадом та шаром вишень. Зверху торт був покритий білим кремом і прикрашений невеличкими бутонами засушених троянд для декору.
— Моя робота набрала найбільшу кількість лайків у групі академії у соцмережі Facebook, - розповідає Олеся Кучма. – Мене підтримали мої друзі, за що їм дуже вдячна. Але було багато незнайомих людей, і це мені надзвичайно приємно. Тож я перемогла на цьому етапі, отримавши приз глядацьких симпатій.
Десерт визнали найкращим
Другий етап конкурсу — на електронну пошту учасникам надіслали рецепт десерту, який усі повинні були приготувати і надіслати фото. Це був торт «Опера». Придумати його декор потрібно було самостійно.
Цей десерт на перший погляд здається легким у приготуванні, каже Олеся, але це не так.
— Я готувала його перший раз, і було непросто, - пригадує вона. — Торт має кілька шарів, але має бути заввишки не більше 3,5 см. Окрім того, потрібно було подумати над оригінальною подачею торта. Я розрізала його на рівні шматочки, прикрасила какао та кандуріном - золотою харчовою посипкою. А ще спекла макаруни для декору. Це фото оцінювало журі, яке присудило мені перше місце. Головний приз - 30% від вартості навчання. Знижка суттєва -12 900 грн. Загалом чотири тижні навчання в академії коштують 42 тис. грн.
Ділиться враженнями
Олеся вже більше тижня вчиться в академії.Вона у захваті від навчання і з задоволенням ділиться враженням у соцмережах.
«Сьогодні ми почали свій навчальний день з... ні не кави, а карамелі - м’якої, вершкової, з ледь солонуватим присмаком. Все приміщення наповнилося неперевершеним карамельним ароматом, щоправда, час від часу у когось він перетворювався на трохи горілий аромат, але на кухні ж буває по-різному. Потім ми готували заварне тісто і практикувалися в створенні найвідоміших французьких десертів - еклерів та шу (профітролі). Крок за кроком шеф розказував про кожен інгредієнт, його взаємодію з іншими, хімічні процеси, які кондитер повинен розуміти і знати. Інколи мені здавалося, що я на уроці хімії, але без знання основ нікуди», - так описала Олеся один із днів навчання.
Ось так Олеся описує ще один день навчання:
«Елегантний , вишуканий, довершений, витончений, — саме такі слова говорив шеф, допомагаючи декорувати французькі солодощі . В якийсь момент хотілося просто закрити очі і, щоб все сталося за помахом чарівної палички. І от дегустація! На нашому фінальному буфеті були представленні: два види еклерів із ванільним та шоколадним кремом, профітролі, лимонний тарт - мій фаворит! Він не може не сподобатися людям, які люблять кислинку. А також тарт з запеченим мигдальним кремом та грушею, декорований мигдальним пластівцями - ще один мій улюбленець, — вже набагато солодший, але дуже ніжний. Шоколадний тарт, де поєднали шоколадний ганаш з солоною карамеллю, солоне та солодке чому б і ні? Всі десерти ми скуштували, обговорили текстури начинок та тіста».
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 3 від 15 січня 2025
Читати номер