Тернополянка щотижня влаштовує для своєї сім’ї день без телефона, телевізора й інтернету

Тернополянка щотижня влаштовує для своєї сім’ї день без телефона, телевізора й інтернету

Тернополянка Наталія Червак у своїй сім’ї започаткувала дивну але цікаву традицію. Проводити вихідний без телефонів, телебачення та Інтернету. Як вдалось це зробити і чи реально відмовитись від всього і одразу - читайте у інтерв`ю “20 хвилин”. 

Тернополянка каже, що перед тим, як розпочати експеримент, провела опитування на своїй сторінці в соцмережі Instagram, щоб побачити чи проблема безкорисного часу в соцмережах торкнулась лише її. 

- Виявляється, більшість моїх друзів витрачають по 100-200 грн на інтернет щомісяця. І ми сприймаємо це, як належне, проте нарікаємо, що подорожчали ціна на газ, воду, світло, - каже жінка. - Для нас інтернет - це життєво необхідна річ, бо в багатьох робота вимагає постійного зв'язку. І погодьтеся, найефективніша реклама - в інтернеті. Тут навіть можна поставити собі чи комусь діагноз і знайти ліки чи інші нетрадиційні методи одужання. Інколи смішно, а інколи хочеться плакати, правда? Лише двоє людей написали, що тратять на інтернет зовсім мало часу і можуть тижнями туди не заходити. Може таких людей набагато більше і в них саме був той вихідний від віртуального світу день, а може, їм він взагалі не потрібний і вони насолоджуються реальним життям і справами без залежності постійно зазирати в телефон.

Наталія розповіла, що почала помічати, що соцмережі забирають дуже багато часу. вій день починаю з читання новин і завершую тим самим. А ще впродовж дня дивлюся фото, читаю чиїсь публікації, пишу свої, читаю коментарі і т.д. Та так, як всі. Але чомусь день цих можливостей дався мені дуже важко, хоча ідея виявилася цікавою для багатьох моїх друзів. Вже опісля я вирішила зробити такі вихідні традиційними і обрала неділю, як вихідний від соціальних мереж день.

Відео дня

Основна мета - час з сім’єю

Спочатку від засобів зв’язку та розваг відмовилась сама жінка.  Її чоловік вирішив приєднатись трохи згодом.

- Чоловік спробував сам прожити без телефону один день, - розповідає Наталія, - Виявилося,що можна зробити дуже багато всього корисногно.  Просто подумайте, що б ви робили зараз, якби не тримали в руках телефон і не читали цю статтю. Можливо, вчили б іноземну мову, на яку не вистачає часу? Чи нарешті пішли б в спортзал на годинку? Чи приготували б щось незвичне на вечерю? Чи знову відновили одне із улюблених хобі, про яке й забули? Я наприклад, знову почала грати на гітарі.

Коли на день з сім’ї Черваків на день зникли гаджети - з’явилось більше часу, щоб насолодитись затишком вихідного або весело разом провести день. 

- Улюбленою розвагою нашої сім’ї є тролейбус-атракціон. Не знали, що у нас є такий у Тернополі? є, - з захватом продовжує жінка. - Ми йдемо на прогулянку. Сідаємо в тролейбус і їздимо містом. Мій дворічний син дуже любить тролейбуси. У нього є маленький іграшковий. Він любить його возити у великому справжньому тролейбусі. Деякі кондуктори нас уже впізнають через цю іграшку, вітаються і запитують , як справи.  Ще ми читаємо книжечки. Ну, як читаємо? Син не вміє читати. Просто водить пальчиком по сторінці і щось там по-своєму белькоче. Але при цьому і мама і тато, мають кивати головами і зацікавлено слухати. Та, безліч інших занять - гра в машинки, будівництво, сімейні походи в спортзал - все це набагато яскравіші події, коли вони відбуваютьс якісно без сучасних "Пожирачів часу".

“Телефон вимикаю зовсім”

Перед тим, як піти у “відпустку” від техніки, сім’я обов’язково попереджає друзів та рідних, щоб ті не переймались.

- Телефон вимикаю повністю, говорить Наталя Червак. -  Проте попереджаю рідних і друзів через фб, що завтра у мене вихідний від телефону день. В інші дні, коли у нас частковий «детокс», ми просто виходимо з дому на прогулянку і залишаємо-забуваємо гаджети вдома. Такі прогулянки з дитиною і чоловіком набагато корисніші, ніж постійне "бібкання" в кишені і зазирання "хто ж там кому поставив лайк" (посміхається прим. ред)  А так - тиша і спокій.

Пані Наталя каже, що стосунки сім’ї зміцніли за рахунок живого спілкування. «Канікули» від діджитал сім’я влаштовує вже понад 3 місяці.

- За цей час я зрозуміла, наскільки ми залежні від технологій. Так, час не стоїть на місці. Але ми втрачаємо його відчуття. Інколи забуваємо про реальні цінності і людей, віддаючи перевагу нереальному простору. Але ніхто перед смертю не шкодуватиме, що мало сидів в Інтернеті чи лежав на дивані. Лише те, що рідко спілкувався з рідними і мало приділяв часу коханим чоловікові і дітям. 

Тернополянка каже, що такий “вільний” день дозволив її сім’ї переосмислити багато пріоритетів

 «Потрібно виокремити головні цінності в житті»

Андрій Дзіковський, психолог-консультант

- Для того, щоб соцмережі, телефон чи телевізор не забирали у нас надто багато часу – нам потрібно виокремити свої головні цінності в житті. До таких речей людина може бути вразлива, якщо вона є нереалізована у чомусь. Вона женеться за речами, які додають їй якоїсь ваги. Людям потрібно свідомо проявляти свій характер до того, щоб відмовитись від зайвих речей в житті. Усвідомлювати, що віртуальне життя – це не реальність. Так, там може бути все простіше, але потім у реальності нам важче будувати відносини з людьми та самореалізовуватись.  Якщо ви відмовляєтесь від певних засобів зв’язку або розваг – треба розуміти для чого ви це робите, бо вони так чи інакше задовільняють ваші потреби. Тобто якщо ви відмовитесь від гаджетів – то не факт, що це вирішить вашу проблему. Головне – ви маєте чітко розставляти свої пріоритети в житті та вміти дотримуватись балансу.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Зоряна

    І навіщо цю "новину" щомісяця повторювати ?
  • David Starr

    Правильно, соцмережі - для дебілів, один негатив або понти ) Саме краще повидаляти їх з смартфону, як десь колись треба, то й з компа можна зайти.

    UpToNoGood reply David Starr

    соцмережі - дзеркало рівня розвитку суспільства. Люди постять приблизно те, що в них в голові...
  • Ігор Гарасим

    Бухають усі разом?
  • Бєльська Галина

    Правильно!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 Тернополянка замовила собаку потягом, а коли прийшла зустрічати — його там не було 19:01 З 1 травня в Україні на водіїв чекають зміни 18:01 Кошики, великодні свічки та вербу купували тернополяни на ярмарку, щоб допомогти ЗСУ photo_camera 17:03 «Дрони треба вже»: у Тернополі відбувся благодійний концерт на підтримку ЗСУ Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 16:01 «За тиждень — Великдень!»: тернополяни освятили вербу та діляться фото в соцмережах photo_camera 15:05 «Моє серце два роки в полоні»: матері та дружини благають звільнити військових 14:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі 13:02 Прочісують поля та ліси: розшук чоловіка з Кременеччини 12:01 Що можна і не можна обговорювати з сімейним лікарем. Пояснює НСЗУ 11:00 Тернополяни освячують вербу: репортаж з храмів 10:02 У Почаєві прощатимуться з захисником Русланом Петриком 09:02 До Великоднього столу: рецепт соковитого курячого філе по-індійськи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up