Треба любити свою справу! Як фотолюбителька з Чортківщини дивує своїми знімками увесь світ

Треба любити свою справу! Як фотолюбителька з Чортківщини дивує своїми знімками увесь світ
  • Оксана Острійчук змалечку захопилась фотографією: любила гортати сімейні альбоми, сортувати світлини і про кожну розпитувати рідних.
  • Дитячий інтерес переріс у хобі на все життя, в якому вона удосконалюється вже 12 років. 
  • З підручних матеріалів і звичних нам речей жінка створює унікальні макромініатюри, від яких буквально перехоплює подих…

Про те, як почала займатись фотографуванням у макро-режимі, скільки часу витрачає на креативне захоплення й виставку, яку так і не вдалось провести через російське вторгнення, ми поспілкувались з Оксаною Острійчук.  

«Фотографія – це моя відрада!»

Пані Оксана народилася й проживає у селі Біла на Чортківщині. Вона – вчителька біології, навчалась у ТНПУ імені Володимира Гнатюка.

Відео дня

Спершу жінка три роки працювала за спеціальністю у навчальному закладі рідного села. Згодом роботу облишила, бо хотіла знайти себе у чомусь іншому.

Упродовж останніх восьми років Оксана Острійчук працює вихователькою у дитячому садочку «Сонечко» й активно розвивається у сфері макросвітлин.

– До фотографії мене тягнуло ще з дитинства. Коли з’явились перші телефони з вбудованою камерою на 2-3 мегапікселі, я робила перші знімки. Закінчивши університет у 2010 році, наважилась придбати невеличкий фотоапарат-«мильничку». Мені на той час було 22 чи 23 роки, і як це зазвичай стається в аматорів – знімала все підряд, – з усмішкою пригадує фотолюбителька.

За її словами, якось у неї випадково виникла ідея спробувати робити невеличкі фото-натюрморти, або як їх називає – «макромініатюри».

Для них жінка використовує цілком буденні речі й звичайний реквізит маленького розміру: квіти, овочі та фрукти, якісь побутові дрібнички, горіхові шкарлупки, яєчну шкаралупу, пір’я тощо.

– Фотографія – це моя відрада! Це відпочинок від буденних клопотів. Хоча, якщо чесно, іноді й над роботою зі світлинами так фізично втомлюєшся, що ліпше б на городі щось посапати годинку-другу, – жартує пані Оксана.

Робить фото у перервах між хатньо-городними справами

Оксана Острійчук розповідає, що колись мала у Тернополі знайомого фотографа, який, будучи асом у цій справі, навчаючи численних учнів та маючи великий досвід, говорив, що над натюрмортами працює чи не найдовше.

– Він витрачав мінімум 2-3 години тільки на складання композиції! Натомість у мене, аби зробити одне фото, йде відносно небагато часу. Це залежить від елементів, з яких складаю мініатюру. Якщо це пух кульбабок, то їх компонування у кадрі може зайняти до години часу, – каже жінка.

Пані Оксана свої неймовірні світлини робить у перервах між хатньо-городніми справами. Як тільки має вільну хвилину й натхнення – бере у руки камеру й втілює замисли у реальність. Ділиться, що над деякими детальками слід затримувати подих, аби вони не злетіли.

– Щодо обробки фото, то я самостійно освоїла Photoshop. Часто знімаю свої макромініатюри на чорному фоні. На ньому добре помітні різні недоліки. Тому здебільшого з фото прибираю дрібні дефекти. Іноді трішки роблю корекцію кольорів, накладаю текстуру, аби створити ефект, скажімо, затертих стін. Радикальної обробки не виконую, – розказує фотолюбителька.

Вона каже, що насправді ретуш фотографій займає значно більше часу, ніж решта обов’язкових процесів над творенням світлин.

Найголовніша порада – насолоджуватись своїм хобі!

Колись Оксана Острійчук була зареєстрована на сайті тернопільського «Галицького фото-клубу», де публікувала свої роботи. Однак, ця платформа вже більше п’яти років як не функціонує.

– До війни з росією я також викладала світлини на сервісі https://photographers.ua/. Ще брала участь у конкурсі «35 Awards», де роботи оцінюють фотографи з усього світу, – говорить жінка.

1 березня у місті Чортків мала би відкритись виставка зі світлинами усіх фотографів і фотолюбителів краю, у тому числі й з макромініатюрами Оксани Острійчук.

Та плани перекреслила війна…

На запитання про поради фотографам-початківцям, які тільки беруться за це діло, пані Оксана відповідає, що згадувати свої перші творчі спроби без сміху не може. Мовляв, всі її юнацькі знімки – дуже кумедні й наївні.

– Попри невдачі, мені було цікаво, як звичні речі виглядатимуть в об’єктиві, ще й у макро режимі! Аматорам у фотографії я кажу ніколи не здаватись! Якщо вам ця справа подобається – тримайтесь за неї до кінця. І, звісно, своєю роботою насолоджуйтесь. Це найголовніша порада, – завершує вона розмову.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Читач21

    Чудово!
  • Наталія Базан

    Гарні роботи. Від перегляду отримала задоволення. Дякую.
  • Ihor Pavlyshyn

    Суниці сподобались особливо.
  • людмила чорна

    Талант від Бога

keyboard_arrow_up