"Це місце, де зцілюються". Після лаванди жителька Збаража готує для відвідувачів нові сюрпризи

"Це місце, де зцілюються". Після лаванди жителька Збаража готує для відвідувачів нові сюрпризи
  • Трагічна історія в житті спонукала Оксану Федчишин серйозно зайнятися рослинництвом. Вона встелила поля квітами, які милують око та допомагають стати щасливішими.
  • Побувавши тут, отримуєш значно більше, ніж просто красиві фото, якими можна всипати соцмережі. Тут ніби народжуєшся ще раз, переосмислюєш моменти зі свого життя, насолоджуєшся п’янким запахом та малюєш для себе нові кольорові мрії.

Хто думав, що на клаптику землі, який лишився у спадок від бабусі з дідусем, будуть не городи, а цілі плантації квітів, на яких зможуть побувати сотні, а то й більше людей. Оксана Федчишин – ніби чарівниця, яка розіслала на полі цей фіолетовий килимок духмяної краси. Її лавандова феєрія підкорила серця багатьох. Важко знайти тих, хто не чув і не бачив тої краси. І хоч, можливо, цьогоріч вже не вдасться застати густого цвіту, буде нагода приїхати сюди і наступного літа. Та й лаванда – то ще не все. Адже пані Оксана висаджує нові рослини. Тож зовсім скоро зможемо побачити щось неймовірне.

З чого все починалося

Якщо думаєте, що мати цілу плантацію лаванди, що простягається на 20 сотках, - це просто, ви помиляєтесь. Насправді, то багаторічна праця, помножена на любов, турботу та шалений ентузіазм.

Відео дня

Зазвичай історії народження чогось прекрасного починаються з якихось пережитих трагічних моментів. Так було і у Оксани Федчишин.

Вона отримала спадщину від бабусі з дідусем – 60 соток приватизованої землі у полі і 20 біля хати у селі Зарубинці Збаразького району. За два роки пані Оксана поховала четверо рідних людей. Це був трагічний момент у її житті, важко було пережити втрату та хотілось заповнити порожнечу в душі.

- Тоді я захотіла, аби після них тут було щось красиве. І коли всі садили городи, я садила квіти, - ділиться жінка. – То було 2006-го року. Живу у Збаражі, частину квітів брала із власної грядки, щось купувала на ринку. Крім того, що я втратила рідних людей, пережила ще і важку хворобу. Лікарі  не могли мені допомогти, бо мала медикаментозну алергію, тому використовувала фітотерапію. Можливо, ось саме це і "кинуло" мене до землі. Я почала багато читати, вивчати рослинництво. Поступово і народилася моя жага до квітникарства.

Десять років тому жінка вперше висадила на своїх плантаціях лаванду. Духмяна, ароматна, прекрасна, чарівна, справді сакральна  квітка.

- Колись вона для нас була екзотикою. Символ чистоти та ніжності, щастя, душевного спокою та романтики. Я йшла до неї довго, але коли вже почала садити, то не могла зупинитися. Вона дарує щось неймовірне, вона зцілює і мене, і всіх тих, хто хоче нею милуватися, відчути неймовірний запах та доторкнутися до неї, - розповідає Оксана Федчишин.

Загальна площа, всіяна лавандою, - 20 сотих. Висота – півметра.

Має власну колекцію

Пані Оксана не просто висаджує квіти, аби щось цвіло та радувало око. Вона вже стала справжньою колекціонеркою. Навіть сама жартує, що, як "справжня жінка – захотіла, значить, повинна то мати".

- У мене дуже багато різних рослин. Бо люблю експериментувати і досліджувати, - продовжує вона. – Найцікавіше – то Гінкго білоба -  рід унікальних листопадних голонасінних рослин. Рід з'явився 270 млн років тому в Пермську добу. Це найстаріше дерево на планеті. Я випадково купила його у Тернополі три роки тому по акції – за 600 гривень. Колись воно буде великим деревом. Зараз ще невеличке – півтора метра, уже пережило кілька зим.

І це ще далеко не все. Земля, яку жінка має у користуванні, не лишається без догляду. Скрізь квіти, всюди щось цвіте – як не лаванда, то ліана, то альпійська квітка тощо.

Чим буде дивувати?

Зовсім скоро ми зможемо милуватися цвітом піонових дерев.

- Я висадила піонові дерева. У травні можна побачити красу цього розкішного куща. Він досить стійко переносить примхи  погоди і влітку, і взимку, а наприкінці травня просто вибухає пишним цвітінням чудових  квітів, - говорить Оксана Федчишин.

А вже у серпні жінка планує здивувати усіх своїм гібіскусовим гаєм. Це - дикі і окультурені рослини неймовірної краси, - говорить жінка. – Вони вже є. Їм три роки. За два роки, думаю, уже буде величезне кольорове полотно, здатне вразити багатьох. Адже треба, щоб рослини укорінилися. Щоб показати людям лаванду, наприклад, я чекала десять років.

Понад два тижні на плантаціях пані Оксани були сотні відвідувачів. Вона організувала зони для фотосесій. Охочих надзвичайно багато.

- Люди отримують не тільки красиві фото, вони починають інакше дивитися на світ, на речі. Одна дівчинка, виходячи з поля, сказала до мене: "Я змінилася, я стала іншою". І таких багато. Ми всі кудись женемось, за щось вболіваємо, а тут, наодинці з природою серед розмаїття та запаху квітів, ми згадуємо, що щастя – у простих речах. Воно поруч. Безумовно, я цим живу, зустрічаю схід сонця, проводжаю його за обрій, насолоджуюсь свободою. І я щаслива від того, що й інші можуть отримати її тут.

Черпає енергію із землі

Догляд за рослинами – це щоденна праця, відкладені інші справи, забутий відпочинок. Але воно того варте, наголошує співрозмовниця. Адже енергію для життя вона черпає саме з землі.

- Від ранку до вечора – я на полі. Часом і рідні ображаються на мене. Але в мене є пріоритет – рослини, мої квіти. Часом не встигаю стояти на кухні, вимити вікна до Великодня чи попрасувати речі, бо в мене є мої квіти. Дякую за допомогу усім тим, хто виручає – зрізати лаванду чи прополоти квіти. Ми команда ентузіастів, не маємо великих заробітків, хоч і продаємо частину квітів флористам та готуємо чаї. Після хвороби та смерті близьких у мене змінився світогляд. А працюючи з квітами, я ще більше усвідомила, що все – марнота, яка мине. А після себе ми повинні щось лишити. Щось прекрасне, неосяжне, що дарує радість, щастя та відчуття свободи, - завершує Оксана Федчишин.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (17)
  • Ірина Валецька

    Оксана, Ви молодець! Маєте правильну нестадартну свою філософію життя. Я теж притримуюсь такої позиції у своїй творчості.
  • Maria Babych

    ЩАСТЯ ВАМ ОКСАНО !ВИ МОЛОДЕЦЬ ,Я ТОЖЕ ДУЖЕ ЛЮБЛЮ КВІТИ ,ДАЖЕ ГОВОРЮ З НИМИ НО НЕМАЄ  ЗЕМЛІ ЩОБ ЗАНІМАТИСЯ, ТІЛЬКИ БАЛКОН І В КІМНАТАХ.  ЛАВАНДИ ДУЖЕ  ЛЮБЛЮ.  УДАЧІ  ВАМ ОКСАНО
  • Ірина Гирило

    я би теж хотіла приїхати!
  • Наталья Клименко

    Залюбувалася)))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up