У Голландії цвітуть соняхи в пам’ять про загиблих малайзійського «Боїнга-777»

У Голландії цвітуть соняхи в пам’ять про загиблих малайзійського «Боїнга-777»
Родич тернополян показує на прізвище свого колеги, який разом з дружиною та дітьми були пасажирами злощасного рейсу.

В Нідерландах цього літа відкрили парк пам’яті загиблих в авіакатастрофі над Донбасом 17 липня 2014 року. Спогадами про це місце поділились тернополяни

Багато цікавого і захоплюючого можна побачити та відчути,  відвідуючи країну тюльпанів – Королівство Нідерландів. Тут відчуваєш, що ти немовби потрапив до казкового королівства. Старовинні, але працюючі вітрові млини, дивовижні міста і замки. Всю територію перетинають безліч каналів і річок, сучасні швидкісні залізниці та автомагістралі з великою кількістю мостів, тунелів та складних транспортних розв’язок, велосипедні доріжки, які, мов Інтернет, покривають всі можливі напрямки пересування людини: вулиці, дороги,парки, ліси, поля, порти… Культурні й історичні пам’ятки від епохи «золотого віку» до сучасності, духовні центри, виставкові і торгівельні комплекси, різноманіття парків, скверів, ресторанів, кафе та інших місць відпочинку.

У тернополян Володимира та Ольги Пермякових, які цього літа побували в Нідерландах, залишилося багато спогадів про цю країну.

- Інколи спадає на думку:”Чи можливе таке в нашій країні?”, адже Україна має давню та величну історичну і культурну спадщину, родючі землі, багато лісів, річок і водойм, - каже пан Володимир. - Проте ставлення людей до національних багатств різне: голландці ставляться до них, як до свого власного, а українці, часто, як до чужого.

Відео дня

Парк поблизу аеропорту

Особливо тернополян вразило відвідання парку «Національний монумент MH 17» пам’яті загиблих в авіакатастрофі над Донбасом 17 липня 2014 року.

За три роки після цієї трагедії 17 липня 2017 року поблизу аеропорту Амстердама «Схіпхол» на околиці містечка Вейфхейзен відкрили меморіал жертвам авіакатастрофи малайзійського літака «Боїнг-777» рейсу MH 17 Амстердам – Куала-Лампур. Літак  був збитий російським зенітно-ракетним комплексом «Бук» біля с. Грабове Донецької області. Серед 298 людей, загиблих в авіакатастрофі: 196 осіб – громадяни Нідерландів, 39 – громадяни Австралії, решта жертв з Малайзії, Великобританії, Індонезії, загалом з 10 держав, з них 80 дітей.

- Людське горе усвідомлюєш не стільки за цією статистикою, а більше за обірваним життям, долею кожного, хто став жертвою військового злочину, вердикт якому повинен винести Гаагзький трибунал, - каже Володимир Пермяков. - . Це відчуття передає «Національний меморіал MH 17», створений за задумом голландських митців: архітектора Рональда А.Вестерхойса, дизайнера Робберта де Конінга та лісо знавця Арольда Янсена.

Квітка спільної трагедії

Дизайн парку виконаний у формі меморіальної стрічки, яка є символом пам’яті жертв авіакатастрофи і використовується фондом родичів жертв MH 17 «Stiching Vliegramp MH 17».

- У парку посаджено 298 дерев, кожне з яких символізує пасажира з борту авіарейсу MH 17, - розповідає тернополянин. - Стрічка насаджень оточена сегментами соняшників, які цвітуть в липні і нагадують соняшникові поля на сході України, де знайшли уламки літака. Ця сонячна квітка нагадує нам ще про одну трагічну подію на сході України – розстріл російським агресором українських військових і добровольців в степах під Іловайськом. Саме тому соняшник можна вважати символом спільної трагедії народів України, Нідерландів та інших країн, чиї представники загинули від рук російських терористів.

У центрі меморіального комплексу також розміщена металева стіна, покрита іржею, висотою 4 метри та завширшки 16 метрів з отвором посередині, що нагадує ілюмінатор  літака. Через отвір в стіні видно голубе небо, як з ілюмінатора літака, а позаду стіни - жовте поле соняшників.

- Сталь символізує собою горе, бо коли йде дощ, можна бачити на стіні сліди води, як сльози за загиблими в авіакатастрофі, - розповідає тернополянин. - Перед стіною встановлена скульптура кулеподібної  форми з нержавіючої сталі, яка символізує око, що дивиться в небо, вона передає зв’язок між родичами та загиблими в авіакатастрофі. На її  поверхні викарбувані прізвища та імена всіх жертв трагедії. Зверху скульптура виглядає як око з радужною оболонкою.

Під час відкриття монумента зачитали імена 298 жертв авіакатастрофи. Їх пам’ять вшанували 2000 родичів, король Нідерландів Віллем-Олександр, королева Максима, прем’єр – міністр Марк Рютте, члени уряду та посли іноземних держав. В кінці церемонії королівська сім’я і 17 дітей поклали соняшники до пам’ятного знаку.

298 дерев, які символізують загиблих

Біля  входу до меморіального парку можна побачити велике панно з зображенням макету національного парку та описом його розробників.

- Рухаючись далі по центральній алеї, ми підійшли до «меморіальної стрічки» з молодих дерев, - розповідає Володимир Пермяков. - Щоб піднятись до насаджень, необхідно пройти пандусом, що чимось нагадує трап літака. Ряди дерев розділені доріжками, які проложені вздовж всієї «зеленої стрічки». Під кожним деревом встановлена пам’ятна табличка, на якій викарбувані прізвище, ім’я, вік та країна походження жертви авіакатастрофи. На багатьох деревах родичі повісили фотографії, або улюблені предмети загиблих. Помічаючи підвішені на гілках іграшки, розуміємо, що йдеться про загиблих дітей. Коли читаємо надписи на табличках, душу огортає cмуток, їм було 5, 7, 8, 11…років. Ось четверо дерев з однаковими прізвищами – це загинула вся сім’я. Далі фото молодої пари, вони тільки одружилися і разом полетіли у вічність у своєму першому подружньому турне. Один за одним висаджені 15 хвойних дерев загиблим членам екіпажу авіарейсу MH 17. Ми пройшли від краю стрічки до її середини, від дерева з табличкою 1 до дерева з табличкою 298. На шляху ми бачили як родичі з однієї з азійських країн висаджували квіти на газоні біля дерев, інші сиділи на лавці в глибоких спогадах про загиблих, або стояли в печалі, дивлячись на фотографії, які повісили на гілках дерев.

В «зеленій стрічці» посаджено більше 10 видів дерев: від фруктових до хвойних, додає тернополянин. Їх насадженням займались родичі загиблих та представники малайзійської авіакомпанії і посольства. Разом з авторами проекту меморіалу вони створили місце, де кожен може зберегти свої спогади про 298 пасажирів та членів екіпажу літака. Життя кожної жертви буде метафорично продовжуватися в цих меморіальних деревах.

- Відразу за місциною, на якій розташований парк пам’яті жертв авіакатастрофи бачимо як один за одним заходять на посадку літаки. І хочеться вірити, що більше ніколи трагічні звістки не торкнуться летовища «Схіпхол», - каже Володимир Пермяков.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up