Гурт з Тернополя зняв кліп на передовій. Для чого повезли туди унікальний дерев’яний щит?

Гурт з Тернополя зняв кліп на передовій. Для чого повезли туди унікальний дерев’яний щит?
  • Гурт «Новимний Кудень» існує у Тернополі з 2014 року. Нещодавно хлопці їздили на передову до бійців «Правого сектору», де знімали патріотичний відеокліп до своєї нової композиції «Український щит». Музиканти планують, що реліз пісні буде липневим і вже скоро містяни та любителі heavy-металу зможуть почути її на всіх платформах.
  • Як проходили зйомки кліпу? Про унікальний спеціально виготовлений для відео дерев’яний щит, та як його везли з собою – читайте в інтерв’ю.

Перший склад «Новимного Кудня» сформували Назар Сарабун, Роман Деркач та Руслан Гірчак. Акустичне тріо разом зіграло кілька пісень на благодійному вечорі просто неба на центральному майдані Тернополя ще у грудні 2014 року.

Тоді відбувався захід на підтримку добровольців – захисників Донбасу від московських зайд. Вдруге хлопці виступили на благодійному фестивалі «Сталевий Промінь Волі» 30 січня 2015 року, куди прийшли вже з назвою, більшим репертуаром та доповненим складом в особі басиста Томаша Кантелюка і драмера Антона Нечипіра. Цю дату музиканти вважають за офіційний День Народження ансамблю «Новимний Кудень».

– Відтоді зі мною залишився працювати над піснями лише Роман. Ростик Фук приєднався до нас навесні 2015-го. Перший виступ із ним відбувся для вояків-добровольців на одній із військових баз. Назар Сарабун тепер воює, на його місці Роман, а на бас-гітарі з 2019 року – Василь Трощанський. З початку 2021 року на барабанах грає Павло Дмитраш. Він дуже любить Івано-Франківськ і втік туди, – розповідаючи, усміхається вокаліст гурту Руслан Гірчак. – Павло зігрався з тамтешньою ватагою «Брати Станіслава», то тепер на дві групи. Загалом, за весь цей час склад наш часто змінювався.

Відео дня
Сучасний склад тернопільського музичного гурту

Про що пісня «Український щит» і які сенси в неї закладено? Як реагували наші захисники, потрапивши у кадр на зйомках? Що тепер є найважливішим для кожного свідомого українця? Подальшу розмову з музикантом Русланом Гірчаком подаємо у форматі «запитання-відповідь».

Пісня про роль України «в театрі абсурду»

Розкажіть, що співаєте зазвичай, на яку тематику створюєте пісні?

– Всі наші композиції є про любов. Навіть якщо ми, для прикладу, співаємо про те, як український месник (Кат – маскот групи, символ, головний персонаж творів) страчує паразита-чиновника, то це тільки з любові до рідної землі та народу. 

Чи важче стало творити у воєнний час?

– Якщо Ви маєте на увазі повномасштабну фазу війни, то від її початку в мене народилось дві пісні, а ще дві в зародку. Не раз чув від Ростика, що якось йому тепер гітара, як не своя. От на нього вОйна повпливала гірше. А за решту з гурту не знаю. Тепер у нас ще більше прагнення гуртуватись і творити, адже робимо це задля перемоги. «Новимний Кудень» фактично утворений на війні та волонтерстві, тому ми просто продовжуємо йти своїм шляхом.

Про що розповідає пісня «Український щит»? Як довго вона писалась?

– Український щит – пісня про «до і після»: яким світ був і яким повинен стати, якщо ми, звісно, люди розумні. Вона про роль України у цьому, сучасному, між «до» та «після», світі. Про роль в театрі абсурду, де світ вигодовує тирана, а потім той іде війною й погрожує тотальним ядерним знищенням. Композиція також про єдність із нами найближчих дружних країн, котрі допомагають стримувати орду, і про заклик іншим ставати пліч-о-пліч, а не спостерігати, наскільки міцним виявиться Український Щит. Писалась пісня дуже швидко й легко, вируючи словами, фразами, римами в голові цілодобово, у постійному потоці із новин, подій та сирен.

Залізний Порт 2021

Коли планується реліз композиції?

– Вона вже на стадії фінального зведення, але попереду ще робота над відео. Дуже хочемо щоб реліз був липневим. О, до речі, саме в липні 2015 року вийшли наші перші сингли «Лиса гора» та «В рядах Безсмертних».

Оригінальний склад гурту, яким записано перші 2 сингли 2015 року

Власноруч створив дерев’яний щит для відеоролика

Для зйомок кліпу ваш гурт спеціально їздив на передову. Чи складно було організувати таке? Не боялися ризикувати своїм життям?

– Так, для зйомок певної частини виднограю треба було зганяти туди й назад. Ми поїхали саме до підрозділу, котрим керує наш Назар, адже хочемо цим кліпом залучити глядачів до збору коштів на потреби його воїнів, що входять до складу 2 окремого батальйону ДУК «Правий сектор». Навіть про приблизне місце Вам не скажу з очевидних причин. Організовувати нічого не довелось.

З Назаром Сарабуном, який зараз воює на передовій

Потрібно було просто йти за плином подій, бути їх свідком, та фільмувати. За життя якось не думалося, не боялось. Раз ми є одним фронтом, дехто вже вісім років під постійними обстрілами, то чому вони мають не боятись, а я боятись? Та й скажіть, яке місце в Україні є зараз безпечним?

Як відреагували самі військові на подібну затію?

– Все йшло дуже гладко. Коли ми приїхали, багато хто нас навіть впізнав та розпитував про справи «Кудня». Тому коли десь щось знімалось, бійці охоче долучались і ніхто не встидався опинитись в кадрі (сміється.). Особливих курйозів не траплялось, але місцями було весело.

Ви виготовили унікальний дерев’яний щит для кліпу? Як довго його робили та що символізує цей масштабний виріб?

– Щит я створював рівно місяць. Від ідеї до готового виробу спливло рівно 30 днів. Закінчивши роботу, в той же день поїхав на передову до Назара і хлопців. Щит, як випливає з назви пісні, є головним предметом візуального і смислового наповнення й оформлення синглу. Він символізує український опір ординським навалам, що неодноразово загрожували Європі. Щит взагалі виготовлявся для обкладинки, але як же не зняти відео, коли у тебе є такий об’єкт?

Цікаво, як везли його на передову?

– Кинули в машину, та й повезли! Я гадав, що можливо він привертатиме увагу на блокпостах, але серед пакунків з допомогою, техзасобами та тією горою продуктів, що люди назбирали бійцям, щит вигідно загубився в багажному відділенні і щасливо доїхав з нами до пункту призначення.

У війну немає бути часу на відчай!

 Ким з музикантів надихаєтесь наразі? Кого слухаєте найбільше?

– У моїх колонках ще більше лунають українські банди. Здебільшого, це наші blackmetal-колективи. Усі ці мною давно шановані виконавці є зараз свідомі у своїй громадянській позиції, у підтримці України в війні з окупантом. Ніякої вати. Nokturnal Mortum, Khors, Drudkh... Дуже тішусь, дізнаючись, що якісь мої кумири світової рок-музики займають проукраїнську позицію та офіційно про це виголошують, і ба більше – своєю творчістю допомагають нам, збираючи кошти на потреби війська. Це неабияк окриляє і додає сил. Цей список великий.

Виокремлю хіба що латвійський Skyforger, лідер котрого – Петеріс Кветковскіс, доєднався до роботи над піснею «Український Щит», записавши партію соло-гітари. Його банда активно приймає участь у різних благодійних концертах, де збирають кошти для ЗСУ, організовує подібні акції. Тішить, що автори альбомів, які я люблю з юності, виявились нашими справжніми друзями.

Петеріс Кветковскіс записує соло для пісні "Український Щит"

Поділіться планами на майбутнє. Що робитимете далі?

– До великої вОйни ми почали запис другого альбому, встигли накопичити матеріал для кількох пісень. І раптом в процес встряг «Український Щит»! Маємо намір випустити сингл, дописати альбом та видати його якнайшвидше, але після перемоги України над московією. Слід якнайшвидше перемогти ворога і завершити роботу над новою платівкою, включивши в неї нову пісню. Це і є найближчі плани, якими зараз горить «Новимний Кудень».

Чим, на вашу думку, мотивувати себе людям, аби не впадати у відчай?

– У відчай впадають, коли нічого не роблять. Треба так, щоб не було на це часу, а ще на розбрат, чвари та всілякі дурниці. Слід робити будь-що для перемоги – найголовнішої спільної мети українців і всього цивілізованого світу! Об’єднуватись і допомагати ЗСУ! ЗСУ зараз – це ВСЕ! Це наш бог, мама і тато. Це наша запорука свободи і життя взагалі. Це брама в майбутнє. Допомагайте війську та один одному! Словами пісні «Український Щит» – «єднатись у праці святій». Нас чекають великі зміни, але для цього треба працювати, «щоб жити й пишатися ім’ям Земляни».

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up