Унікальний музей тоталітаризму діє в Тернополі

Унікальний музей тоталітаризму діє в Тернополі
Телефон рангу першого партійного керівника для експозиції взяли в держадміністрації, каже ініціатор музею Богдан Андрушків
«Подзвонити» з телефона секретаря обкому партії, побачити попередників сучасних гаджетів епохи комунізму та іншу атрибутику тогочасного періоду, «взяти кредит» радянськими грішми можна у Музеї тоталітаризму.

Поки Мінкультури лише планує створювати в Україні музей тоталітаризму, такі музеї вже давно створюють в Україні. У Тернополі унікальний музей радянських артефактів, схожого на який немає в Україні, вже п’ять років діє в одному з корпусів технічного університету на Микулинецькій. Його експозиція постійно поповнюється.

Офіційно дві кімнати на третьому поверсі називаються музеєм засобів управління та економічної літератури. Чимала частина експозиції - це старі обчислювальні й друкарські машинки, телефони, твори Карла Маркса, радянські енциклопедії, матеріали з’їздів Комуністичної партії і плани розвитку Тернопільщини.

Відео дня

Штик приніс сусід

- Якось я сказав під час лекції, що найважливішим атрибутом кожного радянського керівника була рахівниця, але студенти не зрозуміли мене, - розповідає організатор музею, завідувач кафедри менеджменту інноваційної діяльності та підприємництва Богдан Андрушків. - Вони ніколи не бачили ні рахівниці, ні арифмометра. Тоді я зібрав кафедру і запропонував створити музей, де була б зібрана обчислювальна техніка, телефони й інші засоби управління тієї доби.

Таким чином створили музей засобів управління й економічної літератури тоталітарного періоду. Експонати приносили викладачі вузу, щось просили для музею в держадміністрації чи облраді, на колишніх підприємствах-гігантах, щось дарували гості вузу з інших міст.

- Штик від більшовицької гвинтівки, на якому, образно кажучи, трималася вся радянська влада, приніс мені сусід, - розповідає пан Богдан. - Ним у селі кололи свиней. Зараз вже є новіші засоби, тож він став непотрібний, а ми відчистили його і тут поставили.

На початку експозиція займала лише одну невелику кімнату.

- Ми хотіли дати студентам „зелене” поняття, в яких умовах розвивалася економічна наука в тоталітарний період, - каже співрозмовник. 

Серед експонатів музею є дерев’яна рахівниця, арифмометри, перші калькулятори, електронні обчислювальні машинки, телефони того часу, обладнання для селекторних нарад. Є і попередник ксерокса – ротатор, вінілові платівки, навіть пляшка горілки, якій більше 30 років.

- Цей музей дає уявлення про тоталітарний режим на терені Тернопільщини, - зазначає Богдан Андрушків. – От дивіться на фото, що було написано колись на нашому педуніверситеті: «Хай живе непорушна дружба українського і російського народів». А танк пам’ятаєте? Я пропонував його залишити і написати табличку «Пам’ятник насилля такого-то періоду», але до цих слів не прислухалися… А от шпиль біля Ставу - багато хто його пам'ятає. Ще літак на «Східному» залишився, але і той вже хитається.

Далі підходимо до апарата, який колись був на столах перших осіб області – це телефон рівня голови виконкому чи секретаря обкому партії. Як розповідає пан Богдан, на столі кожного начальника мало бути свіже число газети «Правда», а в декого - ще й «Ізвєстія» і «Робітнича газета», телефон, документи центрального комітету партії.

- А це прес-пап’є, - продовжує пан Андрушків. - Таке мали всі великі начальники, щоб осушити свій підпис, поставлений чорнилом.

Долар був за 67 копійок

Колориту комуністичної доби в музеї додають старі фотографії Тернополя з комуністичними гаслами і пам’ятниками-символами радянської доби, радянські гроші, значки, червоні вимпели, якими нагороджували передовиків, газета «Правда», постанови з’їздів Компартії і стенди з поясненнями політики партії щодо курсу долара чи навіть політінформацій.

Для теперішніх студентів, розповідає професор, багато речей із тих часів - дивина.

- От, наприклад, трудова книжка колгоспника, - каже він. - Студенти не можуть зрозуміти, як так, що селянин був рабом, не мав паспорта, не мав права виїхати в місто на іншу роботу. За трудодень нараховували 7 копійок, а зарплату він отримував раз на рік за умови, що колгосп був прибутковим, тобто найчастіше не отримував її зовсім. Ніхто пальним тоді не забезпечував. Щоб викорчувати пеньки в лісі, треба було ще заплатити. З корови потрібно було здати молоко колгоспу, і всі мовчали, а хто протестував, його оголошували ворогом.

Як каже пан Андрушків, популярність музею з кожним роком зростає.

- Його відвідують викладачі і студенти, - додає співрозмовник. - Екскурсії проводять викладачі нашої кафедри. Інколи і школярі приїжджають у наш музей. До речі, ми зацікавлені в поповненні колекції, тому з вдячністю приймемо речі того часу.

ДОВІДКА

Адреса музею: Тернопіль, вул. Микулинецька, 46, 7-й корпус ТНТУ, 3-й поверх, к. 301.

З питань організації екскурсій можна звертатися на кафедру менеджменту інноваційної діяльності та підприємництва за тел 23-51-14.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    Музей комунізму... на*уй він потрібен? Леніна в музей? Заборонити як найкривавіший злочинний режим людства!!!

    Людина, яка очолювала режим тоталітаризму в Тернопільській області, була яскравим представником його, тепер створює "музеї тоталітаризму"... Хай студентам і гостям міста показують як треба жити, як керувати по-європейському, по-новому!!!

    "Маразм крепнет день ото дня"!
  • Анонім

    Нехай п.Андрушків, якого "режим тоталітаризму" на ноги поставив, дав безкоштовну освіту і роботу , не забуває збирати "артЕфакти" "режиму демократії" - щоб нащадки бачили, як за 20 років було перетворено квітуче промислове місто Тернопіль на центр хаотичних забудов, розвалених спортивних та дитячих майданчиків, базарів та торговищ.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 «На щиті» повертається захисник з Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up