Про життя і справи «RIA плюс» розмовляє з власницею кав’ярні на Валовій Валентиною Клепач.
- Коли почали займатись бізнесом?
- Кав’ярню відкрили в 2006 році - їй вже 11 років. Заклад розташований на старовинній вулиці у будинку, що був збудований ще в 1902 році. Ми зробили кав’ярню в австро-угорському стилі - гріх відкривати щось модерне в такій будівлі, від якої аж віє історією. Ми навіть колір фасаду будівлі не міняли. Випробували чимало видів кави, і найбільше мені сподобалась кава Ju lius Meinl, яку обсмажують італійці для австрійців. Це найпопулярніша кава в Австрії.
Напевне це була доля, бо, як потім виявилось, ця кава продавалась понад 100 років тому в Тернополі. В нас висять старовинні фотографії, і десь через рік після відкриття я придивились, що на одній з них, яку зробили неподалік Валової, на вивісці пише польською мовою «Складніца кави Юліуса Майнла». Ми ледь не впали, коли дізнались. Значить так мало статись, вона мала повернутися в Тернопіль. Ця кава стала нашим символом, з нею працюємо і до сьогодні.
- Що вас надихнуло створити саме кав’ярню?
- Каву любити почала давно, ще в дитинстві мені подобався її запах. Багато подорожувала за кордоном, і надихнулась відкрити у Тернополі саме європейську кав’ярню. Інтер’єр прикрасили антикварними речами, старими фотографіями, які створюють атмосферу затишку та комфорту.
- Які особливості страв та напоїв, котрі пропонуєте?
- Ми закуповуємо найкращі сорти кави в Європі. В Тернополі можна знайти і дешевшу каву, проте в нас кава найвищого ґатунку. Якщо говорити про нашу випічку, то вона виготовлена принципово з натуральних продуктів без фарбників та консервантів. Вишукані італійські десерти, запашні штруделі, фірмові млинці Від Шефа з розою та інші неповторні десерти порадують навіть гурманів.
- У чому полягає специфіка вашої роботи?
- Ми одні з перших навчали тернополян культури кавування. Коли ми тільки відкрились, багато хто навіть не знав що таке еспресо, рістретто тощо. Зараз люди вже більш обізнані.
- Хто є вашим клієнтом?
- В нас є такі відвідувачі, які з моменту відкриття приходять до нас ледь не щодня. До нас часто заходять іноземці. Одного разу прийшли українці, які зараз живуть в Австрії - вони були дуже здивовані, що у Тернополі є кава Ju lius Meinl, побачивши її логотип на нашій вивісці. Часто в нас влаштовують романтичні вечері, освідчення - все діло в атмосфері нашого закладу. В нас є розмаїття кави та десертів різної подачі та смаку, для справжніх поціновувачів.
- Які у вас критерії підбору персоналу?
- В нас працівники «тримаються» практично з часу відкриття, персонал практично не змінюється. Колектив злагоджений, це вже як друга сім’я. Коли людина приходить до мене на роботу перше запитання, яке я задаю - чи палить, адже це не припустимо у закладах харчування. Важливі також позитив і бажання працювати.
- Які плани команди на наступний рік?
- За час існування сама кав’ярня майже не змінилась - ми бережемо традиції та історію. Влітку плануємо зробити косметичний ремонт, оновимо меблі, але стиль залишиться той самий. Можливо додамо в меню кілька нових страв.
- Чи підтримує сім’я у веденні справи? Чи важко бути бізнесвумен?
- Моя сім’я - це моє надхнення. Звичайно, інколи важко поєднувати бізнес і особисте життя. Просто я живу цією справою. В мене троє дітей, і кав’ярня мені як четверта дитина. Що б там не було, у бізнесі не можна розслаблятись - завжди має бути відповідальний керівник.
- Чи є у вас власна формула успіху?
- Не кожна кав’ярня протримається стільки років в центрі міста, тому, звісно, секрет є. Наша формула успіху звучить дуже просто: «До людей потрібно ставитись з любов’ю, навіть в найменшій дрібниці!». Як кажуть самі відвідувачі, Кав’ярня на Валовій - місце, куди хочеться повертатися.
Довідка «RIA плюс»
Клепач Валентина Анатоліївна народилась 1 вересня 1974 року у Тернополі.
Сімейний стан - заміжня, виховує трьох доньок.
Освіта - середня за спеціальністю «Технолог приготування їжі та організації ресторанного бізнесу».
Хобі - подорожі.
Тернополяни визнали «Кав’ярню на Валовій» переможцем в щорічному 12-му конкурсі «Народний бренд 2016».
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 20 від 14 травня 2025
Читати номер