В парку «Здоров’я» тернополяни протестували проти встановлення туалету за 1,5 мільйона. Чому? (ВІДЕО)

В парку «Здоров’я» тернополяни протестували проти встановлення туалету за 1,5 мільйона. Чому? (ВІДЕО)
  • В міськраді планують встановити у парку «Здоров'я» такий же платний туалет, як і біля фонтану «Кульбаба», що у центрі міста. Але проти цього виступають жителі будинків поблизу парку.
  • В четвер вони протестували біля місця майбутнього будівництва, на яку приїхали проектант туалету та директор КП «Об’єднання парків культури та відпочинку Тернопільської міської ради» Микола Лесів.
  • Про що говорили та чому протестували мешканці? Розповідаємо.

Платний туалет планують встановити у парку «Здоров’я» біля тротуару, що веде до міської комунальної лікарні №3. Працівники вже навіть почали роботи зі встановлення та обгородили частину тротуару де буде знаходитися туалет.

Мешканці будинків, що знаходяться біля парку виступили проти такого рішення та хочуть, аби роботи негайно припинили. Для цього вони влаштували протест та мали зустріч з відповідальними за встановлення туалету.

Відео дня

Чому не хочуть встановлення туалету?

Що 15 мешканців навколишніх будинків прийшли на протест. Кажуть, що не хочуть бачити туалет навпроти своїх будинків. До того ж, його хочуть встановити прямо біля тротуару.

– Для чого він, не можу зрозуміти. Якщо для лікарів та пацієнтів лікарні №3, то в них є свій туалет. А якщо для відпочивальників парку, то вимагаємо його зробити в самому парку, перенести хоча б на метрів 30-50 вглиб, – каже один з протестувальників Леонід Сливка.

Протестувальники пояснюють, що парк «Здоров’я» вже давно не відповідає своїй назві, а ледь не кожного дня вони бачать в парку охочих хильнути та не прибрати за собою. Місцеві жителі вважають, що такий безлад та сміття буде і біля туалету.

– Біля фонтану «Кульбаба» вже встановили туалет, який то працює, то не працює. Тут буде так само і люди справлятимуть природню потребу в кращому випадку біля туалету, а не всередині, у гіршому – під нашими парканами, – пояснює одна з протестувальниць.

Протестувальники не проти ідеї встановлення туалету, але не на запланованому місці.

– Наші люди в парку за кошти справляти нужду не будуть. Все робитимуть біля туалету. А нам в літній період цим дихати, – додав Леонід Сливка.

Я лише виконую свою роботу

Директор КП «Об’єднання парків культури та відпочинку Тернопільської міської ради» Микола Лесів пояснив мешканцям, що біля туалету встановлять камеру відеоспостереження, аби фіксувати порушників, що смітять.

– Це не мій вибір, я не замовник, в мене є проєкт, який пройшов експертизу та всі погодження і я лише виконую свою роботу, – звернувся до протестувальників Микола Лесів.

Також він розповів, що туалет планують встановити за зверненням громадськості. Окрім того, роботи зі встановлення вже розпочали, а частину тротуару зрізали, якщо шукати нове місце, на це піде додатковий час та гроші, стверджував пан Лесів.

Чому планують встановити біля тротуару?

Ми поспілкувалися з інженером-проєктувальником, розробником проєкту туалету в парку «Здоров’я» Андрієм Фиком. Він пояснив, що відповідне місце біля тротуару обрали для того, щоб під’єднатися до інженерних мереж на балансі міста – вода, каналізація, електрика.

– На такий парк взагалі має бути три-чотири туалети, але я розумію, що наші люди не готові до них і їм краще справляти потребу в кущах, – каже пан Фик.

Розробник проєкту також пояснив, що глибше на території парку не поставили туалет через те, що для нього потрібні відповідні інженерні мережі. Їх прокладання до парку – це більші кошти, закладені в проєкт.

– Сам туалет вартує орієнтовно півтора мільйона гривень. На тому місці, де ми плануємо встановлення є можливість не тільки під’єднатися до інженерних мереж, але й велика інтенсивність пішоходів у напрямку лікарні, а також інтернет та електрика, тому ми можемо поставити камери відеоспостереження, – підсумував Андрій Фик.

В результаті проєкту сторони домовилися, що будівництво буде припинене до понеділка. Місцеві жителі кажуть, що будуть звертатися з протестом до міськради.

Журналісти «20 хвилин» і  надалі будуть моніторити цю ситуацію та оперативно повідомляти про її розвиток.

А як гадаєте ви, чи варто було встановлювати платний туалет в такому місці чи потрібно обрати інше? Пишіть в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • іра сливка

    Біля АТБ
  • Петро Беріт

    1.5млн туалет! Будка металева 1.5млн! Це можна купити 3х кімнатну квартиру з десятком встановлених унітазів! Ніт! Буде кабінка за 1.5млн! Люди ходитимуть за цією будкою бо туалет платний, а не у кожного є рівно 5грн для оплати, зі 100грн він здачу не віддасть...
  • David Starr

    Правильно люди протестують: для чого робити туалет на тротуарі? Зробіть пару метрів далі, в парку, не сильно дорожче воно вийде.

keyboard_arrow_up