Варить пиво з гарбуза і портер з чорносливом: як козівчанин відкрив броварню. Історія успіху

Варить пиво з гарбуза і портер з чорносливом: як козівчанин відкрив броварню. Історія успіху

Уже п`ять років в Козові працює крафтова броварня, у якій варять авторське пиво із місцевих продуктів. Власник підприємства Володимир Ярема каже, що для нього це більше, ніж робота. Саме так він може відродити історію рідного міста.

Із броварем Володимиром Яремою знайомимось під час телефонної розмови. Чоловік час від часу просить почекати кілька хвилин. Вибачається: пастеризує смородину для нового виду пива. Дивує: смородину… для пива? Але з`ясувалось що це ще не все з цікавих смаків в колекції його пивоварні. 

Крафт — це те, що для друзів

Для початку прояснимо, що ж означає слово “крафтовий”, яке ми чуємо зараз досить часто. Крафтовим може бути будь-що: чай із зібраних власноруч та висушених на горищі трав, плетені бабусею шкарпетки, записник, розмальований друзями на вечірці чи домашнє печиво. Саме слово “крафтовий” означає, що річ виготовлена руками. Але в лексиконі поціновувачів хмелю крафт асоціюється, у першу чергу, з пивом.

Відео дня

Наш співрозмовник каже, що він це слово розуміє по-своєму. 

— Крафт — це те, що ми варимо для своїх друзів... і то не перебільшення... з більшістю своїх споживачів ми вже поріднились, стали дійсно друзями… — розповідає він.

Захотів зробити напій з історією 

Ідея крафтового пива в Козові зародилась ще п`ять років тому. Тоді Володимир Ярема був власником кав`ярні під назвою “Стара Пивниця”. Розташовувалась вона в будинку, який перебудували з колишніх австрійських торгових підвалів. 

Немає опису світлини.

— Пивоваріння з’явилось у моєму житті під впливом захоплення історією Козови. Я почав цікавитись тим, що було в приміщенні колись в давнину: шукав фотографії, спілкувався з краєзнавцями. І з`ясував чимало цікавого. Перше пиво ми зварили для того, щоб відсвяткувати ювілей Альфреда фон Вакано, засновника Жигулівської пивоварні, який  народився у Козові. Саме в день його народження, а саме 12 травня 2017 року, ми презентували свої перші варки,— каже пан Ярема. 

Маючи авантюрну вдачу, мінімум інформації, але непереможне бажання до роботи, пан Ярема наважився придбати обладнання для домашнього пивоваріння. Майже два роки вчився цьому ремеслу вдома, переобладнав приміщення з підвалу. А уже в 2019-му взяв в оренду приміщення під пивоварню.

Немає опису світлини.

Власні рецепти і локальні продукти 

Смородину, про яку ми згадували на початку розповіді, чоловік готував до приготування напою KIR de BREW, який випустили в співавторсті з виноробами із села Швейків, що на Монастирищині. 

— Дуже тішимось з того факту, що маємо крутих друзів по цеху. Взагалі крафтові виробники на Тернопільщині мають хороші стосунки між собою. Ми часто влаштовуємо спільні дегустації, обмінюємось досвідом.  Неодноразово у нас виникала ідея подружити наші напої. Ми довго думали, і вирішили що симбіоз смородинового вина з Швейкова і Стрийка з Козови мав би дуже гармонічно смакувати. Тому створили KIR de BREW .  Назва запозичена в легкого коктейлю Кір де Роял, яким ми любимо смакувати на наших дегустаціях, а сам коктейль є міксом солодкого смородинового вина та просекко, — каже пивовар. 

Немає опису світлини.

Усе, що є в меню броварні, чоловік створював методом помилок і спроб. Те, що не вдається з першого разу, має вдатись з п`ятого.

— Наші рецепти — це сучасна інтерпретація традицій Галичини. Ще одна родзинка крафтового виробництва — це локальні продукти, усе на місцевій сировині. Тож ми навчились варити пиво на основі гарбуза, ромашки, є також пиво на гречаному меді з пасіки мого батька, — каже пан Ярема. 

Люди готові до якісного пива 

Процес пивоваріння триває від 12-ти годин. Далі іде первинне бродіння: це мінімум 2-3 тижні, а для деяких сортів 1,5-2 місяці. Також процес бродіння продовжується в кінцевій тарі. 

Немає опису світлини.

Чоловік розповідає, що поціновувачі пива на Тернопільщині таки є. А те, що в рецептурі більшість інгредієнтів місцеві, дозволяє тримати його вартість на доступному рівні. Ціна літра напою вартує від 60 гривень. 

— Зробити ціну ще меншою я не можу, адже зараз в нас немає такої автоматизації виробництва, як у великих броварень. Зрештою, якщо виробництво стане ще масовішим, то навряд чи його можна буде назвати крафтовим, — каже пан Володимир. — У всіх напоях, не лише, якщо говорити про пиво, культура споживання росте. Люди вміють цінувати смак. І це не може не тішити. 

Щодтижня пан Володимир привозить замовлення у Тернопіль. Зробити його можна на сторінці Козівська Реміснича Броварня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Роман Галів

    Де можна купити твоє пиво?
  • Олександра Вода

    Треба закривати бо вже і так "пивний живіт" великий

keyboard_arrow_up