Від артистки – до головного балетмейстера

Від артистки – до головного балетмейстера

Вперше за 60-літню історію академічного ансамблю танцю «Надзбручанка» Тернопільської обласної філармонії головним балетмейстером стала жінка. Раніше Юлія Якимчук танцювала в цьому колективі.

Уже другий рік головним балетмейстером академічного ансамблю танцю «Надзбручанка» Тернопільської обласної філармонії є Юлія Якимчук. Каже, що полюбила цей колектив ще з часів своєї студентської практики. Адже тут відбулось її становлення як артистки. Зізнається, що про свою теперішню посаду ніколи не мріяла. Але коли улюблений колектив залишився без керівника, вирішила бодай спробувати поставити новий танець, аби в колег не розпочався творчий занепад.

І малює, і танцює

Сама Юлія Якимчук родом із Гусятина. Виросла в сім’ї медиків. Батько – кардіолог, мама – хірургічна медсестра. Коли дівчинці було 5 рочків, мама відвела її в циркову студію. Там Юля з особливим ентузіазмом займалася аж до четвертого класу. В ті часи вона бачила себе майбутньою артисткою цирку. Але коли студію закрили, дівчинка закинула цю справу. Натомість віддалася своєму другому захопленню – малюванню. Згодом займалася аеробікою, їздила на спортивні змагання.

  • Коли настав час обирати професію, то завдяки батьковій підтримці, його вірі у моє захоплення малюванням, мрії, щоби я вступила у Львівську художню академію, я обрала творчий шлях, – каже Юлія Якимчук. – До сьогодні моїм вчителем, якого я дуже люблю, поважаю, тішуся його успіхам, є Микола Степанович Шевчук. Він був першим, хто відкрив для мене світ образотворчого мистецтва. Паралельно ще одним моїм вчителем був світлої пам’яті Ігор Олексійович Николишин.

Дівчина вирішила стати студенткою Теребовлянського вищого училища культури. Поступала туди разом із подругою Оксаною. Юлія обрала для себе спеціальність «Образотворче мистецтво», а подруга – «Хореографію».

Відео дня
  • Але оскільки я люблю і танцювати, і малювати, тож коли я малювала, мені бракувало руху, репетицій, я за цим дуже сумувала, – каже співрозмовниця. – Тому я вирішила ходити на факультатив із хореографії. Згодом Ігор Олексійович Николишин взяв мене в ансамбль.

Закінчила два факультети

За два місяці дівчина збагнула, що хоче навчатися на двох факультетах одразу. Директор навчального закладу погодився. В результаті вперше за всю історію Теребовлянського вищого училища культури Юлія Якимчук закінчила одразу два факультети і обидва з червоними дипломами.

Відтак вона обрала шлях танцівниці і продовжила навчання у Київському університеті культури і мистецтв. Її взяли одразу на другий курс. Провчившись у столиці і захистивши магістерську роботу, вирішила повернутися у Тернопіль, адже практику вона проходила в обласній філармонії – в академічному ансамблі танцю «Надзбручанка». Відтак уже більше 10 років Юлія Якимчук працює в цьому колективі.

  • Я прийшла у «Надзбручанку» артисткою, – каже жінка. – Найяскравішим періодом для мене був той час, коли ансамблем керував Ігор Олексійович Николишин. Тоді були нові постановки, а це дуже підбадьорює та стимулює кожного артиста.

Чоловіка зустріла у філармонії

Саме в Тернопільській обласній філармонії Юлія зустріла свого майбутнього чоловіка – учасника чоловічого вокального квартету «Акорд» Ярослава Якимчука.

  • Я дуже люблю квартет «Акорд», – зазначає пані Юлія. – Ми разом із дружинами хлопців їздили підтримувати їх на «Голос країни». Я завжди кажу, що трьох учасників цього колективу я люблю, а одного – свого чоловіка – баритона Ярослава Якимчука – кохаю.

А познайомилось майбутнє подружжя у коридорі філармонії. Юлія саме малювала декорації до нової хореографічної постановки «Вечори на хуторі біля Диканьки». До речі, в ній вона виконувала роль головної героїні Оксани.

  • Тоді я була вся у фарбі, – пригадує Юлія Якимчук. – А Ярослав підійшов, познайомився зі мною, розпитався про все і попросив створити ескізи костюмів для «Акорду». Згодом я не раз допомагала квартету не лише з ескізами костюмів, а й із постановкою танцювальних рухів, оформленням афіш та дисків.

За сім років шлюбу у молодого подружжя народилося двійко діточок. Старший синочок Матвійко у вересні пішов у перший клас. Навчається в школі-ліцеї №6 ім. Назарія Яремчука. Молодшій донечці Соломійці три з половиною рочки. Братик і сестричка займаються у танцювальній студії, що з жовтня діє при ансамблі танцю «Надзбручанка».

  • Матвійко успадкував вокальні дані від татка, – розповідає пані Юлія. – Він навіть знає деякі партії Ярослава. Дуже любить наспівувати пісню «Підкручу я чорнії вуса». Донечка танцює, не дає мені спокою навіть у вихідні.

Від артистки – до керівника

Вже другий рік Юлія Якимчук є головним балетмейстером академічного ансамблю танцю «Надзбручанка». Каже, що ніколи не думала про цю посаду, не мріяла і не прагнула її здобути.

  • Коли Ігор Олексійович пішов із «Надзбручанки», мені стало дуже боляче за колектив, – розповідає жінка. – Я ніколи не ставила себе в один рівень із моїм вчителем. Спершу, коли дізналася, що він працює в «Надзбручанці», то навіть із декретної відпустки вийшла швидше. Загалом за двома дітьми я доглядала лише півтора року, бо дуже хотіла працювати в колективі, де вболівають за успіх, за належний рівень артистів.

У період затишшя, коли ансамбль залишився без керівника, Юлія Якимчук спонтанно підійшла до директора обласної філармонії і попросила дозволу на постановку нового танцю.

  • Я дуже вдячна Ярославу Петровичу Лемішці, що надав мені можливість випробувати свої сили, – каже головний балетмейстер. – Завдяки йому я змогла перебороти свої комплекси. Колектив спочатку сприйняв мене з пересторогою, але зараз все налагодилось.

Нові постановки і дитяча студія

Відтак Юлія Якимчук здійснила свою першу постановку «Пори року», музику до якої написав Микола Шамлі. До створення костюмів долучилася мама пані Юлії, яка захоплюється вишивкою і є народним майстром.

  • Я поставила танець на чотири солістки, – розповідає головний балетмейстер. – Задумка полягала в тому, щоб адаптувати номер під концепцію всієї програми нашого колективу. Вийшов стилізований народний танець. Мені хотілося представити костюми з різних районів Тернопілля. Тож обрала Заліщики, Бережани, Бучач і Борщів. Ми з мамою ходили в музей, фотографували старі вишиванки, адаптовували костюми під певні образи.

Окрім «Пір року» пані Юлія поставила танець «Метелиця». У найближчих планах – «Тернопільська сюїта». В цій постановці Юлія Якимчук хоче достойно представити всі райони нашої області.

Очоливши «Надзбручанку», жінка задумалась над питанням кадрів, адже колективу вони дуже потрібні. Тому в жовтні з її ініціативи у філармонії запрацювала дитяча танцювальна студія. Наразі тут займається понад півсотні діток.

Вже 31 січня о 18.30 ансамбль танцю «Надзбручанка» дасть сольний концерт, тож усі охочі зможуть на власні очі побачити й оцінити найкращі номери з репертуару цього колективу та нові постановки.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Сергій

    Приєднуюсь до побажань)
  • Василь

    Ужас. Більшість неправдива інформація (🤮
  • [email protected]

    Повний бред. Стаття шикарна. Можна тільки посміятись)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up