Як і чому змінювали назви вулиць у Тернополі. Ретро фото

Як і чому змінювали назви вулиць у Тернополі. Ретро фото
  • Історія тернопільських вулиць складна, заплутана, але цікава водночас. 

  • Найстаріші перейменовували за правління різних країн, інколи навіть по кілька разів. 

  • Ми розповімо вам про назви найбільших вулиць Тернополя та людей чи події, на честь яких їх і називали.

Всі дані та фото вулиць ми віднайшли у вільних джерелах.

Проспект Степана Бандери

Одна з найбільших вулиць Тернополя, завжди на ній інтенсивний рух машин. Вона продовжує Руську і тягнеться до Підволочиського шосе.

Відео дня

За Австро-Угорщини, ще у 19 столітті проспекту Степана Бандери як такого не було. Це була Смиковецька дорога, що вела східною околицею міста до однойменного села поблизу Тернополя. Частково територію нинішнього проспекту займала вулиця Яна Тарновського – людини, яку історики сміливо вважають фундатором нашого міста. Саме він збудував тернопільську фортецю.

Вулиця Яна Тарновського розташовувалася ближче до центру. Вона розпочиналася на перехресті, де нині розташований універмаг і тягнулася аж до стадіону. 

За Польщі назву “Смиковецька дорога” та вулиця Тарнавського не змінювали.

А з приходом радянської влади в 1939 році ряд вулиць назвали іменами комуністичних вождів та вагомих політичних фігур: Сталіна, Енґельса, Калініна тощо. Смиковецьку дорогу та вулицю Тарнавського об’єднали та назвали на честь Володимира Леніна – революціонера, радянського політичного діяча, лідера більшовиків. 

До слова, вулиця Леніна не обмежувалася нинішніми межами проспекту Степана Бандери, а тягнулася вулицею Руська.

1978 рік. На місці цього будинку зараз розташована будівля СБУ

У 1990 році Україна вже була на шляху до незалежності, у Тернополі звалили пам’ятник Леніну та пішов курс на перейменування вулиць. Тоді ж проспект і отримав нинішню назву. А ім’я людини, на честь якої і назвали проспект, відоме чи не кожному тернополянину – це один з очільників та ідеологів українського національного руху.

Вулиця Руська

Старовинна, велика і багатолюдна – напевно, саме такі слова найбільше пасують їй. Вона розпочинається біля кільця на Дружбі, а закінчується аж біля залізничного мосту.

У 16-му столітті вулиця була околицею Тернополя. Нею проходив шлях зі Львова до Кам’янця-Подільського.

За Австро-Угорщини частину дороги, на якій розташована нинішня вулиця Руська називали Кам’янецькою та Смиковецькою дорогами, вулицею Львівська – відповідно до напрямків міст, до яких вони вели. Також частина вулиці носила назву Ринок. Вона починалася від сучасного Старого Ринку, а закінчувалася на вулиці Валова.

З приходом польської влади зародилася сучасна назва вулиці – Руська. Та її територія була значно меншою, ніж зараз. Вона простягалася від сучасного морфологічного корпусу медуніверситету і до універмагу. 

Від корпусу медуніверситету до Надставної церкви і далі простягалася вулиця Львівська. Від універмагу розташовувалася вулиця Яна Тарнавського. 

Назва походить від слів «Русь», «Руський».

У Радянський період (1939-1991 роки) вулицю перейменували на честь радянського вождя Володимира Леніна. У цей же час вона набула сучасних обрисів. Під час Другої світової війни старі її забудови знищили, а після війни проїзд зробили ширшим. 

Також за радянської влади посеред вулиці був бульвар Володимира Леніна з пішохідною зоною і, стовпами. Він розташовувався неподалік від бульвару Тараса Шевченка. 

А біля Надставної церкви встановили обеліск Слави – на честь радянських воїнів, полеглих за визволення Тернополя під час Другої світової. Його демонтували на початку 1990-их років. Як вдалося віднайти у вільних джерелах, обеліск був причиною періодичних ДТП.

Історичну назву вулиці повернули вже за Незалежності. 

Вулиця Анатолія Живова

Також одна з найінтенсивніших магістралей міста і одна з найбільших вулиць Тернополя. Вона простягається від вулиці Танцорова аж до «Рогатки», де і закінчується.

В Австро-Угорський та Польський періоди на сучасній території, якою пролягає вулиця, була заболочена місцевість, від якої і пішла назва району «Оболонь» - від народної назви заплавний рух. 

Частину сучасної вулиці займала Торговиця – місце, на якому проходили торги, місцеві жителі продавали різні вироби. Хоча “серцем” торгів був Старий Ринок, від якого територія Торговиці і поширилася містом, зокрема і до Оболоня.

Фактично до Другої Світової ця територія майже не забудовувалась. Єдиним об’єктом була міська бійня (м’ясокомбінат).

З приходом радянської влади вулиця деякий час зберігала назву Оболоня, а згодом її перейменували на честь Анатолія Живова.

Анатолій Живов народився в 1925 році у Калузькій області (Росія). На фронті воював з травня 1943 року. Відзначився героїчним вчинком під час боїв за Тернопіль, закривши тілом абмразуру ворожого дзоту.

23 вересня 1944 року Живову посмертно присвоїли звання Героя Радянського Союзу.

У «Старому парку» Тернополя йому спорудили пам’ятник, а на стіні будинку №2 встановили меморіальну дошку.

А які ще цікаві факти про ці вулиці знаєте ви? Пишіть у коментарях.

 

Ми обов'язково розповімо і про історію інших тернопільських вулиць. Далі буде.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up