Спецтема: карантин

"Від всіх проблем рятує бармен": як обрати коктейль та чому бармени - це "лікарі"

"Від всіх проблем рятує бармен": як обрати коктейль та чому бармени - це "лікарі"

Чому барменів називають "лікарями людських душ"? Як обрати свій напій та скільки інгредієнтів має поєднувати у собі смачний котейль, "20 хвилин" розповів бармен одного із найвідоміших тернопільських закладів.

25-річний Сергій Тихонюк вже п'ять років працює барменом в одному із тернопільських закладів. Розповідає, що його стійка - це наче острів, де кожен може знайти для себе саме те, що потрібно. А він тут актор, бо стійка - це його сцена.

Скільки інгредієнтів має містити справжній коктейль, чи можливо приготувати його вдома, як правильно пити, щоб відчути усі смаки - читайте у інтерв’ю.. А також Сергій Тихонюк розповів чи є ідеальний коктейль для двох, що доповнить ваш особливий День Валентина.  

- Як ти став барменом? Розкажи, хто такий бармен, що він робить?

- Працюю в сфері обслуговування вже п’ять років. Спочатку був офіціантом. Потім так склалось, що запропонували роботу бармена. Починав з помічника бармена. Кажуть, що бар - це лице закладу. Тому і бармен, відповідно, теж. Це перше, на кого ти звертаєш увагу в закладі. Бармен - це людина, яка тебе завжди рада бачити. 

- Де ти вчився робити коктейлі, адже не просто поєднати інгредієнти так, щоб було смачно. 

- Коли починав працювати барменом, популярними були простіші коктейлі а-ля дискотечного типу. Зараз все дуже змінилось. Все дуже швидко розвивається, люди більше цікавляться, більше розуміються на алкогольних напоях. Багато читаю, спілкуюсь з барменами з інших міст, їжджу на змагання, конкурси. Там є дуже багато крутих людей, які по суті і вчать всього, що я вмію. Інтернет, купа пабліків, підписок на різних крутих людей, як мають досвіт. Ну і історія, історія старих класичних коктейлів. 

- Які коктейлі ти радиш спробувати? Які робиш найчастіше?

- Зараз у нас так званий “Сауерний бум”. Сауер - це вид кислих коктейлів. “Віскі-сауер”, “Джин-сауер” - це такий топ. Але пробувати раджу все. Розвивати свої рецептори - це вже круто. І якщо людина приходить і старається сама розпитати про якийсь алкоголь, шукає щось цікавеньке - це вже вау. Мені приємно говорити з такою людиною і хочеться догодити їй у всьому. ТОП-3 коктейлі "маст-хев" - це "Манхетен", "Бульвардє" і "Олд фешн". Вони всі на бурбоні. У барній асоціації вони внесені, як незабутні.

- Що з останього ти робив таке, що вау? Чи можна поєдувати непоєднуване у коктейлях.

- З найновішого - це коктейль "Скандал". От саме тому так і називається, бо там на перший погляд непоєднувані інгредієнти. Зокрема, є кілька алкогольних напоїв, які здається, ніде разом не зустрічаються. Тому, коли куштуєш його - то реально, такий "гастрономічний оргазм". До цього коктейлю входить текіла, настояна на часнику і перці, перуанська виноградна горілка, трішки традиційного бразильського напою "кашаса" і сироп з сухого червоного вина, а ще на гарнір подається в’ялений томат з в’яленим м’ясом. От якщо вам набридла "Кривава Мері" - це для вас. 

- Чи може хороший коктейль бути безалкогольним?

- Чому ні? Може бути. Кажуть, що хороший коктейль - це той, який беруть ще раз. У нашому закладі ми стараємось робити цікаві коктейлі, не налягаємо на “Віскі-кола”, “Куба-лібре”, а завжди робимо щось цікаве. Є люди, які саме це цінують. А вже чи є там алкоголь - кожен сам може вирішувати. Ми хочемо, щоб люди приходили до нас попробувати щось смачненьке, не напитись, а саме скуштувати.

- Чи є стандарт для кількості інгредієнтів в класичних коктейлях?

- Коктейлі - це мистецтво.  Здебільшого, напій має містити в собі п'ять інгредієнтів: це міцна основа, наповнювач, гіркий інгредієнт, кислий та солодкий. Такий собі топ-5. Такого не завжди дотримуються, але це класика. 

- Як пити коктейлі, щоб відчути всі смаки?

- Варто запивати коктейлі водою. Ми на 70 відсотків складаємось з води. Вода ганяє в організмі кров. У коктейлях, здебільшого, є цукор. Цукор - це продукт, який сприяє засвоєнню алкоголю. Вода сповільнює ці процеси, відповідно ти довше зможеш залишатись тверезим, ну і більше випити (посміхається - прим. ред)

- Часто люди приходять, щоб просто поговорити за пивом? Від яких проблем рятує бармен?

- Бар - це і є спілкування. Буває запара, немає часу. Але поговорити - це дуже круто. Часто пригощають, часто хочуть випити. Я говорю з клієнтами, буває, знайомлю їх між собою. От в мене є люди, яких я познайомив на барі, а потім вони мене запросили на весілля. Є люди, які приходили до мене, потім переїхали в Лондон, і ми досі з ними спілкуємось. Це круто. Я за це і люблю цю роботу. Барна стійка - це твоя сцена.Ти актор. Ти там в своїй тарілці. 

- Знаю, що кожен коктейль має свою історію. Розкажи свою улюблену. 

- У мене теж є своя історія. Це історія до мого авторського коктейлю, який я придумав для одного конкурсу. Цей коктейль називається “Голден Юнікорн”. За легендою в Італії жила дівчина на ім’я Стреґа (назва лікеру - в перекладі “відьма”). Ця дівчинка завжди мріяла побачити Єдинорога. Вона вірила, що вони існують, хоча всі її відмоваляли від цієї думки. Якось дівчинка почула, що в Шотландії бачили Єдинорога і поїхала туди. В цій країні вона довго блукала в пошуках цієї тваринки, але так і не знайшла її, тому вирішила зробити сама. Змішала разом усі напої, з яких і вийшов мій коктейль, а сама стала такою відьмочкою Стреґою. Після того ніхто її не бачив.

А є ідеальний рецепт коктейлю для двох до Дня Валентина?

Мені ніколи не подобався цей стереотип, мовляв, якщо дівчина з хлопцем десь йдуть вдвох посидіти - то має бути пляшка вина. Яка пляшечка вина? Вони сидять собі двоє, відпочивають. От текілки два-три шоти, от це гарний вечір (жартує бармен - прим. ред). Насправді немає ідеального рецепта. А якщо серйозно, то коли є двоє, вони разом проводять вечір - то це вже ідеальний коктейль. 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
07:01 Яку погоду слід очікувати тернополянам 1 квітня 22:06 На Тернопільщині 98 хворих на коронавірус. В Україні зафіксовано 645 випадків, 17 летальних 21:01 Як приготувати класичний рол "Філадельфія" вдома: майстер-клас від шеф-сушиста photo_camera 19:55 Голова Монастириської ОТГ захворів на коронавірус. Яка ситуація в районі Від читача 16:31 Українські волонтери запустили сайт, де спростовують фейки про корона вірус. 19:22 Помер колишній головний лікар Тернопільської міської санепідстанції 19:01 На Тернопільщині продавали "автомобіль-двійник". Поради, як не стати жертвою махінації 18:32 Клянуть, погрожують і сварять. Як вижити поруч з тими, хто на обсервації після повернення з-за кордону stars 18:01 Додаткові обмеження: у Тернополі посилили карантинні заходи 17:29 У Тернополі оштрафували порушників карантину. Їм доведеться сплатити 17 тисяч штрафу 16:40 На відстані і по одному: як сповідають та проводять служби в церквах Тернополя stars 16:01 Тернополянин хотів "підзаробити" на медичних масках. Кіберполіція зловила його на гарячому 15:35 "Матеріальна база лікарні дорівнює нулю": медики з Козови б'ють на сполох. Як допомогти? 15:06 Студенти-іноземці збирають гроші, щоб допомогти медикам Тернопільщини 14:33 Робітники в масках закінчують реконструкцію Привокзального майдану. Як виглядає площа (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera stars 13:54 На Тернопільщині розшукують вандалів, які розтрощили пам'ятник воїнам Другої світової війни 13:11 Хто може безкоштовно користуватися спецрейсами, а кому потрібно платити: роз'яснення міськради 12:41 Працівник банку підробляв документи та привласнив понад 300 тисяч гривень 12:03 Удова активіста Наталка Ващенко повернулась із Берліну. Як купила квиток на спецрейс та проходить обсервацію stars 11:20 Президента закликають звільнити українців від сплати за комунальні послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Афіша та квитки на Moemisto.ua Афіша:
keyboard_arrow_up