"Від всіх проблем рятує бармен": як обрати коктейль та чому бармени - це "лікарі"

"Від всіх проблем рятує бармен": як обрати коктейль та чому бармени - це "лікарі"

Чому барменів називають "лікарями людських душ"? Як обрати свій напій та скільки інгредієнтів має поєднувати у собі смачний котейль, "20 хвилин" розповів бармен одного із найвідоміших тернопільських закладів.

25-річний Сергій Тихонюк вже п'ять років працює барменом в одному із тернопільських закладів. Розповідає, що його стійка - це наче острів, де кожен може знайти для себе саме те, що потрібно. А він тут актор, бо стійка - це його сцена.

Скільки інгредієнтів має містити справжній коктейль, чи можливо приготувати його вдома, як правильно пити, щоб відчути усі смаки - читайте у інтерв’ю.. А також Сергій Тихонюк розповів чи є ідеальний коктейль для двох, що доповнить ваш особливий День Валентина.  

- Як ти став барменом? Розкажи, хто такий бармен, що він робить?

Відео дня

- Працюю в сфері обслуговування вже п’ять років. Спочатку був офіціантом. Потім так склалось, що запропонували роботу бармена. Починав з помічника бармена. Кажуть, що бар - це лице закладу. Тому і бармен, відповідно, теж. Це перше, на кого ти звертаєш увагу в закладі. Бармен - це людина, яка тебе завжди рада бачити. 

- Де ти вчився робити коктейлі, адже не просто поєднати інгредієнти так, щоб було смачно. 

- Коли починав працювати барменом, популярними були простіші коктейлі а-ля дискотечного типу. Зараз все дуже змінилось. Все дуже швидко розвивається, люди більше цікавляться, більше розуміються на алкогольних напоях. Багато читаю, спілкуюсь з барменами з інших міст, їжджу на змагання, конкурси. Там є дуже багато крутих людей, які по суті і вчать всього, що я вмію. Інтернет, купа пабліків, підписок на різних крутих людей, як мають досвіт. Ну і історія, історія старих класичних коктейлів. 

- Які коктейлі ти радиш спробувати? Які робиш найчастіше?

- Зараз у нас так званий “Сауерний бум”. Сауер - це вид кислих коктейлів. “Віскі-сауер”, “Джин-сауер” - це такий топ. Але пробувати раджу все. Розвивати свої рецептори - це вже круто. І якщо людина приходить і старається сама розпитати про якийсь алкоголь, шукає щось цікавеньке - це вже вау. Мені приємно говорити з такою людиною і хочеться догодити їй у всьому. ТОП-3 коктейлі "маст-хев" - це "Манхетен", "Бульвардє" і "Олд фешн". Вони всі на бурбоні. У барній асоціації вони внесені, як незабутні.

- Що з останього ти робив таке, що вау? Чи можна поєдувати непоєднуване у коктейлях.

- З найновішого - це коктейль "Скандал". От саме тому так і називається, бо там на перший погляд непоєднувані інгредієнти. Зокрема, є кілька алкогольних напоїв, які здається, ніде разом не зустрічаються. Тому, коли куштуєш його - то реально, такий "гастрономічний оргазм". До цього коктейлю входить текіла, настояна на часнику і перці, перуанська виноградна горілка, трішки традиційного бразильського напою "кашаса" і сироп з сухого червоного вина, а ще на гарнір подається в’ялений томат з в’яленим м’ясом. От якщо вам набридла "Кривава Мері" - це для вас. 

- Чи може хороший коктейль бути безалкогольним?

- Чому ні? Може бути. Кажуть, що хороший коктейль - це той, який беруть ще раз. У нашому закладі ми стараємось робити цікаві коктейлі, не налягаємо на “Віскі-кола”, “Куба-лібре”, а завжди робимо щось цікаве. Є люди, які саме це цінують. А вже чи є там алкоголь - кожен сам може вирішувати. Ми хочемо, щоб люди приходили до нас попробувати щось смачненьке, не напитись, а саме скуштувати.

- Чи є стандарт для кількості інгредієнтів в класичних коктейлях?

- Коктейлі - це мистецтво.  Здебільшого, напій має містити в собі п'ять інгредієнтів: це міцна основа, наповнювач, гіркий інгредієнт, кислий та солодкий. Такий собі топ-5. Такого не завжди дотримуються, але це класика. 

- Як пити коктейлі, щоб відчути всі смаки?

- Варто запивати коктейлі водою. Ми на 70 відсотків складаємось з води. Вода ганяє в організмі кров. У коктейлях, здебільшого, є цукор. Цукор - це продукт, який сприяє засвоєнню алкоголю. Вода сповільнює ці процеси, відповідно ти довше зможеш залишатись тверезим, ну і більше випити (посміхається - прим. ред)

- Часто люди приходять, щоб просто поговорити за пивом? Від яких проблем рятує бармен?

- Бар - це і є спілкування. Буває запара, немає часу. Але поговорити - це дуже круто. Часто пригощають, часто хочуть випити. Я говорю з клієнтами, буває, знайомлю їх між собою. От в мене є люди, яких я познайомив на барі, а потім вони мене запросили на весілля. Є люди, які приходили до мене, потім переїхали в Лондон, і ми досі з ними спілкуємось. Це круто. Я за це і люблю цю роботу. Барна стійка - це твоя сцена.Ти актор. Ти там в своїй тарілці. 

- Знаю, що кожен коктейль має свою історію. Розкажи свою улюблену. 

- У мене теж є своя історія. Це історія до мого авторського коктейлю, який я придумав для одного конкурсу. Цей коктейль називається “Голден Юнікорн”. За легендою в Італії жила дівчина на ім’я Стреґа (назва лікеру - в перекладі “відьма”). Ця дівчинка завжди мріяла побачити Єдинорога. Вона вірила, що вони існують, хоча всі її відмоваляли від цієї думки. Якось дівчинка почула, що в Шотландії бачили Єдинорога і поїхала туди. В цій країні вона довго блукала в пошуках цієї тваринки, але так і не знайшла її, тому вирішила зробити сама. Змішала разом усі напої, з яких і вийшов мій коктейль, а сама стала такою відьмочкою Стреґою. Після того ніхто її не бачив.

А є ідеальний рецепт коктейлю для закоханих?

Мені ніколи не подобався цей стереотип, мовляв, якщо дівчина з хлопцем десь йдуть вдвох посидіти - то має бути пляшка вина. Яка пляшечка вина? Вони сидять собі двоє, відпочивають. От текілки два-три шоти, от це гарний вечір (жартує бармен - прим. ред). Насправді немає ідеального рецепта. А якщо серйозно, то коли є двоє, вони разом проводять вечір - то це вже ідеальний коктейль. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • тарас

    навчіть молодь бухати смагу це набагато дешевше
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:50 У Тернополі інспектор тримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up