Відходять на небо корифеї… Минає рік, як не стало заслуженої артистки Марії Гонти

Відходять на небо корифеї… Минає рік, як не стало заслуженої артистки Марії Гонти
  • До останнього пані Марія виходила на сцену. Оваціями зустрічали глядачі її Терпелиху у «Наталці Полтавці».
  • На жаль, ковід виявився сильнішим за цю геніальну артистку.
  • 18 жовтня минає рік, як пішла у Засвіти заслужена артистка України Марія Гонта. Схиляємо голову у скорботі, наповнюємо наші серця поминальними молитвами за Великою Актрисою, надзвичайної доброти Жінкою, люблячою бабусею...  

Після важкої хвороби минулоріч померла заслужена артистка Украіни Марія Гонта. 

Не могла поратись із ковідом

— Відходять в небо Корифеї... Світла і вічна пам'ять, велика вдячність, співчуття рідним, — написала тоді Влада Собуцька.

Марія Гонта, на жаль, не змогла впоратись з коронавірусом. Колеги припускають, вона пізно вакцинувалась, проти неї ще й грав вік. Актриса вагалась довго, проте сидіти вдома, склавши руки, просто не могла. І «згоріла» буквально за тиждень-два. Ще три тижні тому Марія Гонта виходила на сцену, зриваючи овації глядачів. Та брала активну участь в репетиціях.

Відео дня

— Ця талановита, працьовита актриса з хорошими зовнішніми і голосовими даними полонила серця глядачів і ось уже стільки літ не переставала дивувати їх широкою палітрою створених нею образів, — говорить керівник літературно-драматургічної частини драмтеатру Ірина Папуша. — Режисери залюбки використовували її щедрий талант, доручали головні ролі, ставили «під неї» вистави.

Вона була дуже вимогливою до себе передусім. Марія Гонта сповна розкрилася як актриса, чиї роботи стали окрасою тернопільської сцени, говорять про неї колеги.

Останні ролі, які з успіхом зіграла на сцені рідного театру – Терпелиха у «Наталці Полтавці», дячиха у «Ніч перед Різдвом», баронеса у "Шаріка, або Кохання січового стрільця".

— Ми прийшли пошанувати велику Марію Гонту, — високим стилем почав свій виступ народний артист України В’ячеслав Хім’як після однієї з прем’єр, коли овації на честь Марії Гонти довго не вщухали. — Вчорашню сільську дівчину, якій судилося стати брендом нашого театру. Така актриса могла б прикрасити і столичну сцену, але вона залишилась у Тернополі, бо хтось же має працювати й тут. Марія Євгенівна гідна найвищих похвал. Як партнери ми разом пропрацювали багато років. У виставах мені доводилось бути і її сином, і чоловіком, і коханцем — така в нас професія. І надійнішої партнерки важко знайти. Дякую вам, дорога партнерко і велика актрисо!

ЇЇ вагомі ролі

Пані Марія грала і Марусю Чурай, і Наталку Полтавку, і Рахіру, і Одарку та Оксану з-за Дунаю, і багато інший ролей. Однак, як кажуть у театрі, особливо глибинно актриса розкриває у своїй творчості тему материнства.

Марія Гонта народилася 17 грудня 1937 року в с. Новомалин Острозького району на Рівненщині. Свою творчу діяльність вона розпочинала у рівненському драмтеатрі. Однак найповніше пані Марія розкрила свої акторські можливості на сцені Тернопільського драмтеатру, де працювала з 1962 року. У 1979 р. Марії Гонті присвоїли звання заслуженої артистки УРСР.


Панахида відбудеться 18 жовтня о 19.15 у капличці Церкви Святого Михаїла, що на вул. 15 Квітня. Чин похорону орієнтовно 19 жовтня об 11.00. Поховають на кладовищі у Підгородньому.
 

Редакція «20 хвилин» висловлюють щирі співчуття родині, друзям, колегам великої актриси та всій театральній родині. Вічна пам’ять…

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (27)
  • Галина Біленька

    Вічна пам'ять.
  • Ольга Сіренко

    Царство Небесне і вічна пам'ять!
  • Марія Дуда

    Царство небесне,вічная пам'ять!
  • Лана Даль

    Вечная память!!!Соболезнования родным!!!

keyboard_arrow_up