Відмовилися від молока, м’яса та яєць: як тернополяни дотримуються Великого посту? (ОПИТУВАННЯ)

Відмовилися від молока, м’яса та яєць: як тернополяни дотримуються Великого посту? (ОПИТУВАННЯ)
  • Від 27 лютого у християн східного обряду триває Великий піст, або, як його ще називають, Чотиридесятниця. Це час, коли людина може очистити душу від гріхів, переосмислити своє буття, а також підготуватись до найвеличнішого свята в році — Воскресіння.
  • Ми поцікавилися в перехожих тернополян як вони постять та чи завжди їм вдається дотримуватись церковних вимог?

Кожного року Церква дає настанови, від чого вірянам варто відмовитися в період посту. Та чи виконуються їх містяни — дізнались наші журналісти. 

Вікторія, пенсіонерка

 — Раніше постила, але зараз не можу через стан здоров’я. Та вважаю, що це дуже гарна справа і для душі, і для тіла. Якщо комусь здоров’я дозволяє постити, то це однозначно треба робити. Коли я ще постила, то повністю відмовлялася від м’ясних та молочних продуктів. Зараз у час посту намагаюся до кожного бути ввічливою, це теж свого роду пожертва.

Відео дня

 

 

Олег, водій

 — Стараюся постити, але через постійне перебування в дорозі не можу повністю відмовитися від необхідних продуктів. Церква дозволяє подорожнім не постити. Але все ж обмежую кількість м’яса, яєць та молочних продуктів в своєму раціоні.  По можливості ходжу до церкви.

 

 

 

Анна, зараз в декреті

 — Я взагалі не дотримуюся посту. В родині лише мама і тато постять. Вони не їдять м’яса та молока.

 

 

 

 

Галина, домогосподарка

 — Не додержуюся посту. Моя покійна бабуся казала, що гріх не від того, що ти їси, а від того, що ти говориш. Я в час посту стараюся не говорити поганих слів, хоча не завжди це виходить.

 

 

 

Михайло, пенсіонер

 — Я думаю, що піст має бути особистим для кожного. Але якщо постити дуже фанатично, то воно і шкодить здоров’ю. Я не спеціаліст в цьому питанні, але категорично відмовляти собі в їжі не можна. Головне, щоб думки та помисли людини були чистими.

 

 

 

Ганна, тимчасово не працює

 — Я часто ходжу до церкви, сповідаюся. Стараюся цей піст провести в молитві за своїх рідних, які вже померли. В середу та п’ятницю не їм м’яса і молочних продуктів.

 

 

 

 

Теодозій, тернополянин

 — В час посту не слухаю пісень та стараюся в міру обмежуватися в їжі. Не зловживаю м’ясними та молочними продуктами.

 

 

 

 

Євгенія, пенсіонерка

 — Завжди молюся за своїх рідних, а особливо за свого онука, що захищає Україну. Вважаю, що в середу та п’ятницю можна відмовитися від молока та м’яса. 

 

 

 

Нагадаємо, в які дні під час Великого посту варто утримуватися в їжі. У перший день посту та у Страсну П’ятницю діє строгий піст — слід утримуватися від м’ясних та молочних продуктів, а також яєць. В понеділки, середи і п’ятниці інших тижнів посту варто утримуватися від продуктів тваринного походження, як і в Страсну суботу. А у вівторок, четвер, суботу та неділю дозволені усі види страв. Також під час посту не можна справляти гучних забав, а зокрема і весіль.

Посту не підлягають особи до 14 років, вагітні та мами, які годують грудьми, та люди з хронічними хворобами, яким голодування може зашкодити, повідомляє медіа УНІАН.

Автори: Андрій Менько, Юлія Іноземцева.

А від чого ви відмовляєтеся в час Великого посту? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Айра Мідя

    Язики поприв'язувати,  та думки загнуздати. А не хвалитися що їдять, а що ні.
    Допомогати, тому хто потребує допомоги.
    Хоч раз на рік.
    А за їжу, що не можна, а що можна, то ніде не прописано!
    Це особистий вибір, який залежить від нашого гаманця
    Бо піст, не дешевий сьогодні.
  • Anna Szcześniak

    Подумайте про їжу духовну.
    Не для того людина живе ,щоб їсти,  а їси  для того,щоб жити
  • Anna Szcześniak

    Люди, на чому полягає піст? Напевно не на їжі! Піст- це молитва і милостиня, це очищення душі від гріха. Що ж зміниться в вашому житті , якщо мине піст і ви знову почнете все це їсти і жити, як раніше? Жодних змін не буде і вам це нічого доброго не принесе. Подивіться кругом себе, може комусь, навіть з ваших близьких, потрібна допомога. Часом добре слово теж може допомогти. Будьте добріші, добросердні і Бог  нагородить вас.
  • Євген Арт

    якби ми вчились так як треба,то мудрість би була своя...Т.Г.Шевченко

keyboard_arrow_up