“Мистецтво, для якого життя замало”: сомельє розповіла, як правильно пити вино і чому його так люблять

“Мистецтво, для якого життя замало”: сомельє розповіла, як правильно пити вино і чому його так люблять
  • Келих білого, червоного або ігристого може зробити ваш вечір незабутнім, а може і зіпсувати вам настрій.  Щоб не трапилось останнього, потрібно знати, як обрати вино, як його правильно пити та як відрізнити оригінал від підробки.
  • Допоможе вам у цьому досвідчений сомельє. Ми відшукали такого у Тернополі. Усі секрети доброго вина - у матеріалі. 

Юлія Погрібна закінчила академію сомельє у Києві. Понад три роки працює у мережевому винному маркеті в Тернополі. Вона знає про вино все: від технологій вирощення винограду до правильної подачі та культури споживання. Як обрати напій, щоб вечір був максимально вдалим, де виробляють найкращі вина, який напій найбільш смакує тернополянам, сомельє розповіла у інтерв’ю «RIA плюс».

Юлія практично щодня читає щось про вино і каже, що це не просто напій, це - мистецтво.

Про початок кар’єри сомельє

За освітою я - психолог. Після навчання працювала за спеціальністю, але згодом сталось так, що побачила оголошення про те, що шукають сомельє і  зацікавилась цим. Вирішила спробувати, хоча спершу досить скептично віднеслась до цього. Проте, коли прийшла на співбесіду, мій теперішній керівник мене просто закохав у цю професію раз і назавжди. Я зрозуміла, що хочу працювати, бо це надзвичайно цікаво. 

Мене одразу попередили, що ця робота вимагає надзвичайно багато енергетичних затрат, тому що потрібно контактувати з людьми, а вона вимагає повної віддачі. Ти завжди маєш працювати на повну. Якщо чесно - це робота мистецька. Та й вино - це мистецтво, для якого життя замало. Ми не хочемо просто продати людям якусь пляшку вина. Ми хочемо, щоб людина, яка прийшла до нас за напоєм, не розчарувалась у ньому і не витратила даремно кошти.

Про культуру вина в Україні

Це приємно спостерігати за тим, що в людей підвищується смак до гарного вина. Люди розуміють цінність справжніх хороших напоїв. Ми стараємось, щоб вечір, який людина зібралась провести за бокалом вина, був максимально вдалим. 

Українські вина зараз надзвичайно класні. Раджу їх куштувати. Навіть законодавство починає бути більш лояльним до виробників, і це позитивно впливає на виробництво. Ми нарощуємо свій темп і знаю, що незабаром цей темп буде ще кращим, а вино - якісніше. Та й люди стали краще розбиратись у вині. Вони читають самі, вони запитують, цікавляться. Тенденції у виборі вина зараз можна порівняти із вибором одягу: краще купити одну якісну річ, ніж три недорогих і неякісних. 

Ціни “Від і до”

Найчастіше найдешевші вина - українського виробництва. Тому що вартість імпортних - це вартість мита, вартість перевезення. Інколи можна зустріти виробників, які можуть знизити вартість напоїв. Але тут питання відповідності “ціна-якість”. Я б радила обирати трішки дорожчі вина. Тобто від 100-150 гривень. Я вважаю, що варто купити дорожче вино, але вживати його рідше, ніж пити його частіше, але менш якісне. 

Про найдорожче вино

Перше вино, як мене дуже вразило - це Ice wine.  Це біле вино з унікальною технологією виготовлення. Воно десертне. Спочатку виноград дозріває на лозі, далі він чекає перших заморозків. Від перших морозів ягідка вкривається льодом, а весь цукор концентрується всередині. Це вино ручної роботи. Смак неймовірний, технологія неймовірна. 

А найдорожче - це вино, напевно, тисяч за 15. Коли я мандрувала країнами винної географії. Сказати, що це щось надзвичайне - не можу. Та й раніше, до того як почати розбиратись у вині - я б не зрозуміла за що такі гроші. 

Чому вино потрібно тримати відкритим

Вино - живий продукт. З вином треба говорити, як би абсурдно це не звучало. 

Якщо ви купили пляшку дорогого витриманого і насиченого вина, зауважте, що воно повинно пройти декантацію. Особливо, якщо ви придбали пляшку дорогого класного вина, але рік там не дуже старий - перелийте це вино у графин для води, щоб воно подихало. Можна і просто відкрити пробку та залишити його на кілька годин у такому стані. Бо якщо не зробити цього - буде здаватись, що ми їмо недостиглу абрикосу. Воно буде не таким, як має бути.

З чим та як його пити

Біле та червоне вино п’ють з різних бокалів. Тому я б радила вдома мати окремий посуд для цих вин. Одного разу ми у школі сомельє проводили експеримент - ми просто пили воду з різного посуду: з дорогих кришталевих стаканів та пластикових. Ви не повірите, але смак справді відрізняється. А для вина це має ще більше значення. 

Для червоних вин ми обираємо класичні форми з прозорого міцного (але не товстого) скла, з дещо скругленими обідками. Келихи для білого вина характеризуються вузькою, стрункою чашею. Вони трохи менші, ніж келихи, призначені для подачі червоного вина. У чому ж полягає різниця? Щоб випустити свій аромат, біле вино, на відміну від червоного, не потребує такого інтенсивного контакту з повітрям.

Тримати келих потрібно за ніжку, або за підставочку внизу. За чашу тримати не варто. Також є маленька порада для леді - перед тим, як пити вино - варто промокнути губи серветкою, якщо ви мали на них помаду. 

Біле - до риби, червоне - до м’яса

Дехто думає, що це стереотип, але якщо ми поєднаємо червоне вино і  рибу - то відчуємо неприємний металевий присмак в роті - і це може нам зіпсувати вечір. Звісно, є винятки. Якщо подобається - то будь ласка. Заборон немає. Адже це мистецтво. 

Якщо ви обираєте насичене вино, то має бути більш насичена, більш жирна їжа. Універсальна зукуска - сир, легкі закуски. Ігристі вина - це легкі сири, салати, морепродукти. До речі, рожеві вина - це вина-універсали. До них підходить все. Тому, якщо ідете в гості і не знаєте, що готує господиня, рожеве - це найкращий варіант.

Опитування

Якому вину ви віддаєте перевагу

Коментарі (1)
  • UpToNoGood

    Наскільки велика різниця між вином за $50 і вином на $2 000 і вище? Багато людей, в тому числі і я, думають що різниця ніяка. Це як з тапочками Givenchy. Більше того, часто дороге вино значно гірше ніж на порядок-два (буквально) дешевші.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Тернополя за сьогодні

23:26 У Бучачі – надзвичайна подія? Поліція і рятувальники на місці (оновлено) 21:28 Як не допустити поширення хвороби: рекомендації щодо поводження з евакуйованими з Китаю людьми 20:19 Що потрібно знати тернополянам, які хочуть купити зброю: покрокова інструкція stars 19:32 Тернополянин у таксі отримав опіки очей Від читача 17:44 ШОК! Що збереглося від інтер'єру Єзуїтського костелу в стінах будівлі покинутої швейної фабрики на вулиці Юліана Опільського? ФОТО 19:01 "Мама мріяла назвати Марком...": на Тернопільщині померло немовля, рідні звинувачують лікарів 18:30 Замальовують графіті хуліганів і наркоторговців. Куди скаржитися, якщо таке з'явилося на вашому будинку? 18:01 Меркушина – краща серед українок у індивідуальній гонці чемпіонату світу 17:33 "Співчуваємо, але не готові": чим закінчилась сесія облради через можливий приїзд евакуйованих з Китаю play_circle_filled photo_camera stars 17:02 У Тернополі на двох вулицях не буде води 16:42 Масове отруєння дітей на Збаражчині: як почуваються юні пацієнти stars 15:54 Крав у Борщеві, а здавати возив у Чортків: крадія склотари викрили борщівські поліцейські 15:02 Чоловіків, які напали та побили жінок на тернопільському ринку, розшукують поліцейські play_circle_filled 14:15 Для евакуйованих українців з Китаю опрацьовують чотири варіанти об’єктів у різних регіонах play_circle_filled 13:25 Зніс парапет і влетів у зупинку: як п'яний тернополянин з друзями тікали від поліції play_circle_filled 12:51 Спеціальні костюми та респіратори : у тернопільські лікарні закуплять засоби захисту від коронавірусу 12:18 Вулицю Рєпіна у Тернополі нарешті відремонтують. А де ще потрібні зміни? ОПИТУВАННЯ 11:45 На Тернопільщині у салоні "Крайслера" поліцейські виявили зброю та наркотики 11:30 Жителі Микулинців і Конопківки приїхали на позачергову сесію обласної ради: що вимагають люди (оновлюється) play_circle_filled photo_camera 11:10 У Тернополі відкриють новий маршрут №21. Ще у двох будуть зміни photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Афіша та квитки на Moemisto.ua Афіша:
keyboard_arrow_up