Вирощують папаю, ананаси, інжир і каву: як сім'я з Тернопільщини влаштувала бізнес на чорноземі

Вирощують папаю, ананаси, інжир і каву: як сім'я з Тернопільщини влаштувала бізнес на чорноземі
  • Важко повірити, що комусь за бананами, апельсинами і навіть кавою не треба бігти в магазин, а досить просто зайти в теплицю на власному городі. І навіть більше. Виростити їх можна у власній квартирі.
  • Про цікавий бізнес молодої сім'ї Попиків з Козівського району та поради як виростити райську смакоту вдома, читайте нижче.

Незвичайні фрукти та ягоди навчились вирощувати Леся та Степан Попики з села Сенів Козівського району. Вони переконують, нічого особливого для таких дерев не потрібно, а думка про те, що кава чи лимони не ростуть у квартирі — помилка. 

Про історію аграріїв розповідає Укрінформ. 

— У нашій теплиці ростуть близько 30 видів екзотичних рослин. Найбільше серед них цитрусових. Також вирощуємо банани, ананаси, каву, папаю, інжир, мурайю, — розповіла Леся Попик.

Відео дня

Родина вже 15 років плекає свій екзотичний сад. Для цього облаштували спеціальну теплицю, заглиблену на 1,5 метра у землю. Завдяки такій конструкції краще зберігається тепло.

— Все почалося з лимонів, які дають врожай двічі на рік і їх плоди можуть довго залишатися на дереві. Вони чи не удвічі більші за звичайні, вага сягає в середньому 500-1450 грамів. Найбільший плід ми зібрали у цьому році вагою 1 кілограм 90 грамів. Але у минулі роки були значно більші. Домашні цитрусові значно смачніші за куповані, вони надзвичайно ароматні і мають ніжний смак, — розповідає Леся Попик.

Родина також організовує екскурсії для місцевих школярів у свої теплиці, аби вони могли побачити, як ростуть їх улюблені фрукти.

Немає опису світлини.

Немає опису світлини.

Наші журналісти розповідали про дивовижні фрукти, які ростуть на Тернопільщині у матеріалі Величезні лимони, ананаси і кава: подружжя з Тернопільщини вирощує екзотичні фрукти. Їх можна мати в квартирі

П'ють каву, яку виростили самі

Зараз у теплиці найбільше дерево кавове. Для того аби з'явились плоди, довелось чекати чотири роки. Для дерева цей час знадобився, щоб набрати сил і плодоносити. 

—  Кава викидає цвіт постійно. Тобто, в момент, коли є плоди, можуть бути нові пуп'янки. Було таке, що ми одночасно збирали досить багато зерен кави, —  каже Леся Попик — Самі пробували сушити, за уроками з Інтернету, бо де вдома взяти приладдя для обсмажки? Все ж, у нас вийшло. Ми її змололи та заварювали. 

Смак кави, за словами  жінки, був ніжнішим, а аромат було чутно у всій квартирі. 

Рослини пристосовані до кімнатних умов

Лимони найбільше плодів дають із грудня по березень. 

—  Найбільший лимон у нас заважив 1,5 кілограма. Зараз маємо кілька сортів лимону, але саджанці продаємо лише одного сорту. Такий рекордний урожай дав Київський крупносортний лимон, він, до речі, теж пристосований до кімнатних умов, —  говорить співозмовниця.

Жінка розповідає, що люди часто не вірять що такі фрукти можуть вирости у нас, думають, що їх реально дістати лише в «теплих краях». 

—  Саджанці пристосовані до кімнатних умов. Ми не рекомендуємо їх висаджувати на вулиці, бо морози, такі як в нас, вони не переживуть. Одна рослина, яку можна виносити на вулицю, це інжир. На зиму його треба накривати, але на вулицю можна виносити, —  говорить пані Леся. —  Для банана треба, щоб в кімнаті було не менше 13 градусів. От і все. 

Рослини вдома будуть невибагливими. І хоча в теплицях умови для них найкращі, але вони чудово «дають собі раду» і в звичайних кімнатах. Їм не треба ні окремого світла, ні незвичного поливу. Усе, як із звичайними кімнатними вазонами. Раз в рік дерева рекомендують пересаджувати, влітку забирати зсохле листя. Щеплювати саджанці не потрібно, треба лише дочекатись, поки рослина підросте. Саджанці коштують від 80-ти гривень.

А ви б хотіли вдома мати власновирощені апельсини, лимони, банани чи навіть папайю? Напишіть у коментарях. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up