Ночують на вокзалах та в закинутих будівлях. Як у холод виживають безхатьки в Тернополі

Ночують на вокзалах та в закинутих будівлях. Як у холод виживають безхатьки в Тернополі

У Тернополі понад сотню безпритульних. І це тільки за даним волонтерів "Карітасу". Насправді ж може бути значно більше. У кожного з них своя історія дороги до бідності і виживання в морози.

Журналісти «20 хвилин» побували на двох локаціях, де, за розповідями знайомих, бездомні або живуть, або ховаються від морозів.

«Можу тиждень майже не їсти»

Одне з таких місць – у Центрі, поблизу вулиці Валової. Та знайти там людей нам так і не вдалося, вочевидь, через холод безхатьки там більше не живуть.

Тоді журналісти попрямували до залізничного вокзалу. Там ми зустріли пана Володимира, який знайшов собі тимчасовий прихисток.

Відео дня

– Може вам їсти купити? – запитуємо ми.

– Якщо можеш, то купи, – поправляючи стару маску, відповідає чоловік.

У ході розмови співрозмовник розповів, що йому вже майже 60 років. Він з Архангельської області, що в Росії.

– Я в Тернопіль приїхав 11 грудня. В одному місті довго не затримуюся. Живу, де не виженуть, – каже Володимир. – Буває, що тиждень майже нічого не їм. То люди якісь гроші дадуть, то поїсти. Так і перебиваюся.

Спілкується суржиком, навряд він приїхав з Росії нещодавно. 

До себе на Батьківщину чоловік поїхати не може, бо, каже, документів не має.

– Колись, як  вперше їхав з дому, мама говорила мені: «Куди тебе дорога заведе»? Завела в Тернопіль, – продовжує розповідь Володимир. 

За розповіддю чоловіка, вижити йому допомагає молитва і добрі люди. Взимку важко, але живе так не перший рік, та й звик уже до того, що дехто його навіть не помічає.

Важко сказати, чи була його розповідь правдивою, але допомоги він потребував. Тому ми придбали для пана Володимира деякі продукти.

«Ви не могли б дати грошей на хліб?»

Та коли виходили з магазину, до нас підійшла жінка в зношеному та старому одязі.

– Ви не могли б дати грошей на хліб, – сказала вона. – Вибачте, що турбую вас. Бачу, ви поспішаєте.

Коли журналісти придбали трохи харчів для жінки, вона розповіла свою історію.

Звати її пані Алла, принаймні, вона так сказала.  Приїхала з Одеської області. За розповіддю жінки, її житло собі привласнили шахраї.

– Зараз я живу в знайомих, – каже вона. – У мене є власне житло, приватизоване, а жити там не можу.

На запитання про те, чи довго вона вже живе в Тернополі, жінка спочатку не відповідала, пізніше сказала, що перший день і в місті лише проїздом. Але на правду це мало схоже... 

Продавчиня в одному з магазинів біля вокзалу – пані Оксана (ім’я змінено на її прохання – прим. авт.), розповіла, що бездомних  у крамницю впускають неохоче, бо за ними треба особливо пильно дивитися.

– Буває, що хочуть і вкрасти щось, – каже вона. – А як робимо зауваження, ви би бачили, що вони витворяють. Лаються, влаштовують дебоші...

«Їх нема де подіти»

Чоловік, який перевіряє на вході до вокзалу наявність масок у людей, розповів, що безхатьки часто приходять, і працівники вокзалу їх не виганяють.

– Ошиваються тут, а де їм ще бути? – обурюється чоловік. – Поліція з ними нічого не може зробити, вони повертаються на вокзал постійно. А я не маю права їх виганяти. Та мені трохи і шкода їх.

Працівник залізничного вокзалу розповів, що іноді бездомні поводяться агресивно, чіпляються до людей, тоді і йому доводиться вживати відповідних заходів.

– Якщо нам надійшов виклик, то патрульні приїжджають на місце події, з'ясовують обставини правопорушення, перевіряють документи (за наявності).  Проводять профілактичні бесіди, та в разі підтвердження порушення закону складають відповідні адміністративні матеріали.  Якщо ж людині потрібна медична допомога, то викликають ШМД, – пояснює речниця управління патрульної поліції Катерина Басалига. –  Окрім того, на вокзалі цілодобово перебувають поліцейські (лінійний пункт), які стежать за правопорядком на території залізничного вокзалу.

Де в місті можна зігрітися і поїсти?

У благодійному фонді «Карітас» в понеділок, середу та п’ятницю за адресою: вул. Замонастирська, 1 бездомних годують гарячими комплексними обідами.

– У місті безхатьків понад сотню, тільки до нас на обід приходять щоразу десь 80 осіб, – розповіли в «Карітасі». – У Тернополі немає центру, де вони могли б переночувати. Тому шукають прихисток в закинутих будівлях, на вокзалах чи у під’їздах.

Читайте також У Тернополі розгорнули пересувний пункт обігріву: де розташований та чим там можуть допомогти? (ФОТО)

Куди звертатися для відновлення документів?

Відновити документи допоможуть в Тернопільському міському територіальному центрі соціального обслуговування населення за адресою: вулиця Лисенка, 8, про це повідомив директор закладу Віталій Хоркавий.

– В нашому територіальному центрі є благодійна їдальня для мешканців нашої територіальної громади, – каже пан Хоркавий. – Якщо людина не має прописки, харчуватися у нас для них буде проблематично. Але, якщо люди приходять і просять їсти, ми їх нагодуємо.

Де бездомні можуть знайти притулок?

У Петриківському обласному геріатричному пансіонаті розповіли, що в них можуть проживати постійно одинокі люди, яким нікуди піти, але для цього у них повинне бути відповідне направлення з управління соціального забезпечення, а також відповідний перелік документів. Про деталі ви можете дізнатися зателефонувавши за номером 0352-49-55-65.

– У нас проживає 153 особи, станом на 15 січня,  – розповіла головний бухгалтер пансіонату Катерина Єдник.

 

А ви допомагаєте людям на вулиці? Купуєте їжу чи даєте гроші? Як думаєте, що потрібно зробити, аби в них був над над головою? Пишіть у коментарях. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (32)
  • Galina Nedochykova

    Це стиль життя, їх забирають  з міліцією, а за два дні  вони вертаються.
  • Надежда Герасимчук

    Як себе ведуть ??? Гадять у  під'їзді, варять наркоту, і реально  сруть і сцуть.... ((((
  • Vitaly Yashchenko

    Рік тому ту саму статтю публікували
  • Марія Рокецька-Данилюк

    У смт. Микулинцях зробили будинок-притулок для одиноких стареньких. Та ніяк не можуть його відкрити через нашу владу.

keyboard_arrow_up