"Прибуток на вихідні складає 40-75%": тернопільські підприємці кажуть, що карантин знищить бізнес

"Прибуток на вихідні складає 40-75%": тернопільські підприємці кажуть, що карантин знищить бізнес
  • Кабінет міністрів запровадив в Україні карантин вихідного дня. Підприємці сприйняли цю новину дуже негативно. Ще зранку 11 листопада під стінами Тернопільської ОДА вони провели мітинг проти запровадження карантину вихідного дня.
  • Журналісти «20 хвилин» поспілкувалися з власниками закладів харчування та запиталися у них, чим обернеться закриття ресторанів та кав'ярень у суботу та неділю, який дохід мають саме в ці дні та чи буде, чим платити зарплату. 

Підприємці дали відповідь на наступні питання:

1. Яке ставлення до запровадження карантину вихідного дня?

2. Як би мали працювати надалі заклади харчування?

Відео дня

3. Скільки відсотків виручки від тижневого обороту вони отримують у вихідні дні, чи вистачить коштів на зарплати та організацію роботи закладів?

Володимир Харкавий

Гастропаб Natura

1. Для ресторанів, закладів харчування, це не просто закриття на два дні. Це  означає, що ми закриємося повністю, адже ми не зможемо так працювати. При такій перерві автоматично псуються продукти. Це рівносильно повному закриттю галузі.

2. Ми маємо працювати, дотримуючись всіх санітарних норм, які ми і так виконуємо, але без часового обмеження. Воно не піддається здоровій логіці. Влада знайшла ту галузь, яка має відповідати за всі їхні промахи.

3. У відсотковому співвідношенні виручка складає 60 на 40 відсотків, з яких 40 – це виручка в суботу та неділю. У мене продажі впали на 30 відсотків, але водночас середній чек не зменшився. Це означає, що люди витрачають ту ж саму суму. Тобто ті, хто настрашений, вони сидять вдома, а інші продовжують жити звичайним життям.

Роман Бартіш

Ресторан Meduza Sushi

1.Однозначно, негативний вплив, адже не буде єдиних днів, коли є бодай якісь заробітки. Заклади харчування просто зачиняться і більше не відчиняться. Держава каже, що допомагає підприємцям. Мені запропонували 400 гривень допомоги, але я по них навіть не їздив, бо для підприємця ці гроші фактично нічого не вирішать.

2.Важко сказати, як мали б працювати заклади харчування. Ми всі хочемо, щоб вірус перестав поширюватися, але закривати нас це не вихід. Для мене вже було б ліпше закриватися в понеділок та вівторок, а не у вихідні. Треба запровадити заходи, які були раніше: працювати на виніс, або лише на літніх майданчиках.

3. Виручка у вихідні дні складає 70 відсотків від тижневої. Думаю, що половина кав'ярень та ресторанів просто закриється.

Тарас Ковальчук

Приватний клуб «Лисий»

1. Працювати тільки в будні дні неможливо, ані з технічної точки зору, ані з фінансової чи економічної. Заклади харчування не можуть зупиняти на два дні свою роботу. Продукти будуть псуватися, всі процеси зіб'ються. Ліпше вже повний нокдаун усього на два тижні, ніж ці незрозумілі дії. Уряд заявляє про мізерну допомогу, але на сьогоднішній день вона не працює. Ані програма «5-7-9», ані будь які інші.

2. Насправді, зараз не зовсім зрозуміло, як працювати далі. Це питання ми обговорюємо з «Українською ресторанною асоціацією».

3. Субота та неділя в наших закладах складає 40-45 відсотків від тижневої виручки,а порівняно з минулим роком, дохід зменшився на 30-40 відсотків. Приблизно 60 відсотків людей ходить саме у вихідні дні до нас, від загальної їх кількості в тиждень. В місті закрили багато культових закладів, динаміка дуже песимістична. Робота лише на доставку також не допоможе, адже в Тернополі вона складає лише близько десяти відсотків від обороту.

Назар Андрушко

Кав'ярня «Скаварідка»

1. Це дуже сильний удар по малому бізнесу. За вихідні дні ми може хоча б трошки можуть назбирати виручки, щоб їх заклад працював надалі. Закриття роботи закладів у вихідні абсолютно нічого не поміняє. Від цього заклади лиш будуть закриватися назовсім, а виживуть одиниці.

2. Сфера обслуговування, як ніяка інша, особливо прискіпливо стежить за дотриманням карантинних вимог. Саме ресторани та кав'ярні перевіряють найбільше. Вважаю, що вони на сьогоднішній день і так докладають максимум зусиль.

3. Співвідношення людей у вихідні дні на 20-30 відсотків більше, порівняно з будніми. Стосовно обороту, сказати точно не можу, кожних вихідних він може бути різний.

Від карантину вихідного дня шкоди більше, аніж користі?

Подібної думки, як і в підприємців, дотримуються в Європейській Бізнес Асоціації. Експерти заявили, що користі від закриття бізнесу у вихідні менше, аніж шкоди.

Бізнес-спільнота переконана, що державі необхідний чіткий план, з розумних кроків, що базується на досвіді інших країн. Водночас необхідно взаємодіяти з бізнесом і виробляти чіткі та зрозумілі адаптивні кроки.

В Асоціації також заявили про необхідність витримувати баланс між здоров'ям населення та економічним здоров'ям.

А як вважаєте ви, яким буде вплив карантину вихідного дня на місцевий бізнес? Чи поменшає нових випадків захворювань на коронавірус? Діліться своїми думками в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up