"Прибуток на вихідні складає 40-75%": тернопільські підприємці кажуть, що карантин знищить бізнес

- Кабінет міністрів запровадив в Україні карантин вихідного дня. Підприємці сприйняли цю новину дуже негативно. Ще зранку 11 листопада під стінами Тернопільської ОДА вони провели мітинг проти запровадження карантину вихідного дня.
- Журналісти «20 хвилин» поспілкувалися з власниками закладів харчування та запиталися у них, чим обернеться закриття ресторанів та кав'ярень у суботу та неділю, який дохід мають саме в ці дні та чи буде, чим платити зарплату.
Підприємці дали відповідь на наступні питання:
1. Яке ставлення до запровадження карантину вихідного дня?
2. Як би мали працювати надалі заклади харчування?
3. Скільки відсотків виручки від тижневого обороту вони отримують у вихідні дні, чи вистачить коштів на зарплати та організацію роботи закладів?
Володимир Харкавий
Гастропаб Natura
2. Ми маємо працювати, дотримуючись всіх санітарних норм, які ми і так виконуємо, але без часового обмеження. Воно не піддається здоровій логіці. Влада знайшла ту галузь, яка має відповідати за всі їхні промахи.
3. У відсотковому співвідношенні виручка складає 60 на 40 відсотків, з яких 40 – це виручка в суботу та неділю. У мене продажі впали на 30 відсотків, але водночас середній чек не зменшився. Це означає, що люди витрачають ту ж саму суму. Тобто ті, хто настрашений, вони сидять вдома, а інші продовжують жити звичайним життям.
Роман Бартіш
Ресторан Meduza Sushi
2.Важко сказати, як мали б працювати заклади харчування. Ми всі хочемо, щоб вірус перестав поширюватися, але закривати нас це не вихід. Для мене вже було б ліпше закриватися в понеділок та вівторок, а не у вихідні. Треба запровадити заходи, які були раніше: працювати на виніс, або лише на літніх майданчиках.
3. Виручка у вихідні дні складає 70 відсотків від тижневої. Думаю, що половина кав'ярень та ресторанів просто закриється.
Тарас Ковальчук
Приватний клуб «Лисий»
2. Насправді, зараз не зовсім зрозуміло, як працювати далі. Це питання ми обговорюємо з «Українською ресторанною асоціацією».
3. Субота та неділя в наших закладах складає 40-45 відсотків від тижневої виручки,а порівняно з минулим роком, дохід зменшився на 30-40 відсотків. Приблизно 60 відсотків людей ходить саме у вихідні дні до нас, від загальної їх кількості в тиждень. В місті закрили багато культових закладів, динаміка дуже песимістична. Робота лише на доставку також не допоможе, адже в Тернополі вона складає лише близько десяти відсотків від обороту.
Назар Андрушко
Кав'ярня «Скаварідка»
2. Сфера обслуговування, як ніяка інша, особливо прискіпливо стежить за дотриманням карантинних вимог. Саме ресторани та кав'ярні перевіряють найбільше. Вважаю, що вони на сьогоднішній день і так докладають максимум зусиль.
3. Співвідношення людей у вихідні дні на 20-30 відсотків більше, порівняно з будніми. Стосовно обороту, сказати точно не можу, кожних вихідних він може бути різний.
Від карантину вихідного дня шкоди більше, аніж користі?
Подібної думки, як і в підприємців, дотримуються в Європейській Бізнес Асоціації. Експерти заявили, що користі від закриття бізнесу у вихідні менше, аніж шкоди.
Бізнес-спільнота переконана, що державі необхідний чіткий план, з розумних кроків, що базується на досвіді інших країн. Водночас необхідно взаємодіяти з бізнесом і виробляти чіткі та зрозумілі адаптивні кроки.
В Асоціації також заявили про необхідність витримувати баланс між здоров'ям населення та економічним здоров'ям.
А як вважаєте ви, яким буде вплив карантину вихідного дня на місцевий бізнес? Чи поменшає нових випадків захворювань на коронавірус? Діліться своїми думками в коментарях.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.