Яке сміття викидають в лікарнях Тернополя та чи є там небезпечні відходи – ми перевірили

Яке сміття викидають в лікарнях Тернополя та чи є там небезпечні відходи – ми перевірили
  • Медичні відходи можуть бути особливо небезпечними для людей та екології, якщо їх правильно не знешкодити.
  • Протягом трьох днів, 18-20 травня, ми побували на території тернопільських лікарнях без попередження та перевірили, яке сміття там викидають та чи сортують його.
  • Чесно кажучи, ми були вражені...

Як виявилося, у деяких закладах охорони здоров’я сміттєві баки розташовані навіть не під накриттям, а доступ до них мають всі, ане тільки медперсонал.

Міська комунальна лікарня №3

Перший лікувальний заклад, який ми відвідали, – третя лікарня. Смітники знайшли не одразу, адже розташовані вони у дворі закладу.

Відео дня

Побачили лише два сміттєвих баки, один з яких закрили на замок. У відкритому баку було лише побутове сміття та декілька сміттєвих пакетів, які ми не відкривали.

А куди викидають використані шприци, маски, халати та решту медичних відходів? З цим питанням ми звернулися до керівника Юрія Лазарчука.

– Медичні відходи у нас знаходяться в окремих приміщеннях, – пояснив пан Лазарчук. – Халати, медичні шапки, маски та решта сміття від хворих ми тримаємо в приміщенні, яке закриваємо на замок. Всі ці відходи знаходяться в маркованих сміттєвих пакетах з різних відділень.

У лікарні, як пояснює її очільник, є договір, укладений з ліцензійною фірмою, яка утилізує це сміття. Його забирають за потреби по мірі накопичування. Якщо виникає потреба сміття забрати раніше, до фірми телефонують, її працівники приїжджають та забирають його.

Використані голки, катетери та інші небезпечні відходи знаходяться також в окремому приміщенні. Попередньо їх дезінфікують, а після того сортують.

Декілька ящиків та пластикових пляшок з голками та шприцами – відходи лише за один місяць у лікарні №3.

Міська комунальна лікарня №1

Далі журналіст пішли в першу лікарню, а точніше – лікарню швидкої допомоги. Тут є ряд сміттєвих баків. На момент зйомки майже всі вони були заповнені.

Не все було в пакетах і не все можна було віднести до побутових відходів. Так, в одному з контейнерів журналісти помітили використані рукавички, ковпачок від шприца та медичні маски.

Головний лікар медичного закладу Ярослав Чайківський пояснив, що такі медичні відходи як використані рукавички, халати, маски, тощо у лікарні викидають в окремі контейнери, що знаходяться в окремому приміщенні. Така ж ситуація і з використаними голками, шприцами, катетерами тощо.

– У ті контейнери, які ви бачили, ми викидаємо лиш побутові відходи, – зауважив пан Чайківський. – Так, присутній людський фактор і я не виключаю, що хтось міг викинути шприц до загального сміття, я цього не виключаю. Але в усіх лікувальних установах є один порядок утилізації, і за цим ми слідкуємо та стараємося максимально цього дотримуватися. Ми самі в цьому зацікавлені.

Він додав, що в них укладений договір з ліцензійною фірмою, яка займається утилізацією медичних відходів. Забирають їх в міру накопичення, орієнтовно один раз на десять днів.

Міська комунальна лікарня №2

А от у другій лікарні сміттєві контейнери знаходяться під накриттям. А поряд з ними скидають скляні пляшки з-під фізрозчину. Ось так. Дивіться фото. 

У сміттєвих баках, окрім побутових відходів були і використані маски, рукавички, крапельниці, але без голок, а також ватні диски та вата, на якій залишилася кров.

Чому ж все так? І як має бути? Запитуємо у адміністрації?

– Після використання медичних засобів, а зараз це – здебільшого засоби захисту в ковідному відділі: маски, рукавиці, одяг, вони підлягають дезінфекції, – каже головна медична сестра Наталія Іванова. – У кожному відділені є для цього спеціальні ємності та достатня кількість засобів дезінфекції. Потім це пакують у спеціальні мішки та зберігають на господарському подвір'ї у шести контейнерах. 

У другій лікарні забирають сміття в міру наповнення баків. Зазвичай раз на місяць. 

Для шприців, леза, пластмаси є окреме приміщення. Старші сестри раз на тиждень їх збирають з різних відділень та зносять в спеціальне приміщення. Попередньо шприці, леза та інші небезпечні предмети дезінфікують. У міру наповнення представникам вже іншої фірми телефонують, і вони забирають ці відходи.

– Щодо скла, яке ми зберігаємо окремо, воно не належить до медичних відходів, а до побутових. Так, в нас є багато скляних пляшок та інших скляних відходів. Ми зберігаємо їх та шукаємо представників фірм, які куплять в нас це скло, тож матимемо певний дохід. Чи можна було б його збирати в контейнер, а не скидати насипом? Напевно, ми так і зробимо, – розповіла лікарка.

Щодо побутових відходів, які журналісти побачили в контейнерах, пані Іванова пояснила, що лікарі їх туди не викидають, адже контейнери призначені саме для медичних відходів.

– Дуже часто мешканці будинків поруч викидають побутове сміття в ті контейнери, – каже лікарка.

Коли ми через три дні повернулися до смітників на території другої лікарні ще раз, багато з них були вже пустими. Але знову ж там було побутове сміття, а на землі лежали ватні палички для мазків. До смітника їх чомусь не донесли...

Правила утилізації медичних відходів в Україні

Усі медичні відходи в Україні поділяють на чотири категорії. Епідемічно безпечні, такі як пакування від препаратів та харчові продукти та небезпечні — шприци, голки, пробірки, хірургічні інструменти, засоби індивідуального захисту. Також лікарні продукують токсикологічно небезпечні та радіологічно небезпечні відходи.

Медичними відходами є використаний перев'язочний матеріал, медикаменти, граничний строк вжитку яких закінчився, медичні гумові рукавички, шприці, ампули і таке інше. Більша частина цього сміття – отруйна і є дуже джерелом інфекцій.

Використані шприци, інфіковані та потенційно інфіковані відходи, такі як: предмети забруднені кров‘ю, харчові відходи з інфекційних відділень закладу, тощо, належать до відходів категорії В, відповідно до Наказу №325 МОЗ від 08.06.2015 «Про затвердження Державних санітарно-протиепідемічних правил і норм щодо поводження з медичними відходами».

І відповідно до даного наказу, їх би мали збирати у тверду (що не проколюється) упаковку (контейнери) або в одноразову м’яку (пакети). Та на жаль, у деяких лікарнях Тернополя ці санітарні норми порушили.

Далі такі відходи повинні утилізовувати ліцензійні компанії, з якими уклали відповідний договір. Ліцензію на утилізацію, збирання, зберігання, перевезення медичних небезпечних відходів компаніям видає Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Лариса Ухвала

    Бардак ніхто не думає за людей
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер юний захисник з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме Від читача 16:48 Концерт легендарного THE ВЙО 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera 14:30 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають і скільки коштували? photo_camera 13:55 Підозрюваним у нападі на поліцейських оголосили нове обвинувачення і взяли під варту 13:06 У селі біля Тернополя була стрілянина — 60-річний тернополянин отримав три вогнепальні поранення 12:35 На Тернопільщині не вистачає медиків 11:45 У поліції повідомили про стан дітей, яких забрала швидка з Кутківецького лісу 10:50 В аварії на Тернопільщині загинув мотоцикліст
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up