"Я закохалася у ці квіти". Тернополянка вирощує крихітні сорти фіалок

"Я закохалася у ці квіти". Тернополянка вирощує крихітні сорти фіалок
Тетяна Міхіденко радить усім не боятись вирощувати фіалки. Ці різнокольорові квіти тішать око і додають позитиву

Мікромініатюри - так називає тернополянка Тетяна Міхіденко свої малесенькі фіалки, розетка яких може бути у діаметрі навіть 5 см. Жінка закохалася у ці квіти і нині вирощує близько 100 сортів

Перша фіалка у Тетяни Міхіденко з’явилася три роки тому. Виростила її з листочка, який придбала на виставці.

- Спершу ми не дуже знайшли спільну мову, листя почало в'янути. Я вирішила врятувати рослину, шукала в інтернеті інформацію про догляд, - розповідає жінка. - Знайшла відео про сенполії, дізналася, що є більше сортів, що фіалки поділяють на стандартні великі, напівмініатюрні і мініатюрні. Зацікавилася цими квітами, і моя колекція почала збільшуватися.

Зараз вдома у Тетяни близько 100 сортів фіалок різних розмірів. Жінка їх вирощує просто для себе, а не на продаж.

Відео дня

Розетка 5-6 сантиметрів

Стандартних великих вона не вирощує, віддала їх матері. Її пристрасть мініатюрні фіалки, а особливо мікромініатюри.

- Розетка такої фіалки може бути діаметром 5-7 см, - каже жінка. - Офіційно сенполії не поділяють на категорію "мікромініатюри", але вони дуже крихітні, тому ми фіалочниці, їх так між собою називаємо. Приміром, у мене є одна  фіалка з розеткою 5 см, інші - 5, 5 см, 6 см. Такі фіалки я купую через інтернет. Ціна листочка від 15 грн. В соцмережах є групи за інтересами, де можна придбати рослини. Адже у квіткових магазинах є лише звичайні фіалки, що вирощують для промислових цілей. Мікромініатюри такі маленькі, мені цікаво ними займатися. До того ж для них не треба виділяти багато місця у квартирі. У офіційному переліку є десятки тисяч сортів цих квітів.  Мені дуже багато сортів подобаються, але я не маю де їх всіх розмістити. Частина моїх фіалок ростуть на підвіконні, частина – на стелажі, який зробив чоловік. Там є підсвітка, адже фіалки потребують багато непрямого світла.

Химери - особливі

За освітою Тетяна Міхіденко - філолог, працювала вихователем у школі. Захоплення фіалками у неї виникло несподівано. У декретній відпустці з'вилося більше часу, зацікавилася цими квітами і це її затягнуло. Також жінка вирощує багато різних квітів у себе на дачі. Каже, це її любов. Хоча рослини забирають багато часу, адже потребують догляду.

- Коли є вільний час, я завжди біля фіалок, навіть на полив часу йде немало, - каже жінка. - Є фіалки, які самі п'ють воду. Я вставила у них гнотики  і опустила їх у ємність з водою. Таким чином до рослини надходить волога. 

Особливої уваги у колекції Тетяни заслуговують фіалки-химери, коли квітка поділена гарними рівними смужками.

- Химери - це фіалки, які розмножуються не листочком , а "пасинком", - пояснює жінка. - Тобто з листочка вийде просто одноколірна фіалка без смужок. Пасинок - це коли з пазухи листочка вилазить не цвітонос, а маленька рослинка. Вона трохи підростає на стовбурі, щоб було декілька листочків, і тоді я легенько її відриваю і висаджую , вона вкорінюється і буде нова фіалка. Ці рослинки дорожчі, бо їх менше і пасинок набагато довше росте. Ще є листові химери, які вважаються елітою. Це коли гарна чітка смужка є на листку. Таких сортів є небагато, вони дорогі, є навіть по 1000 гривень за пасинок. Загалом нові сорти фіалок з'являються щороку і прагнення придбати ще одну рослину є безкінечним.

Що люблять фіалки

Фіалки люблять вологий грунт, світло, але не пряме сонячне проміння. Горщик має бути невеликий.

- Приміром, мікромініатюри посаджені в ємності діаметром 5 см, - розповідає Тетяна Міхіденко. - Для того, щоб фіалка гарно росла та цвіла, вона мусить коренями обплести горщик. Якщо він буде завеликий, то всі сили рослини будуть йти на утворення коріння, а не листя та квітів.  Не можна, щоб вода потрапляла на листочки, бо сонечко пригріє і може бути жовта пляма. Холодної води фіалки теж не люблять, треба щоб вода була відстояна.

Фіалку можна виростити з листочка, продовжує Тетяна Міхіденко.

 - Потрібно освіжити зріз, щоб черешок не був довгий, зріз має бути не рівний, а під кутом 45 градусів, - радить жінка. - Висаджуємо його у зволожений грунт - у мене це торф перемішаний з перлітом. Так рослині легше вкоренитися. Поливаємо посаджений листок і робимо своєрідну тепличку.  Я ставлю горщик у контейнер, зверху накриваю плівкою, час від часу провітрюю  і тоді рослина гарно випускає корінці. 

Фіалки люблять пересадки, якщо їх не підгодовувати добривами, то їх треба раз на пів року пересаджувати.

- Ніби немає особливих труднощів у догляді за фіалкою, але треба знати чого вони хочуть, - каже Тетяна. - Якщо їм некомфортно, вони можуть піднімати листя, опускати, скручувати.  На кронах рослинах можуть поселитися шкідники - кліщі, трипси, на корінні мучнистий червець, нематода. Також фіалки можуть захворіти мучнистою росою. В таких випадках потрібен карантин і обов"язкове лікування різноманітними засобами, що зараз продаються у спеціалізованих магазинах.

Стежте за новинами Тернополя у: Facebook, TelegramInstagramViber та YouTube.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач47

    Дякую! Я у захваті від мініатюрних фіалок!

keyboard_arrow_up