Як економлять і виживають тернопільські підприємці в умовах вимкнення світла: ми дізнались

Як економлять і виживають тернопільські підприємці в умовах вимкнення світла: ми дізнались
  • Власники закладів виходять із ситуації по-своєму. «20 хвилин» дізнались, яким чином ресторани, медичні клініки й підприємства у Тернополі пристосувались до віялових відключень електроенергії. Як економлять та які практичні рішення придумали?

Тернополяни, як і вся країна, живуть в умовах дефіциту електроенергії. Людей просять економити й менше використовувати побутові прилади. А як бути місцевим підприємцям, адже їхня робота майже паралізована без електроенергії?

«Прошу підприємців Тернополя бути свідомими та обмежувати роботу світлових вивісок та додаткового освітлення у темну пору доби. Це надзвичайно важливо для нашого міста в цей складний час. Якщо ви помітили освітлення білбордів, сітілайтів, іншої зовнішньої реклами, прохання повідомляти на лінію 102 або звертатися в управління муніципальної інспекції за номерами: +38 (067) 447 31 86; +38 (073) 015 1481 (Viber)», – 21 листопада написав мер Сергій Надал.

Як приватний бізнес у Тернополі «виживає» без світла й інтернету? Якими способами економлять електроенергію, які альтернативні джерела живлення використовують? Ми поспілкувалися з підприємцями і про все дізналися.

Відео дня

Микола Дерецький, керівник сімейної ресторації «Три Миколи»

Власник закладу харчування розповідає, що оскільки в Україні зараз скрутні часи, намагаються економити електроенергію наскільки це можливо. Зокрема, повністю вимкнули зовнішнє освітлення, деяке енергозатратне обладнання теж не використовують. Коли немає світла, виручають генератори. За словами Миколи Дерецького, їх у ресторацію придбали ще тоді, коли з’являлись перші попередження, мовляв, ворог може «бити» по національній енергосистемі.

 – До генераторів ми підключили витяжну систему, аби далі готувати м’ясо на вогні. У цьому процесі витяжка обов’язкова. Також від генераторів працює освітлення. У нашому ресторані є камін, яким, про всяк випадок, можна опалювати все приміщення. Але поки його не використовували, бо надто сильних холодів не було. Крім того, будівля ресторації добре утеплена, температура всередині зберігається довго. Попри відключення світла, «Три Миколи», на щастя, ще ні разу не зупиняли роботу, – каже керівник ресторації.

 

Михайло Смачило, співвласник Медичного центру Святої Терези

В умовах періодичних вимкнень світла, говорить пан Михайло, працювати дуже складно, але продовжують робити це у штатному режимі. В медичному центрі тернополян регулярно консультують лікарі та проводять забір аналізів і вакцинацію. Це вдається реалізовувати завдяки тому, що мають кілька медичних лабораторій у місті: на вулиці Володимира Великого, на Київській та на бульварі Шевченка. Наприклад, все обладнання, необхідне для щеплень, перевозять з однієї локації на іншу, залежно від того, де є світло, туди й направляють пацієнта. Аби економити електроенергію, давно вимкнули усі рекламні щити та екрани.

 – Натомість ми стикнулись з іншою проблемою. Коли відсутнє світло й інтернет, у нас не працює IP-телефонія (колл-центр). Тому ми зробили резервний номер телефону, за яким можуть звертатись люди: +38 067 360 42 22. Мусимо й надалі лікувати потребуючих. Ще замовили генератор у центр, він вже в дорозі. Але не все обладнання зможемо до нього під’єднати. Деяке «не любить» генератор, адже у нього бракує потужності для цих приладів, – пояснює Михайло Смачило.

 

Володимир Харкавий, власник гастропабу «Natura»

Ресторатор каже, що на даний момент ніхто не може передбачити, з якою частотою вимикатимуть електроенергію на вулиці, де розташований заклад. Інколи її немає раз на кілька днів, інколи – два дні поспіль. Тому в гастропабі, запевняє пан Володимир, адаптувались до роботи без світла. Ще до повномасштабного вторгнення тут почали використовувати потужні енергозберігаючі лампочки. Мають терасу, де раніше теж могли сидіти відвідувачі. Наразі вона недоцільна, тому в цій частині закладу освітлення не вмикають. Щодо побутового обладнання, теж придумали методи економії. Приміром, холодогенератори тримають у морозилках і холодильниках. Так вони працюють і зберігають температуру, якщо вимкнули електроенергію. 

 – Індукційні плити (електронні) ми частково замінили на газові. Генератора не маємо, бо для нас це дороге задоволення. Він повинен бути дуже потужний, аби заклад функціонував на максимум. Обходимось без нього. Докупили декілька безперебійних блоків живлення, щоб підтримувати роботу комп’ютерів та обслуговувати гостей. Ще придбали аварійні світильники з акумуляторами. Оскільки ми у гастропабі підтримуємо атмосферу х’юге (скандинавський затишок – прим.), свічки мали завжди. Але якщо раніше вони були елементом декору, то тепер часто є функціональною необхідністю, – говорить підприємець.

 

Артем Олексюк, головний лікар клініки «Стоматологія Олексюка»

Стоматологія, як наголошує її очільник, наразі працює так, щоб використовувати мінімальну кількість електроенергії і додаткових приладів. У зв’язку з тим, що за останній час за адресою, де розташована клініка, світло часто вимикали, частині пацієнтів довелось скасувати запис до лікаря. Тому пан Олексій робить все можливе, щоб швидше підключити у своєму медичному закладі генератор.

 – Ми замовили його ще в липні. Зараз чекаємо монтажу. Маємо надію, що це відбудеться невдовзі. Також частину медичного обладнання замінили на більш енергозберігаюче. Рекламні вивіски не вмикаємо, – зауважує Артем Олексюк.

 

 

 

Тарас Кутко, генеральний директор компанії DELTA FOOD

Релоковане із Запоріжжя підприємство тепер працює в індустріальному парку в селі Острів, що за кілька кілометрів від Тернополя. Там виробляють різноманітну майонезну продукцію – майонези, соуси та гірчицю. Керівник компанії говорить, що заощаджують електроенергію всіма способами. Наприклад, намагаються повсюди встановити датчики руху, аби використовувати світло лише в момент перебування людини у конкретному місці. Це стосується побутового освітлення також. Запланували скоротити і кількість ламп. Коли вимикають електроенергію, працівники підприємства виконують лише допоміжні чи складські роботи.

 – Можливості працювати повноцінно в цей час немає. Проте, ми свідомо залишили виробничий майданчик у Запоріжжі, куди частково можемо перекинути виробництво в момент, коли відсутнє світло в Острові, і навпаки. Генератори для роботи підприємства вже в дорозі. Ми замовили їх з-за кордону. Хоч це недешеве задоволення, компанія пішла на такий крок, щоб не підводити партнерів, – пояснює Тарас Кутко. 

 

Чи заощаджують світло у центрі Тернополя?

Ми вирішили перевірити, чи економлять тернопільські підприємці електроенергію. Для цього наша журналістка 21 листопада приблизно о 15.25-17.00 обійшла центральну частину міста. Що вдалось помітити – читайте далі.

Зовнішнє освітлення та вивіски на кафе, ресторанах, різноманітних магазинах, салонах краси тощо, здебільшого вимкнені. Наприклад, за спостереженнями журналістки «20 хвилин», економлять електроенергію в салоні Hype beauty zone (вул. Медова), у ресторації «Мамонт» (площа Героїв Євромайдану), у маркетах мережі «Сім23» (принаймні ті, які ми перевірили у центрі).

Також ілюмінацію вимкнули на магазині жіночого одягу Carla, у закладі «Султан Східні Сендвічі», на крафт-пабі Le Rock, у «Сім’ї ресторанів Файного міста», що на бульварі Тараса Шевченка, у закладі MEDUZA SUSHI (вул. Олени Кульчицької), на кафе МЕРСІ, «Франсуа» та 7coffee.

Не «горять» вивіски на кафе LAMPA (вул. Грушевського) і на Barbaresco (вул. Острозького).

На гастропабі Natura вуличне освітлення вимкнули. На вулиці Митрополита Шептицького від нього теж відмовилась частина закладів.

Однак, як ми помітили, вивіски досі, попри прохання заощаджувати електроенергію, світяться над магазином чоловічого одягу CORNER, що на площі Героїв Євромайдану, над закладом харчування Mr Kebab, що на бульварі Тараса Шевченка, над піцерією «Добра піца» (теж вулиця Грушевського).

Вуличні гірлянди працюють на торговельному центрі «АРТ Декор» (вул. Шептицького). Всередині крамниці теж усе сяє. «Горять» вивіски на аптеках у центрі.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up