Як кинути курити: історії тернополян

Як кинути курити: історії тернополян
  • Офіційне свято Міжнародний день відмови від паління відзначають в третій четвер листопада. В 2018 році цей день припадає на 15 листопада.
  • З цієї нагоди журналістка “20 хвилин” запитала тернополян про їхній досвід відмови від куріння.

 

Тернополянин Ігор Леськів розповідає, що курив 12 років

- В той час, коли я почав палити, то всі в моєму оточені курили, - каже тернополянин. - Всі курили тоді, бо куріння наче робило тебе старшим. А в університеті почав курити на постійній основі. На перших курсах університету я на час простуди кидав курити, а з часом навіть з запаленням легень курив.

А рік тому, у 2017 році, чоловік простудився і вирішив серйозно взятись за своє здоров’я.

- Я почав пробувати кидати паління, було важко, навіть з допомогою електронної сигарети пробував кидати, - розповідає Ігор. - Кидав паління поступово, бо сильний стрес для організму, та й дорого тепер курити.

Відео дня

А ще чоловік радить, відразу після того, як кидаєш курити - купляти абонемент в зал або просто починати займатись спортом, бо масса набирається дуже швидко.

Через вагітність - кинула курити, тернополянка Ліза Невська

- Я палила 3 роки, періодично пробувала кинути, але марно, - каже жінка. - Цього літа я відчула, що почала себе погано почувати після цигарок: тошнота, головокружіння, і по трошки почала собі відказувати. Я боялась, що захворіла чи щось таке, а виявилось вагітна. Після того, як я дізналась, що завагітніла - відразу кинула палити.

Жінка каже, що не важко кинути палити, потрібно лише мати підтримку і розуміння близької людини.

- Складно спочатку спілкуватись з людьми, які тебе кличуть за компанію "на перекур", - каже дівчина. Потім з'явилось розуміння, що воно того не варте,бо це задоволення на кілька хвилин, а здоров'я на все життя.

Куріння - це великі витрати, каже актор Сергій Андрушко

 

- Я курив більше 30 років, а вирішив кинути, мені набридла ця шкідлива звичка, - каже пан Андрушко. - Мені набридло годувати людей, котрі останнім часом ледь не кожен місяць піднімають ціни на цигарки. Після того, як я кинув палити, економія на цигарках кожного місяця біля 1000 гривень. Ну і, звісно, куріння шкідливе для здоров’я.

 

Маленька дочка сказала, що також почне курити, і тому я кинула, каже тернополянка Галина

 

- Дочці тоді було 7 років, вона з дитинства спостерігала, як я курю, - каже пані Галина. -  І в один день вона : “Як підросту, то також буду курити.”.ЇЇ слова мене так,сказати привели до тями, і я кинула курити.

Жінка розповідає, що курила з девятнадцяти років, а після того, як кинула її самопочуття покращилось.

 

 

20 років стажу куріння залишив легко, каже тернополянин Володимир Шевченко

 - Палив точно зi школи, почав курити за компанiю, - каже чоловік. -  В класi певно сьомому розпочав курити, а перед батьками вперше закурив в вiйськоматi, як вже призивався до вiйська.

Кинув курити чоловік в 2011 році тому, що набридло мати таку звичку.

- Я завжди знав, що зможу, і не рахував для себе це залежнiстю, - розповідає Володимир. - Кинув просто за день, вже потiм тим хто запитував чому кинув курити розповiдав, що люди платять грошi, щоб бути здоровими. А я не хочу бути тим, хто платить, щоб захворiти.

За допомогою книжки кинула палити, каже Катерина Мельник

 - Я курила протягом 16 років, і в якийсь момент вирішила перевірити себе на міцність, - каже тернополянка. - Жодного разу не пробувала покинути цю шкідливу звичку, але донечка підросла. В школі вона почала вчити теми "поганих звичок" і попросила, щоб я не курила.

Дочка жінки сказала. що їй буде соромно, якщо Катерину побачить хтось з її однокласників чи друзів, ось тоді жінка поставила собі за мету припинити курити.

- Я прочитала книжку "Лёгкий спосіб кинути палити для жінок", і все вдалось, - розповідає жінка.

 

Психолог каже, що кинути палити допоможе мотивація

- Те, що цигарки можуть сприяти розвитку раку та серцево-судинних захворювань – давно відомий факт. Проте це майже ніколи не впливає на рішення людини почати палити, розповідає психолог Катерина Шевцова. - Більшість курців страждають саме не від нікотинової залежності, а від психологічної. Цигарки використовують як спосіб відволіктися від роботи, неприємних домашніх справ, тобто це своєрідне право постійно робити паузу. Існує стереотип, що для того, щоб сформувалась залежність потрібен 21 день. Насправді ніяких досліджень щодо цього немає. Реально психологічна звичка до тютюнопаління формується у кожного індивідуально, тут усе залежить від оточення людини та її психічних особливостей. 

Психолог розповідає, що універсального методу, який би був максимально ефективним для всіх, просто не існує. Тому що всі ми різні, і для когось важливим аргументом будуть проблеми зі здоров'ям, що вже виникли через паління, а для когось – подорожчання цигарок.

- Одне можна сказати точно – без зрозумілої для людини причини, чому вона має кинути палити, нічого не вийде, - каже пані Шевцова. - Тобто мотивація тут є ключовим чинником. Без неї не допоможе ніякі спеціальні книжки, пластирі чи пігулки. Досить дієвим нерідко є метод заміни. Тобто коли ви просто заміняєте одну звичку іншою. Наприклад, замість того, щоб виходити на перекур, складайте кубік Рубіка чи вийдіть на коротку прогулянку біля офісу.

Жінка каже, що важливо, аби людина, що кинула палити, не дозволяла собі поблажки у вигляді декількох цигарок на тиждень чи місяць. У перші півроку після того, як ви кинули палити, такі поблажки лише підтримають вашу погану звичку. Скоріше за все, що у майбутньому ви також будете періодично зриватись.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Наталія

    Я не вірю що так просто можна залишити курити .Я курю 15 років курила 2 3 сигарети в день коли була вагітна  після родів знову почала хочу кинути курити але не можу .Можливо хтось купляв якісь спреї таблетки ?

    David Starr reply Наталія

    Спробуй активно і регулярно займатись у спортзалі.

    Наталія reply David Starr

    Дякую )
  • Микола Кушнір

    В тебе є сила волі
  • Petro Kushnir

    35 років знадобилось щоб зрозуміти що я себе вбиваю,три роки як не палю
  • Дорош Тарас

    Просто треба перестати тягнути до рота каку. Вже майже 7 років, як покинув.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up