Як обрати заклад та страву в невідомому місті: тернополянин відвідав 20 країн у пошуках неймовірних смаків

Як обрати заклад та страву в невідомому місті: тернополянин відвідав 20 країн у пошуках неймовірних смаків

Майже два десятки країн у пошуку ідеальних смаків та гастрономічних задоволень відвідав тернополянин Володимир Харкавий. 34-річний чоловік каже, що для того, щоб насолодитись справжнім смаком їжі, варто залишити інші справи.

Скандинавську, італійську, східну та інші кухні світу спробував тернополянин Володимир Харкавий. Він зібрав смаки найдивовижніших страв та відкрив у Тернополі власний заклад у форматі “Гастро паб”. Чи готові тернополяни до високої культури споживання страв? Як поєднувати українські продукти у ф’южн кухні та як відчути справжні смаки їжі? Найцікавіше про гастротуризм Україною та світом читайте у інтерв’ю “RIA плюс”. 

- Як ви розпочали свою кар`єру ресторатора? Звідки  у вас ця особлива любов до їжі?

- Поїсти смачно завжди любив. Їжа обов’язково має бути здоровою. Я так звик, тому що в мне в сім’ї завжди готували смачно. Смачно, бо зі справжніх продуктів, не із магазинних заготовок.  Я виріс у Тернополі, але завжди ми приїжджали в село, де жили бабусі. Там все натуральне. Справжні смаки – це так приємно, тому і вирішив у своєму закладі впроваджувати родинні кулінарні традиції. 

Відео дня

- Яка концепція вашого закладу? 

- Він задуманий  в скандинавському напрямку. Чому саме так? Тому що я дуже люблю Норвегію, Швецію. Був там неодноразово. Мені імпонує цей напрямок, тому, що він підходить для України. Скандинавська кухня використовує продукти, які підходять для України. Це ті ж самі овочі, фрукти, м’ясо. Щоправда, трішки більше риби у них. Також ми схожі у традиціях закруток, ферментації. У них впродовж багатьох років розвивався цей  напрямок, щоправда в інших технологіях приготування. До прикладу, румбамбар – (ревінь – прим. авт.) Коли був маленький, в мене бабуся завжди варила компот, або я просто жував його. Можна замість лимона додавати до запеченої риби.

- Самі теж готуєте?

- У мене ніколи не стояло питання, що мені хтось має готувати. Я можу легко приготувати собі поїсти. У холодильнику завжди є мінімальний запас продуктів, голодним ніколи не буваю. Бо коли голодний, то дуже злий (посміхається – прим. ред.).

- Із яких міст чи країн розпочали гастротуризм? 

- У студентські і післястудентські роки ми з друзями часто подорожували Україною. Грошей, звісно, не було багато. Ми їхали, на приклад, автобусом в Ужгород, Львів, Рівне. І звісно, під час подорожей заходили поїсти. Хотілось скуштувати різну їжу, місцеве пиво, вино. Я маю таку рису характеру як перфекціонізм. І, коли ми заходили у якийсь заклад, міг побачити те, чого не бачили інші люди. Міг критикувати щось, що не дуже подобалось. У таких подорожах набирався інформації. Вони запам’ятовувались, бо для мене смак їжі - це дуже важливо.

- Куди порадите поїхати в Україні, щоб спробувати щось особливе? 

- Не дуже можу порадити щось, бо приблизно 10 років тому, коли починав подорожувати, заклади були інші, люди були інші, кухня – теж. Ту кількість і якість закладів не можна порівнювати із тим, що є зараз. Зараз в кожному місті можна знайти з десяток закладів, хороших, які варто відвідати. Практично скрізь є щось автентичне, круте. 

 - У якому місці ваш улюблений заклад в Україні який?

- Я не люблю їздити на великі відстані. Тому, напевно, Львів і Франківськ. Є хороші, цікаві заклади. У Львові багато молодих, крутих закладів. До прикладу, заклади мережі “Цукор”. У них крутий підхід, тому що вони орієнтовані на продукт. У них є такий “Епік чізбургер”. Здається, проста їжа. Але так, як вони це роблять, божественно. 

- А з якої країни розпочали гастротуризм?

- Польща. Це бюджетно, недалеко. Але кухня, фактично, там не відрізняється від нашої. Заклади, які і у нас, є прості, є орієнтовані на туристів, є автентичні, старі заклади. 

- Які країни запам’ятались найбільше? Яка кухня для вас улюблена?

- Та кожна країна особлива. Наприклад, в Англії крутий формат пабів. Він настільки класний, автентичний, що навіть пахне особливо. У  Парижі важко знайти місця, недоторкані туристами, але от у Ліоні, так там є багато крутих таких старих місць. Італія. Вона нам подобається. 

- А зі східної екзотичної кухні куштували щось? Жучків пробували?

- Був двічі в Таїланді, але жучки - це міф. Їх там не те, що не подають у закладах. Їх ще пошукати треба. 

- А що найекзотичнішого ви їли?

- Куштував дуріан. Це тайський фрукт, зі специфічним запахом. Про нього багато говорять. Тут головне робити все за інструкцією: розрізав, до десяти хвилин обов’язково з’їсти. Почекаєте більше - його неможливо з’їсти. Я люблю відкривати нові смаки, тому мені було цікаво.

- Як обрати заклад, у який варто піти, якщо вперше відвідуєте нове місто?

- Ну тут лише інтернет. Для України є два варіанти - мобільний додаток “Foursquare City Guide” і “Google - відгуки”. Для закордону - TripAdvisor.

- Кілька лайфхаків про те, як насолоджуватись їжею. Що робити, щоб відчути справжні смаки?

- Лайфхак може бути лише один: коли ви приходите поїсти, замовляєте страву, перш за все - треба постаратись відкласти телефон, записник, не дивитись телевізор, а просто зосередитись на тому, що ви їсте. Зосередитись на смаках. Якщо вам пощастило і ви обрали “свою” страву, то ці смаки вам принесуть справжнє задоволення. Тоді та їжа вам запам’ятається.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • тарас

    ще один саловар реставратор здавайте бабки
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up