Як приготувати дзядки та лежні, розповіли на лемківській ватрі

Як приготувати дзядки та лежні, розповіли на лемківській ватрі
  • Найкраще на «Лемківській ватрі» вдалися пироги, тобто вареники, розповідає господиня лемківської кухні Людмила Харик.
  • Давайте згадаємо, чим пригощали лемки на фестивалі в 2016 році

– Ми стараємося відроджувати культуру лемківських страв, готуємо те, що робили наші батьки, щороку робимо щось нове, – розповідає господиня. – Цього року (2016 - прим. авт.) це бандурки, тобто тертюхи, є дзядки, це страва на зразок книдлів, але до книдлів дають терту картоплю, а тут – варену. Приготували грибну юшку, адже лемки жили в Карпатах і грибів мали дуже багато, також пригощаємо узваром с сушениці – грушок, чорносливу. Торік ми готували киселицю, голубці з пенцаку – це голубці з м’ясом, але замість рису чи гречки дають пшеничну крупу грубого помелу.

До речі, киселиця – це універсальна лемківська страва. Для когось – це перша страва, для когось як підливка до кулеші чи картоплі, комусь це нагадує кисіль.

– Цього року найкраще вдалися пироги з картоплею і сиром, – розповідає господиня. – Рецепт такий як у всіх, але душу вкладаємо в кожну страву, тому таке смачне. До борошна даємо трошки солі, олії, а до картоплі – смажену цибулю і домашній сир, більше нічого.

Відео дня

Лемківська кухня особлива тим, що має багато страв з борошна, розповідає Людмила Харик. – Лемки жили в горах, і зерно для них було дорогим, – каже співрозмавниця. Ті, хто жив високо в горах, цінували її найбільше. Вони не так дорожили сиром чи молоком, бо мали вівці, кози, а от страви з борошна для лемків були святковими.

Людмила Харик розповідає, як приготувати лемківські дзядки. Це страва з вареної картоплі, нагадує книдлі. Її краще готувати у п’єцу. Зварити картоплю, відцідити воду і добре вимнути картоплю з сіллю, щоб не було комочків, додати юшки, але половину, щоб вийшло рідке пюре, тоді потрошки засипати манку, поки не вийде густе тісто. Потім ще кілька хвилин потримати усе на п’єцу, щоб дійшла до готовності манка. Руки змочити в олії і сформувати невеличкі кульки, або, як робила бабця пані Людмили, яка не мала часу робити малі кульки, бо мала шестеро дітей, то робила великі. Скласти кульки на тарілку, потім полити зверху цибулею з олією, або розтопленим смальцем зі шкварками чи сметаною.

Лемки з Козівського району у своєму наметі пригощали гостей паляничками з медом.

– Паляничку треба готувати на солодкому молоці, – розповідає директор Козівського районного будинку культури Світлана Андрушків. – Тісто звичне – молоко, яйця, сода, сіль. Тісто пісне, легке, його заливають на деко, таке як на торти. Потім ламаєте на шматочки, перетираєте мак і заправляєте ним палянички, в кінці все поливаєте медом. Такі солодощі в нас часто готують старші люди на Маковея.

Чортківські лемкині приготували на свято лежні. Кажуть, що зараз в районі багато господинь готують таку страву. Потрібно перемолоти кулешу, посолити її, в середину покласти сир, і зробити своєрідну котлету. Потім обсмажити її. Зверху полити грибною підливкою, де є багато шматочків грибів, розповідає директор Чортківського районного будинку культури Йосифа Овод.

– У нас у Чорткові є «Лемківська світлиця», – продовжує Йосифа Овод. – На мою думку, на Тернопільщині немає такої лемківської світлиці, як у нас в Чорткові. У цьому кафе розташоване наше лемківське районне товариство. У нас часто проводять різні заходи, запрошуємо гостей. Ми дуже раді, що лемківські традиції зберігають, їх треба вивчати, зберігати, і продовжувати. Це є гілочка нашої великої України.

У лемківській кухні дуже популярні вареники, додає старший методист Тернопільського районного будинку культури Наталія Порада.

– Дуже смачні вареники з начинкою зі свіжої капусти і сиру, – розповідає жінка. – Свіжу капусту відварити, відтиснути воду, додати сир, підсмажену цибулю, сіль, перець. З такою начинкою готують вареники. Вони дуже смачні, можете спробувати.

Інна Дмитрун із Тернополя розповідає про страви, які готувала її бабуся.

– Бабуся готувала пампухи, саме з п’єцу, – розповідає тернополянка. – Вона мала такий металічний ухват. Звечора замішувала тісто, а зранку готувала. Зранку встаєш – і була ціла велика миска пампухів. А до вечора не залишалося жодного. Завжди були сири, молоко, сметана. Ми стояли в черзі до бабусі з горнятками, нам доїли молоко в горнятка, щоб була пінка. Це було наше «морозиво».

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
×
0%
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:01 На території середньовічного замку у Скалаті тривають реставраційні роботи 20:40 Затоплена вулиця в Саранчуках, град на Підгаєччині: наслідки негоди на Тернопільщині play_circle_filled 19:34 Шестеро потерпілих в аварії на дорозі Теребовля-Кровинка 19:03 Як у Тернополі проходили паради випускників: дивіться відео! play_circle_filled Від читача 11:22 Концерт BAH.ROMA 18:30 На території колишнього села Пужники на Тернопільщині віднайшли останки понад 30 осіб 18:00 Рік умовно дали уродженцю Кременця за поширення комуністичної символіки 17:01 Як знизити ризик укусу змії та як надати першу допомогу 16:00 Футбол: збаразький «Галич» припинив співпрацю зі своїм головним тренером 15:10 День пам'яті Героя України Сергія Коновала відкрили у парку Шевченка 14:00 У Шумській громаді створили нову прийомну сім’ю 13:03 «Змагання — це для мене свято». За 14 хвилин подолав «Легенькі 5 км» переможець забігу у Тернополі 12:02 Тернополянка опубліковала унікальні фото будівництва церкви Св. апостола Петра: в памʼять про тата play_circle_filled 11:05 Як приготувати соковите м'ясо в горщиках: три рецепти 10:00 Частина вулиці 15 Квітня буде без води 09:37 Ворог вночі атакував дронами Київ, Черкаси, Харківщину. Серед постраждалих — двоє дітей (ОНОВЛЕНЕ) play_circle_filled 09:00 Тернопіль втратив захисника Анатолія Бараховича
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up