Як приготувати дзядки та лежні, розповіли на лемківській ватрі

Як приготувати дзядки та лежні, розповіли на лемківській ватрі
  • Найкраще на «Лемківській ватрі» вдалися пироги, тобто вареники, розповідає господиня лемківської кухні Людмила Харик.
  • Давайте згадаємо, чим пригощали лемки на фестивалі в 2016 році

– Ми стараємося відроджувати культуру лемківських страв, готуємо те, що робили наші батьки, щороку робимо щось нове, – розповідає господиня. – Цього року (2016 - прим. авт.) це бандурки, тобто тертюхи, є дзядки, це страва на зразок книдлів, але до книдлів дають терту картоплю, а тут – варену. Приготували грибну юшку, адже лемки жили в Карпатах і грибів мали дуже багато, також пригощаємо узваром с сушениці – грушок, чорносливу. Торік ми готували киселицю, голубці з пенцаку – це голубці з м’ясом, але замість рису чи гречки дають пшеничну крупу грубого помелу.

До речі, киселиця – це універсальна лемківська страва. Для когось – це перша страва, для когось як підливка до кулеші чи картоплі, комусь це нагадує кисіль.

– Цього року найкраще вдалися пироги з картоплею і сиром, – розповідає господиня. – Рецепт такий як у всіх, але душу вкладаємо в кожну страву, тому таке смачне. До борошна даємо трошки солі, олії, а до картоплі – смажену цибулю і домашній сир, більше нічого.

Лемківська кухня особлива тим, що має багато страв з борошна, розповідає Людмила Харик. – Лемки жили в горах, і зерно для них було дорогим, – каже співрозмавниця. Ті, хто жив високо в горах, цінували її найбільше. Вони не так дорожили сиром чи молоком, бо мали вівці, кози, а от страви з борошна для лемків були святковими.

Людмила Харик розповідає, як приготувати лемківські дзядки. Це страва з вареної картоплі, нагадує книдлі. Її краще готувати у п’єцу. Зварити картоплю, відцідити воду і добре вимнути картоплю з сіллю, щоб не було комочків, додати юшки, але половину, щоб вийшло рідке пюре, тоді потрошки засипати манку, поки не вийде густе тісто. Потім ще кілька хвилин потримати усе на п’єцу, щоб дійшла до готовності манка. Руки змочити в олії і сформувати невеличкі кульки, або, як робила бабця пані Людмили, яка не мала часу робити малі кульки, бо мала шестеро дітей, то робила великі. Скласти кульки на тарілку, потім полити зверху цибулею з олією, або розтопленим смальцем зі шкварками чи сметаною.

Лемки з Козівського району у своєму наметі пригощали гостей паляничками з медом.

– Паляничку треба готувати на солодкому молоці, – розповідає директор Козівського районного будинку культури Світлана Андрушків. – Тісто звичне – молоко, яйця, сода, сіль. Тісто пісне, легке, його заливають на деко, таке як на торти. Потім ламаєте на шматочки, перетираєте мак і заправляєте ним палянички, в кінці все поливаєте медом. Такі солодощі в нас часто готують старші люди на Маковея.

Чортківські лемкині приготували на свято лежні. Кажуть, що зараз в районі багато господинь готують таку страву. Потрібно перемолоти кулешу, посолити її, в середину покласти сир, і зробити своєрідну котлету. Потім обсмажити її. Зверху полити грибною підливкою, де є багато шматочків грибів, розповідає директор Чортківського районного будинку культури Йосифа Овод.

– У нас у Чорткові є «Лемківська світлиця», – продовжує Йосифа Овод. – На мою думку, на Тернопільщині немає такої лемківської світлиці, як у нас в Чорткові. У цьому кафе розташоване наше лемківське районне товариство. У нас часто проводять різні заходи, запрошуємо гостей. Ми дуже раді, що лемківські традиції зберігають, їх треба вивчати, зберігати, і продовжувати. Це є гілочка нашої великої України.

У лемківській кухні дуже популярні вареники, додає старший методист Тернопільського районного будинку культури Наталія Порада.

– Дуже смачні вареники з начинкою зі свіжої капусти і сиру, – розповідає жінка. – Свіжу капусту відварити, відтиснути воду, додати сир, підсмажену цибулю, сіль, перець. З такою начинкою готують вареники. Вони дуже смачні, можете спробувати.

Інна Дмитрун із Тернополя розповідає про страви, які готувала її бабуся.

– Бабуся готувала пампухи, саме з п’єцу, – розповідає тернополянка. – Вона мала такий металічний ухват. Звечора замішувала тісто, а зранку готувала. Зранку встаєш – і була ціла велика миска пампухів. А до вечора не залишалося жодного. Завжди були сири, молоко, сметана. Ми стояли в черзі до бабусі з горнятками, нам доїли молоко в горнятка, щоб була пінка. Це було наше «морозиво».

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:29 "Це місце, де зцілюються". Після лаванди жителька Збаража готує для відвідувачів нові сюрпризи photo_camera 20:06 Едіку з Кременця, у якого померла мама та якого покинув батько, потрібна негайна операція. Допоможіть photo_camera 19:05 «А крику було, крику…» - кого вже покарали за їзду без автокрісла? 18:01 Пункт прокату: тернополяни можуть безкоштовно взяти в користування засоби для реабілітації Від читача 15:37 На Тернопільщині 22% вакансій - у сільськогосподарській сфері 17:40 Відновили богослужіння і роздумують, чи передається коронавірус через чашу. Як працює Почаївська лавра? stars 16:32 Гроші замість"бейбі-боксів": батьки новонароджених отримають компенсацію 16:04 "Дешеве пальне" та крадіжки з Нової пошти. ТОП-шахрайств, або За якими схемами в нас видурюють гроші stars 15:15 Від 50 000 грн за диплом: скільки вартує навчання в університетах Тернополя та інших містах країни stars 14:46 Карантин в Україні знову можуть продовжити: нові дати (ОПИТУВАННЯ) 14:16 «Я мрію знову бачити світ, але в мене обмаль часу»: тернополянка просить про допомогу 13:48 Неповнолітній онук вкрав у бабусі з дідом пенсію та витратив на розваги 13:12 Нові зміни: в Україні запроваджують авіазбір із кожного пасажира 12:39 Відпочинок за кордоном: які країни приймають українців. Умови подорожей 12:11 До уваги водіїв! У Тернополі на одному із перехресть змінили схему руху 11:40 Смертельна ДТП: вантажівка збила чоловіка. Від удару тіло відкинуло на зустрічну і його переїхало ще кілька автівок 11:07 Окупанти 18 разів порушили "тишу": троє українських військових загинули, ще двоє поранені 10:46 За п'яні ДТП з жертвами - максимальне покарання. Зеленський виступив за довічне ув'язнення винуватців 10:11 Коронавірус і карантин станом на 14 липня (ОНОВЛЮЄТЬСЯ) 09:40 Коронавірус в Україні: за добу захворіли 638 людей. Дані по областях
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up