Як раніше вже не буде: підсумки 2021 року від тернопільських підприємців

Як раніше вже не буде: підсумки 2021 року від тернопільських підприємців
  • Попри карантин та пандемію, складний період, багато підприємців з Тернополя зуміли зберегти свій бізнес, а дехто розпочати нові проєкти чи розширити. 
  • Представники місцевого бізнесу розповіли «20 хвилин» про події, що сталися з ними в році, що минає.

Ми попросили тернопільських підприємців підвести підсумки 2021-го та поділитися своїми очікуваннями щодо наступного року.

«Однакові проблеми вже два чи три роки»

Назар Андрушко, кав’ярня «Скаварідка»:

– Однакові проблеми та питання виникають вже останніх два чи три роки, ми досі не перегорнули коронавірусну сторінку. Рік був складний, але він ще не закінчився. Ми активно з ним боремося й досі. Якщо не дивитися на фінансові речі, все ж позитив є.

Відео дня

Слава Богу, що всі здорові, перейшли через коронавірус, а здоров’я – найголовніше для кожного. Тому сподіваємося, що й надалі всі будуть здоровими. Бажаю, щоб в Новому році у нас не було тих проблем та питань, що виникають в останні роки, і людство нарешті перегорнуло коронавірусну сторінку.

«Рік був наповнений оптимізмом»

Володимир Харкавий, гастропаб Natura:

– Рік був наповнений оптимізмом і духом того, що люди перебороли страх до пандемії, вірусів та обмежень. Вони адаптувалися і тому почали відновлювати свої звички, частіше купувати різні речі, відвідувати заклади харчування. Тому і бізнес почав краще працювати, розвиватися. І це є основним позитивом після минулого року. Також цей рік дав підприємцям привід подумати, в якому напрямку вони хочуть розвиватися.

Особисто я почав працювати над дитячим освітнім проєктом, тому що побачив у цьому велику необхідність міста та країни.

В Новому році тернополянам я хотів би побажати одного – здобувати освіту та розвиватися, адже в сучасному світі це дуже необхідно.

«Рік кращий, ніж попередній»

Катерина Кондратюк, фаст-фуд «Алі-Баба»:

– Позитиву мало. З Нового року введуть РРО (реєстр розрахункових операцій), тому всі цікавляться цим питанням. Рік закінчився непогано, але всі чекали його закінчення, щоб почути про відтермінування РРО, на жаль, цього не сталося. Тому зараз всі зайняті переходом на РРО і це головний мінус.

Хоча ми обійшлися без тяжкого карантину та його складних наслідків. Щодо мого бізнесу, то рік для нього завершується краще, ніж попередній, хоча до докарантинного рівня так і не повернулися, та маю надію, що наступний рік буде ліпшим.

Тернополянам у прийдешньому 2022-му бажаю працювати, працювати та ще раз працювати.

«З’явилася впевненість у завтрашньому дні»

Наталія Янусь, фотостудія «Дзеркало»:

– Цьогоріч люди почали активніше долучатися до всіх запропонованих нами проєктів і в цьому плані стали сміливішими, частіше йдуть на зйомки. Тепер щось організовувати та пропонувати набагато легше. У 2021 році з’явилася впевненість у завтрашньому дні. Також ми знайшли новий шлях розвитку і працюємо в колаборації з іншими підприємствами. Вважаю, що це майбутній тренд – об’єднуватися та пропонувати щось нове.

Наступного року очікую, що люди будуть більш свідомо та з повагою ставитися одне до одного. 

З особистого, цього року я часто подорожувала і дуже приємно, що вдалося реалізувати багато задуманого.

Тернополянам у наступному 2022 році бажаю здоров’я, фінансової стабільності та розвиватися.

«Було не до відпочинку»

Світлана Плевачук, магазин Symka:

– Цьогоріч багато працювала, інколи сім днів на тиждень, було не до відпочинку і тим паче не до подорожей. І знаєте, у власному бізнесі в мене цьогоріч з’явилося багато клієнтів. Також ми розширили асортимент товарів, але зупинятися на цьому не будемо. Маємо надію, що 2022-ий принесе ще більше позитиву та здобутків, інакше ніяк.

У наступному році тернополянам бажаю здоров’я, радості і стати моїми постійними клієнтами.

«Нових клієнтів менше на 40 відсотків»

Микола Онищук, салон краси Blonda Studio:

– Рік був дуже важким, в плані карантину, цих обмежень та заборон. Багато невакцинованих не могли потрапити на прийом. На 40 відсотків стало менше нових клієнтів, хоча постійних і вдалося зберегти. Позитиву мало, просто чекаю, щоб рік закінчився. Очікую, що в наступному році все буде набагато краще, нових клієнтів стане в рази більше і всі вони стануть постійними. Гадаю, 2022-ий буде ліпшим і для країни, і для місцевого бізнесу, однак для цього потрібно докласти зусиль.

Тернополянам бажаю у Новому році щастя, здоров’я, бути завжди модними і завжди робити правильний вибір.

«Бізнес змушений змінюватися та підлаштовуватись»

Оксана Повх, заклад харчування «Хінкальня»

– 2021 рік з одного боку не виправдав сподівань – багатьом здавалось, що разом з завершенням 2020 року завершаться й  проблеми з коронавірусом. Були сподівання, що можна буде запрацювати «як раніше». Але він дав зрозуміти, що «як раніше» вже більше не буде. Відбуваються глобальні зміни в світі. Бізнес змушений змінюватись і підлаштовуватись.

Проблеми у місцевого бізнесу не відрізняються від проблем всього загальноукраїнського бізнесу. Це обмеження, викликані пандемією, це панічні настрої в суспільстві, що періодично нагнітаються ЗМІ, це зменшення купівельної спроможності споживачів, це відтік робочої сили за кордон і постійний брак спеціалістів, це постійне підвищення вартості енергоносіїв, яке спричиняє підвищення вартості всього навколо, це нестабільність податкової системи і постійні зміни в законодавстві.

Але проблеми для того й існують, щоб їх вирішувати. Запорука успіху – хороша надійна команда, з якою можна подолати будь-які перешкоди.

Тому тернополянам гарно зустріти Новий рік та всі прийдешні свята, щасливо і благополучно його прожити. Щоб 2022 залишився в пам`яті як рік достатку, душевного спокою і добра. Щоб всі незгоди нас минали. Якщо не минуть, ми їх успішно здолаємо, бо ми ж Місто Файних Людей.

«Ми навчилися працювати у час пандемії»

Руслан Савчишин, голова ГС «Рада бізнесу Тернопілля»:

– Це був складний рік, у бізнесу було багато різнопланових випробувань, але вдалося знайти чимало рішень для адаптації до сучасних реалій. В цілому, рік був успішний – бізнеси працюють, а ті, що закрилися, сподіваюся відновлять свою діяльність, ми навчилися працювати у час пандемії.

Підприємцям у 2022-му бажаю віри в себе і твердої впевненості, що вони все зможуть, менше складних випробувань і більше часу на розвиток власної справи та її примноження в нових реаліях, які варто розглядати не як виклик, а як можливість.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up