Як святкують іменини тернопільські Володимири

Як святкують іменини тернопільські Володимири
Володимир Кріса

Ім’я Володимир означає «володіє світом», «знатний володар». Це слов’янське, давньоруське ім’я. Деякі дослідники вказують на слов’янсько-германське походження імені Володимир. Частка «світ» ріднить це ім’я з такими готськими іменами, як Валамир, Видимир.В характеристиці імені Володимир зазначається, що він цінує в людях відданість, вірність. Йому подобається компанія розумних, інтелектуальних людей.

«20 хвилин» запитали відомих тернополян з цим іменем, як святкують іменини, чи подобається їм їхнє ім'я та що отримували в подарунок.

Володимир Боровий, юрист

— Мене назвали в честь дідуся! Ім’я подобається. Правда представляюсь частіше або офіційно — Володимир, або ж напів — Вовчик. Святкувати особливо раніше не святкував, намагаюсь щорічно ходити до церкви. Є певна особливість у моєму святі. Народився 28 січня, а Володимира — рівно через 6 місяців — 28 липня, тому належу до категорії тих людей, що мають особисте свято раз на півроку. За подарунки навіть не знаю, стараюсь взагалі на це не розраховувати, це більше прерогатива дня народження.

Відео дня

 

 

Володимир Окаринський, історик 

— Чому мене назвали Володимиром? Думаю, це частково родинна традиція,частково — збіг обставин. Справа в тому, що в цей день народився мій старший брат Михайло. Натомість я народився напередодні свята архистратига Михаїла, тому в батьків уже вибору не було - так ми з братом «помінялися» іменами. Загалом у родині є трохи і Михайлів і Володимирів. Тепер ми такий стан трохи змінили. Подобається/не подобається ім’я — я напевно звик до нього. Як і більшість людей. Насправді ж, моє ім'я мені майже завжди подобалося. Не подобається тільки нездоровий пафос і бучні святкування «днів ангелів«». А ще — коли в соціальних мережах шлють православні іконки князя «Владіміра». Я історик, і тому мені смішно, коли з князя Володимира (чи радше Вальдемара) київського роблять святого. Це той випадок, коли вбивця, ґвалтівник і амбітний владолюбець став святим тільки тому, що прийняв «правильну» релігію. Точніше насильно її насадив. Християнство (в кількох варіантах), наряду з язичництвом та іншими релігіями, уже було достатньо поширене в тогочасній Україні. Князь Володимир зробив візантійське християнство єдиною офіційною релігією, яка звеличує владу. «Святим» цього князя зробила Церква, яка завдяки Володимирові стала провладною інституцією з «рабами божими».Тому я не святкую своїх іменин. Однак, крім «святого» князя було немало гідних людей із цим іменем, наприклад Володимир Винниченко. Але мені приємно, коли мене вітають, я незмінно дякую.  Іменини — то тільки привід.

 

Володимир Кріса, архітектор

— Назвали мене в честь діда, котрий дуже чекав на внука, але на жаль помер за 8 місяців до мого народження. В нашій сім'ї досить символічно з іменами виходило: дід — Володимир (Великий), бабця — Ольга (Княгиня), тато — Богдан (Хмельницький), мама —Леся (Українка), я мав би бути Тарасом (Шевченком).Так, моє  ім'я гарне. Іменини ніколи гучно не святкую, іноді збираємося з найближчими друзями. Подарунки не важливі для мене, головне — спілкування та хороша компанія. 

 

 

Володимир Кучерявий, поет

— Річ у тому, що мені пощастило двічі, адже іменини (28 липня) співпали з моїм днем народження, тому й назвали Володимиром, хоча батьки хотіли ім’я Сергій. А так, виходить, сам собі ім’я й приніс. Від імені не втечеш. Як кажуть: «люди ще й не з таким живуть». Жартую. Значенняу нього —«володар світу», от і доводиться відповідати цьому. Не знаю, чи то характер у мене такий від імені, а чи співпало, але рухатись вперед і розвиватися, досягати чогось нового однозначно хочеться. Якби не популярна фраза «Володька, не позор мене» скетч-героїні Тані Песик, було б взагалі ідеально…Знову ж таки, дарують більше на день народження, а ніж на іменини, як і всім, у кого подвійне свято… Щось виокремлювати не буду, але найважливіше – емоції. Саме вони запам’ятовуються і стають найціннішими презентами.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Читач75

    Маємо вже двох володь - нащадків сатани, ситі по горло!
  • ВолодяУкраїна!!!

    Гарного дня Володі!!!
  • Володимир Кучерявий

    Дякую!

keyboard_arrow_up