Як святкують тернопільські Віри, Надії, Любові, Софії свої іменини

Як святкують тернопільські Віри, Надії, Любові, Софії свої іменини

30 вересня православні християни відзначають День пам'яті святих мучениць Віри, Надії, Любові та їх матері Софії, а жінки з цими іменами відзначають іменини. Як святкують розповіли й тернополянки з цими іменами. 

Любов Бурак, письменниця:

— Тато хотів назвати мене Дзвінкою. Але моя православна кременецька родина стала стіною, бо 2 лютого, коли я народилась, іменини якоїсь сильної і доброї святої з грецьким іменем, яка покровительствує тому, щоб у корів було багато молока.
Татові довелось виграти цілу війну, щоб здобути компромісний варіант мого імені. Оскільки в мене мама Віра, тітки Софія та Надія, то бабця здалась і погодилась, що — хай вже гречка. Тобто Любов. Іменини святкую переважно на Фейсбуці. Увечері балую дітей чимось смачненьким, або йдемо гуляти, чи на фільм. Дарують різне. Ангеликів, книжки, квіти. Люблю, коли дарують усмішки і гарні новини.

Софія Лінчевська, журналістка:

Відео дня

Назвали мене на честь бабусі Софії Бартківни Бородавчук. У селі її кликали Зоською. На жаль, бабуся, яка дуже хотіла, щоб народилася дівчинка, не дочекалася того моменту, щоб взяти мене на руки і натішитися. Вона відійшла у засвіти буквально за два місяці до мого народження. Про бабцю Софію-Зоську я знаю лише з розповідей рідних і сусідів. Вони кажуть, що дуже вже я на неї схожа як зовнішніми рисами, так і характером. Знаю, що бабуся була веселою і доброю жінкою, готовою завжди прийти на допомогу. Вона ніколи не скаржилася на життя, навіть будучи важко хворою намагалася жартувати. Тому, коли нині і мене кличуть «Зося», бачу в тому певний символізм.

У ті часи, коли я народилася, ім’я «Софія» не було таким популярним, як тепер. У шкільні роки я навіть соромилася його. Але потім зрозуміла, що це круто! Тим більше, що у перекладі з грецької «Софія» означає «мудрість».

Ніколи не святкувала іменини так гучно, як день народження. Рідні і друзі не забувають вітати. Подарунки — символічні. Щирі слова побажань для мене важливіші за будь-які подарунки, бо вірю, що вони доходять до Небес. А там розберуться, що мені найбільше треба.

Надія Сеньовська, письменниця, викладачка:

— Мене назвали на честь бабусі, маминої мами. А мама і прабабуся — Марії. Іменини святкую, але "принагідно". Якщо є час, натхнення. Наприклад, з подругами в кафе люблю посидіти. Усе виходить спонтанно. Тим приємніше отримувати неочікувані подаруночки.

 

 

 

Віра Самчук, актриса:

— Коли я народилася батько сказав: “От і назвем її Віра”. Але я народилась на Різдво, то мама думала може краще Марія. Та все-таки назвали Віра. Треба подивитися у церковну книгу, бо назвали Віра, а бабуся мені розказувала, що священник сказав якщо Віра, то хай буде і Надія, і Любов. То не знаю як там записано. Вперше з іменинами мене привітав мій педагог, коли навчалася в інституті мистецтв. Це мені було двадцять років. Вітають  по телефону друзі і з Києва, і з Льова, де б вони не були. А в церковному хорі вітають, співають “Многая літа”, я символічно пригощаю цукерками.

Віра Лахута, фрілансерка:

— Я виросла у багатодітній родині. Нас у батьків було і є троє. Троє дівчат. Віра, Надія, Любов. Народилась 13 грудня. Батько дуже хотів назвати Андріаною, проте мати наполягла назвати Вірою, бо вже була трьохрічна Надійка...Мовляв, хай буде Віра, може Бог ще подарує й Любцю. Так і сталось...Через півтора року на світ з'явилась наша наймолодша сестричка Люба. Колись святкували в колі родини. Дарували книги, квіти. Зараз, чесно кажучи, не святкую.

 

 

 

Редакція "20 хвилин" вітає усіх іменинниць зі святом! Бажаємо здоров’я, мудрості, добра та залишатись такими чарівними!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Іра Тимощук

    🙏🙏🙏
  • Анжелика Полешак

    Вiтаю усiх своiх знайомих друзiв якi мають цi iмена зi святом будьте здоровi i щасливi
  • Бульба

    "Фрілансер" це як чи хто?

    ігор reply Бульба

    той хто працює дома там де вдасться і коли вдасться:)

keyboard_arrow_up