Як тернополянин подорожував 14 днів в Іспанії

Як тернополянин подорожував 14 днів в Іспанії

Тернополянин Олександ Оршак за 14 днів відвідав Мальорку, Барселону, Валенсію,Cантадер. Своїм прикладом хоче мотивувати інших подорожувати, бо переконаний, що навіть тривала мандрівка закордоном не означає великих витрат

Навіть, якщо не мати багато часу на підготовку до подорожі, за здійснення мрії можна заплатити невеликі гроші, переконаний мандрівник Олександр Оршак. Йому 21. Зараз живе і навчається у Польщі. Він любить подорожувати, займається спортом та саморозвитком. Іспанія стала 21-ю країною, яку він відвідав.

 

Відео дня

Іспанія – 13 євро за день

Досвідом подорожування Іспанією хлопець нещодавно поділився з тернополянами на зустрічі «Надихаюча Мальорка. Різдво на Піренеях». Захоплюючою була розповідь про перельоти і переїзди, гірські стежки та золоті пляжі Мальорки, творіння Гауді в Барселоні та арт-модерн у Валенсії, Середземне море та Атлантику, місцеві культуру та людей. Хлопець переконаний, що такої подорожі не організувала б йому жодна турфірма.

Ідея поїхати до Іспанії виникла відразу, як побачив в інтернеті квитки за гарною ціною. Вагання перед покупкою були нетривалими. Білети на руках, а до поїздки - лише два тижні.

Зазвичай він прораховує кожен момент подорожі,тому вони виходять досить дешевими. Наприклад, мандрівка в Німеччину і Австрію на 12 днів обійшлася йому в 95 євро. Цього ж разу випала нагода перевірити, що буде, якщо до поїздки не готуватися, бракувало часу через навчання в університеті. Відтак, подорож Іспанією йому обійшлася дещо дорожче, ніж завжди, але дуже дешево, як на пересічного туриста. Це 195 євро на 14 днів, тобто близько 370 (по курсу на грудень) грн на день – проживання, харчування, чотири перельоти, шість переїздів. Хлопець відвідав найпопулярніші курорти і пляжі Європи та Мальорки, пройшов десятки кілометрів острова пішки, побачив неповторну і дуже різну Барселону, Валенсію і північ Іспанії. У грудні він навіть купався в морі та мандрував в засніжених горах. Познайомився з багатьма новими людьми, відсвяткував Різдво і відвідав цікаві вечірки.

Каже, що це була найдорожча поїздка з усіх, які у нього були раніше і так сталось дійсно через спонтанність поїздки. Наприклад, не знайшлось людини, яка за системою «каучсерфінгу» прийняла б його на одну ніч у Валенсії, тому вперше за 5 років довелось сплатити 10 євро за хостел. Крім того, мав витрачати більше коштів на якісніші продукти, бо мав певну дієту. За інших умов подорож могла обійтися в 130-150 євро.

Мальорку обійшов за тиждень

Найекстремальніша частина мандрівки була на острові Мальорка.

- Не планував сидіти всі дні в столиці Мальорки , місті Пальма, тому вирішив піти в гори - продовжує Олександр. - Там є трекінговий (пішохідний) маршрут протяжністю 170 км, частину якого можна було подолати за кілька днів.

Маркерів на стежці взагалі не було, якби не карта в додатку на телефоні, довелось би поблукати. Після пройдених 20 км треку нагадала про себе стара травма коліна. Йти далі було нестерпно боляче. Тож, знаючи, що наближається шторм, знайшов затишніше місце і розбив намет. Та вже за кілька годин у цьому до тепер затишному місці виникла реальна загроза втратити намет - його ледь не піднімало у повітря ураганним вітром з моря. Довелось закріплювати розтяжки каменями по 15-20 кг вагою. Поки шукав каміння, знайшов абсолютно спокійне, захищене від вітру місце і прийняв важке, але єдино вірне рішення - перенести туди намет, який так довго укріплював на пронизливому вітрі. Довелось все починати спочатку на новому місці. Коли розтяжки знову були надійно закріплені брилами, налаштувався, нарешті, на відпочинок. Але вже за годину і в цьому, колись затишному місці, ураган піднімав намет у повітря.

Так і не зімкнувши очей, дочекався ранку. Виявилось, вітер таки відірвавав всі розтяжки.

Так як продовжувати трекінг було неможливо, змінив плани та поїхав в іншу частину острова автостопом.

Водій, який зупинився на вимогу, після слів «My name is Sasha” перейшов на російську. Виявилось, він 15 років тому емігрував з Молдови. Каже, що колись гарно заробляв, водив туристичні групи, а тепер всі туристи стали дуже самостійними, користуються мобільними додатками з картами, читають про об‘єкти в інтернеті і не потребують гідів.

На другому кінці острова знайшов гарний район з красивими пляжами. Спав в наметі на одному з пляжів і щодня відвідував нові місця, ховаючи рюкзак з речами і наметом в кущах, аби не носити зайвих 10 кг.

Навіть у грудні купався в морі. На вулиці було +18 С і світило сонце, але прохолодно було виходити з води через вітер. До речі, шторм наздогнав його невдовзі і на іншому кінці острова. То ж в останню ніч його запросив переночувати до себе місцевий хлопець. В нього вдома Саша вперше відчув, що таке іспанська гостинність.

У Барселоні Олександр був три дні. Місто унікальне тим, що його райони дуже відрізняються один від одного, тож здається, ніби приїжджаєш щоразу в інше місто. Радить для переїзду в метро купити квиток Т-10, і замість двох євро разова поїздка коштуватиме одне євро. Коли покидав неймовірну столицю, на проїзному залишились невикористаними ще 4 поїздки, тож вдалось продати квиток просто біля кас і зекономити ще два євро.

У Барселоні Сашу за каучсерфінгом приймали два хости (господарі) - колишній кубинець

Леандро - фотограф, має вдома свою студію.

Розповідав, що має українські корені. Навіть був в Тернополі, можливо, саме через

це і запросив до себе. Розмови з ним були надзвичайно цікаві, адже він мав вже великий досвід у каучсерфінгу.

Другий хост організував Сашкові екскурсію на своєму мотоциклі. Вони дістались важкождоступних для пішого туризму місць. Тож Барселону вдалося побачити з найвищої точки огляду, і вона була неймовірна! Також ввечері вдалось познайомитись із друзями хоста - іспанцем та француженкою. Цибулевий французький суп і запіканка з гарбуза з сиром, приготовлені гостями, та іспанське вино були дуже до смаку.

 

Далі була Валенсія. Арт-містечко – це, певно, найцікавіше місце, яке варто відвідати. За нічліг у хостелі заплатив 10 євро. В кімнаті було 16 людей, але дуже дружня атмосфера та чисто і зручно. В Валенсії сталась найбільша пригода мандрівки – ледь не спізнився на літак через складне добирання до аеропорту в незнайомому місці, ще й у вихідний день.

На півночі Іспанії вперше побачив Атлантичний океан. Найбільше був вражений різкою і частою зміною погоди - дощ, град і сонце змінювали одне одного кожні 15 хвилин, як у Лондоні.

Олександр розповів, що в мандрах навіть вдалося посвяткувати Різдво.

  • Ввечері 19 грудня каучсерфер з дівчиною запросили Сашка піти на Christmas-вечірку. На свята вони всі роз’їжджаються до рідних, тож із друзями святкують раніше. Тут прийнято дарувати подарунки один одному. Сюрпризи кожен приносить з собою, а потім розігрують жеребкуванням. Хости подбали про подарунок від мене також, отже і я отримав взамін приємні дрібнички. Наступного дня ми вибрались в гори. Погода була дощова, а на самих вершинах йшли по снігу, тож моя єдина пара взуття - кросівки - відразу промокли. Відігрілись після хайкінгу(похід в горах) вже ввечорі - на глінтвейн-вечірці. Вона тривала недовго, але їжі, вина і учасників там було досить багато.

Вечір завершився святом у місцевій церкві. Після дитячого концерту, миряни теж дружно споживали солодощі та наїдки, що принесли з собою до храму.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • тойво

    круто.

    в моїх 21р таке зробити було важко.зараз з цим набагато простіше.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up