Як це – виховувати дитину з синдромом Дауна. Історія Оленки, яка розуміє, що вона особлива

Як це – виховувати дитину з синдромом Дауна. Історія Оленки, яка розуміє, що вона особлива

Історія Оленки Мулик, яка має синдром Дауна, і її мами Жанни - про те, як звичайна родина у боротьбі за повноцінне життя хоче вселити надію іншим батькам, які виховують особливих діток.

Оленка Мулик —  звичайна "сонячна" дівчинка, друга дитина в родині Муликів у Кременці. Оленці - 13-ть років, зараз вона навчається у звичайній місцевій школі у сьомому класі за інклюзивною програмою навчання. Але впродовж всіх років Оленка змушена боротись із поглядами перехожих й труднощами із соціалізацією, проте дівчинку це не засмучує. Вона розуміє, що особлива і знає, що навіть з синдромом Дауна така ж, як і всі. 

Ми поговорили із мамою Оленки - Жанною Мулик про складнощі у вихованні дитини із синдромом Дауна, про терпіння, а головне - любов і прийняття доньки такою, як вона є. 

Не брали у дитсадок та школу

Створити гідні умови життя для донечки стало справою усього життя для родини.

Відео дня

Жанна не могла це так залишити, тому після відмови, жінка поїхала у районний відділ освіти, де за допомогою одного телефонного дзвінка у цей дитсадок одразу вирішили цю проблему. 

Перших чотири роки Оленка вчилася на індивідуальній формі навчання. Вона вміє рахувати, читати, писати. 

Оленка прийняла те, що вона особлива

Я хочу показати на прикладі Оленки, що синдром Дауна - це не вирок, пояснює мати дівчини. 

Терпіння та любов - головне у вихованні “сонячної дитини”

Жінка пояснює, що вона намагалась різним чином соціалізувати доньку, віддавала її на безліч гуртків. 

Олена мріє танцювати на великій сцені

Займатись танцювати Олена розпочала у шість років, спочатку відвідувала бебіденс, а потім, коли вже потрібно було вибирати напрямок, то ми записали Оленку на бальні танці. 

У Кременці Оленка неодноразово виступала на місцевих концертах, тому сцени дівчинка зовсім не боїться. 

Здобула перемогу на Всеукраїнському фестивалі

Оленка Мулик перемогла у першому Всеукраїнському фестивалі для дітей з особливими потребами «ArtBООМ», що відбувся 10-го листопада у Хмельницькому. 

Мистецький захід відбувся в обласній філармонії, участь у ньому взяли 300 учасників із Хмельницької, Вінницької та Тернопільської областей. На фестиваль Оленка  їхала із сольною програмою. 

У свою перемогу Олена вірила. Мати дівчинки розповідає, що вона казала перед виходом на сцену: “Мама, я виграю! Я приїхала сюди за перемогою.”

Мати дівчинки пригадує той момент, коли оголошували переможців, з особливим переживанням:

- Ви собі не уявляєте, - каже мама, - яка ейфорія у мене досі. У ту хвилину, перед оголошенням результатів, я кажу Оленці, хай одягнеться, бо було холодно, а вона не хотіла. Оленка казала: "Ні, я піду у костюмі отримувати перемогу". Мені навіть не вдалося вмовити її накинути зверху светр. Коли оголосили ім'я “Королеви пластики”, моя Оленка побігла на сцену. Це було дивовижне відчуття!

Як зізнається мама Оленки – Жанна Мулик, спочатку були сумніви: їхати на захід чи ні, адже дорога не близька. Однак материнське чуття підказувало: треба вирушати. І поки сонне місто прокидалось, маленька танцівниця з хвилюванням і радісними сподіваннями поспішала до своєї мрії. І ця мрія – збулася.

Додамо, як пообіцяли організатори, фестиваль «ArtBООМ» відбудеться наступного року знову, отже, потенційні учасники, не проґавте свій шанс. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Olga Zinkova Koval

    ЖАнна вклонюсь перед твоєю мужністю, сміливістю і терпінням!! Ти дуже сильна і мудра жінка!! Нехай Господь рясно благословить твою сімЮ.  Щиро радію і захоплююсь твоєю Оленкою..
  • Mykola Fedoriy

    Низький уклін цій мужній люблячій  мамі!...Бо нелегко їй ростити дочку в нинішньому шаленому жорстокому світі..
  • Володя апчих будь здоровий дякую!!

    Знаю цю дитину не перший рік зустрічаю її то в супер маркеті то на ринку то в центрі міста то в дворі то в парку спокійна завжди охайна знаю одне навідь сонячна дитина в хороших батьків зростає Людиною!
  • Володя апчих будь здоровий дякую!!

    Знаю цю дитину не перший рік зустрічаю її то в супер маркеті то на ринку то в центрі міста то в дворі то в парку спокійна завжди охайна знаю одне навідь сонячна дитина в хороших батьків зростає Людиною!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up