Їхав у Карлові Вари, а опинився в лісі: історія заробітчанина з Тернополя, якого «нагріли» роботодавці

Їхав у Карлові Вари, а опинився в лісі: історія заробітчанина з Тернополя, якого «нагріли» роботодавці
  • Невеликий бізнес тернополянина Віталія Вітрука зруйнував коронавірус. Але потрібно було годувати сім’ю, тому чоловік на позичені гроші відправився на заробітки за кордон.

  • Та замість роботи в курортному чеському місті його чекав відчай.

  • Повернувшись додому, Віталій Вітрук тепер робить все, аби охочих поїхати на заробітки не обдурювали.

Через коронавірус маленький бізнес тернополянина перестав приносити прибуток. Але сім’ю потрібно за щось годувати. Тому чоловік вирішив поїхати за кордон на заробітки. 

Обіцяли до 3 000 гривень на день

– Однією любов’ю дитину не прогодуєш. На все потрібні кошти. Якщо їх немає, всі в надії на заробіток їдуть закордон, – каже Віталій Вітрук.

Відео дня

У соціальній мережі Instagram знайшов оголошення про набір працівників у курортне чеське містечко Карлові Вари. 

– Кількість підписників на акаунтах фірми, де пропонували роботу, напевно, зіграла ключову роль – понад 80 тисяч, – продовжує чоловік.

Роботу обіцяли високооплачувану – 1500-2500 крон на день (від 1800 – до 3000 гривень). Оплата фірмі – лише з заробітної плати, а також після приїзду заробітчани повинні дати гроші за дорогу. 

Проблеми почалися на чеському кордоні

3 квітня поблизу Львівського автовокзалу у мікроавтобус сіли десятеро українців, які зібралися на заробітки у Карлові Вари. Водій віддав їм запрошення на роботу від польської фірми, створеної за кілька днів до виїзду.

– Нас попередили, коли поляки на кордоні питатимуть, куди їдемо, говорити, що по запрошенню на роботу в Польщу, – говорить тернополянин. – А на чеському кордоні прикордонники сказали нам їхати назад, бо ми не маємо документів.

У людей почалася паніка, та водій заспокоїв і повіз їх полями, пояснивши, що на наступному блокпості будуть інші «нормальні» прикордонники. 

– Тоді водії сказали нам: «Ми не їдемо в Карлові Вари, а в Прагу. Яка вам різниця де працювати». Тоді люди знову запанікували, хоча гроші за роботу обіцяли ті самі, – продовжує розповідати Віталій Вітрук.

А пізніше водії знову попередили, що їдуть вони не в саму Прагу, а у село поблизу. Заробітчанам вони пояснили, що мають задачу завезти їх туди, куди прямують. Якщо щось не подобається, порадили зв’язатися з менеджерами.

– Завезли нас у ліс, там стояв двоповерховий будинок. Там зустрів куратор від фірми, яка і відправила українців на заробітки. Нам оголосили ціни: 250 євро за дорогу і 200 за вакансію. Ми розрахувалися. Тоді в нас попросили паспорти, ніби то на поселення, – продовжує він.

Тяжко працювали у лісі

Зранку групу на роботу ніхто не забрав, як і наступних кілька днів. Люди жили у глухому лісі у закинутому дитячому таборі поблизу міста Брно.

Почала закінчуватися їжа, гроші були не у всіх. Декому вже з дому надсилали кошти на проживання. Та в магазин йти ніхто не ризикував, адже в людей не було документів, а в країні тривав суворий карантин. Наприкінці тижня двоє людей відправилися у магазин, на щастя, на поліцію не натрапили.

На третій день приїхали українці, назвали себе роботодавцями і забрали групу з собою, у ліс.

– Показували ділянку, яку потрібно садити. Земля там була вся в камінні, доводилося працювати киркою. Жінкам було дуже важко. Але роботодавці сказали, що маємо садити по 400 ялинок кожного дня, – каже чоловік. 

За словами Віталія, за кожне посаджене дерево роботодавці обіцяли платити п’ять крон (6 гривень), з яких дві посередники мали б забрати собі. 

– Ми працювали по шість-сім годин. Але висаджувати по 400 дерев було неможливо. Тоді роботодавці обернули ситуацію на свою сторону та погрожували не виплатити гроші за роботу, бо не виконуємо норми, – каже тернополянин.

Не віддали всіх грошей, ще й погрожували

Тоді через чат-групи в соціальних мережах люди знайшли інших роботодавців у Празі.

За виконану роботу колишні роботодавці Віталія мали б заплатити 22 тисячі гривень. Менеджери та куратори з фірми, що відправила заробітчан у Чехію, обіцяли, що заплатять до 14 травня, однак цього так і не сталося. 

Через деякий час людей почали блокувати у переписках. Віталій писав у соцмережах, про те, що з ним сталося. Разом з однодумцями вдалося на деякий час заблокувати сторінки фірми у соцмережах та навіть добитися виплати менше, ніж половини обіцяної зарплатні.

А пізніше чоловіку почали погрожувати, якщо він і далі продовжуватиме розповідати правду. Та Віталій хоче, аби на його помилках навчилися інші.

Чоловік став учасником фільму-розслідування, про тих, хто успішно заробляє, вводячи в оману заробітчан і про неспроможність держави цьому запобігти.

«Робота за кордоном. Польща, Чехія, Фінляндія. Вакансії»,– такими оголошеннями заповнені соцмережі та сайти з оголошеннями. Утім нерідко виявляється, що це шахрайство.

Фільм-розслідування «Продам роботу (дорого)» – про тих, хто успішно заробляє, вводячи в оману заробітчан, та про неспроможність держави цьому запобігти. 

Зараз Віталій працює в сфері маркетингу. До кінця року точно не планує їхати на заробітки закордон. А далі, покаже час.

Цього разу обиратиме вакансії за рекомендаціями друзів.

Як влаштуватися легально і не втрапити у халепу

Розповідає менеджер з персоналу Асоціації роботодавців Світлана Повар:

– В першу чергу потрібно перевірити всі документи у посередника, через якого ви хочете офіційно влаштуватися на роботу за кордоном. Це має бути ліцензія, документи з податкової інспекції та інші дозволи. Також потрібно звертати увагу на відгуки інших людей. Тернопіль не є дуже великим містом і люди, які користуються послугами посередників, між собою спілкуються, знають переваги та недоліки різних посередників. Тому треба звертати увагу на відгуки.

Люди, які хочуть поїхати на заробітки, приходить до посередника і обирають вільну доступну вакансію. Це може бути як різноробочий, так і спеціаліст певної галузі. Польський роботодавець, коли знаходить працівника, надає запрошення. На основі цього запрошення ми готуємо пакт документів. Можна одразу дізнатися всі умови праці, контакти роботодавця, тощо. Я завжди раджу телефонувати роботодавцю, якщо є якісь питання чи потрібно звірити інформацію. Наші люди зазвичай цього не роблять.

Страхова компанія передбачає ряд страхових випадків. В цьому списку навіть передбачена сплата витрат на повернення тіла застрахованої особи у разі смерті. Страхова компанія може покривати різні витрати у разі нещасних випадків, хвороб та смерті особи. Зазвичай і роботодавці можуть допомагати заробітчанам у азі непередбачуваних ситуаціях, але варто в будь-якому разі мати страховку.

Частіше люди нелегально їдуть працювати під час сезонних робіт. Якщо в теплицях та на різних підприємствах робота є незалежно від часу, то на полях можна працювати місяць – два. Поки заробітчанин приїде за кордон, оформить всі документи по біометрії, щоб працювати легально, то і закінчується віза або сезон.

Влаштовуючись на роботу за кордоном через посередника, ви отримуєте документ з усією інформацією та контактами до роботодавця. Щоб перевірити посередника – варто дізнатися номер ліцензії агенції. Його можна перевірити на сайті Міністерства соціальної політики України. Саме цей державний орган займається видачею ліцензій і має точну інформацію про дійсні ліцензії.

Куди звертатися за допомогою?

У випадку порушень своїх прав трудові мігранти мають звернутися:

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up