Партнер рубрики Люди

Мріють створювати роботів, які б допомагали людям

Мріють створювати роботів, які б допомагали людям

Призові місця посіли юні тернопільські робототехніки на найбільшому STEM-фестивалі України – Robotica.

  12-річний Антон Штангрет - на другому місці у змаганнях роботів «Слалом. Швидкісний спеціальний», а 13-річний Денис Підлатюк посів третє місце у змаганнях роботів «Слалом. Швидкісний». Школярі є вихованцями гуртка робототехніки «Роботознавці» в Тернопільській міській станції юних техніків.

Конкурс Robotica відбувся 12-13 травня у Києві і на ньому зібрались робототехніки з усіх кутків України. Головним завданням створених роботів було подолання перешкод. Хлопці представили автономних роботів, які змагалися в двох категоріях: «Слалом швидкісний» та «Слалом швидкісний спеціальний». Турнір складався із трьох залікових матчів, під час проходження яких роботи мали пройти 20 різноманітних перешкод на час. Своїх роботів тернополяни конструювали близько місяця, щодня працюючи над їх створенням по декілька годин. Як кажуть хлопці, працювати над роботами було досить важко, бо в процесі роботи потрібно багато раз змінювати і удосконалювали свою конструкцію. Організатори подарували учасникам дипломи, медалі, кубки, набори Lego Technic, футболки та сувенірну продукцію.

Мають багато ідей

Відео дня

- Тренувалися і у вихідні, і після після уроків, – розповідає викладачка юних конструкторів Ольга Підлатюк. – Шукали в Інтернеті різні моделі, аналізували їхні недоліки і переваги, шукали різні елементи, щоб використати для своїх роботів.

У хлопців, як розповідає викладачка, завжди є нові ідеї та натхнення, а тому інколи і допізна можуть засиджуватись над створенням нових роботів. Стимулюючим на конкурсі для юних роботехніків став перший заїзд, коли один з роботів хлопців проїхав лише 4 із 20 воріт та зійшов з дистанції. Причому, під час налаштування та калібрування роботів все було гаразд. Та все-таки хлопці зібрались і досягнули бажаних результатів. Розповідають, що саме завдяки підтримці викладачів вони досягають таких високих результатів.

Стали кращими друзями

Займатись робототехнікою хлопці почали два роки тому. Антон та Денис завдяки спільній справі стали найкращими друзями і зараз разом створюють роботів. На конкурсі в Києві, щоб не змагатись між собою хлопці навіть зареєструвались в різних номінаціях. А під час створення роботів конструктори допомагали один одному, підтримували та вболівали. В майбутньому хлопці мріють створювати унікальних роботів, які будуть допомагати людям. На задум та програмування одного робота можуть йти місяці, а власне сконструювати його можна навіть за годину.

Талановиті школярі зізнаються, що не очікували, що займуть призове місце на конкурсі. Для перемоги, на їхню думку, не вистачило досвіду і досконалості матеріальної бази. Бо деякі елементи для створення роботів, потрібно довго шукати чи замовляти в Інтернеті за власні кошти. А взагалі створити власного робота може кожен, варто лише бути наполегливим і мати бажання навчатися, кажуть роботехніки.

Мріє працювати на заводі Lego

12-річний Антон Штангрет – учень тернопільської школи №14. В майбутньому хоче пов’язати своє життя з робототехнікою, мріє працювати конструктором на заводі Lego в Данії.

- Коли я вперше побачив робота, то зразу зрозумів, що хочу цим займатися. Свого першого робота я склав за годину, але за інструкцією. А зараз я сам вже можу конструювати моделі майбутніх роботів, придумати їхній вигляд,- розповідає Антон. - Хоч я маю і інші хобі, - флорбол, футбол, але все-таки роботехніка - це та справа, на яку я б хотів витрачати весь мій вільний час.

Щасливі, що здобули призові місця

13-річний учень школи № 26 Денис Підлатюк каже, що почав займатись цією справою, бо йому вдавалось складати Lego. А для створення їхніх роботів потрібно знати основи програмування і вміти складати спеціальне Lego, яке насправді не сильно відрізняється від звичайного.

– Це вже не перший конкурс, в якому ми беремо участь. Але Robotica - один з найпрестижніших в Україні, тому я дуже щасливий, що ми змогли здобути призові місця, - каже Денис. - Це все результат нашої праці, підтримки батьків та викладачів.

 Цей конкурс для хлопців був корисним та важливим, і хоч вони не зайняли перше місце, зате набрались досвіду і поділились своїми досягненнями з іншими. Планів на майбутнє в них чимало. Хлопці хочуть створювати великих за розміром роботів, багато разом подорожувати, щоб показувати своїх роботів колегам-роботехнікам і просто весело проводити час, займаючись улюбленою справою.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up