Забезпечують державі надійний тил! Кооператив на Хмельниччині вирощує овочі для ЗСУ (РЕПОРТАЖ)

Забезпечують державі надійний тил! Кооператив на Хмельниччині вирощує овочі для ЗСУ (РЕПОРТАЖ)
  • Протягом п’яти років у Дунаєвецькій громаді на Хмельниччині діє кооператив «Ягідний рай», створений за підтримки компанії «Контінентал Фармерз Груп». З перших днів війни члени кооперативу вирішили вирощувати овочі, аби допомагати ЗСУ та людям, що постраждали від війни.
  • Що це за ініціатива? Як «Ягідний рай» втримався «на плаву» попри труднощі й змінив кваліфікацію через вторгнення? Про плани на майбутнє й здобутки кооперативу читайте у репортажі.

«Ягідний рай» утворився в Дунаєвецькій ОТГ ще в листопаді 2017 року. Спершу над його розвитком працювали всього 21 людина .Мешканці громади сумнівалися в успіху подібних об’єднань, тому знайти однодумців було ой як не просто.

Про це розповідає Микола Островськийініціатор зародження кооперативу та начальник управління соціального захисту та праці Дунаєвецької міськради.

Відео дня

До слова, хмельницький кооператив є «дитям» агропромислової компанії «Контінентал Фармерз Груп», що базується у західноукраїнському регіоні.  

– Я мав серйозний задум, який прагнув втілити в життя, – говорить чоловік. – «Контінентал» допоміг не тільки матеріально-технічним забезпеченням, а й різними майстер-класами та досвідом кваліфікованих спеціалістів. Наша справа розпочалась суто з вирощування малини, а згодом свій асортимент культур збільшили. Перший серйозний урожай ми зібрали аж у 2019 році.

Саме тоді члени кооперативу взяли участь в одному з агропроєктів, організованих посольством Королівства Нідерланди. У ньому «Ягідний рай» здобув перемогу й визнання провідними європейськими компаніями.

– Преставників посольства зацікавила наша діяльність і вони запропонували тісну співпрацю. Саме колеги з Нідерландів порадили нашому кооперативу спробувати себе в городництві та доглядати за земельними ділянками професійно, з використанням сучасних агротехнологій, – каже пан Микола.

Про успіх кооперативу й співпрацю з іноземними партнерами

За словами Миколи Островського, «географія» їхнього кооперативу станом на 2022 рік значно розрослась й об’єднує сорок три сім’ї з понад 18 населених пунктів не тільки Дунаєвецької ОТГ, а й інших громад Хмельницької області.

Чоловік ділиться, що здебільшого члени класичного кооперативу утримують спільну велику територію, яку обробляють. В цьому є як переваги, так і мінуси. «Ягідний рай» такий варіант не розглядав через ряд перешкод. Насамперед, створювати кооператив суто в одному населеному пункті було невигідно.

– Більшість сімей, котрі об’єднані «ягідною» і не тільки ідеєю, мешкають у селі Залісці. До іншого села – Соснівки, треба добиратись понад 20 кілометрів. Долати таку відстань щодня немає змоги. Тому ключова особливість нашого кооперативу полягає в тому, що родини вирощують усе на індивідуальних присадибних ділянках, – пояснює нам пан Микола.

Всім необхідним кооператив забезпечила компанія «Контінентал Фармерз Груп» й продовжує підтримувати ініціативу до нині. На даний момент родини з «Ягідного раю» загалом обробляють понад 10 гектарів землі. Щороку їм вдається майже удвічі збільшити урожай ягід. Цьогоріч тільки малини очікують зібрати більше 10 тон.

У селі Соснівка зустрічаємо Інну Островську. Жінка вже чотири роки є членкинею кооперативу і вирощує біля своєї оселі цілу плантацію полуниці.

– В «Ягідному раю» всі одне одного підтримують та заохочують. Цьогоріч полуниця вродила непогано. Перший урожай ягоди ми зібрали впродовж останнього тижня. Зараз її менше, бо немає дощу, – каже пані Інна.

Щодо вирощування городини на земельних ділянках, пан Микола розповідає, що члени кооперативу займаються цим не вперше. Паралельно з ягідництвом, через два роки після свого створення й укладення договорів з посольством Королівства Нідерланди, сім’ї почали культивувати овочеві культури. 

– Голландські партнери проаналізували ґрунти, дали рекомендації й підібрали такі сорти городини, які би гарно вродили в нашому краї. Ми досягли куди більшої рентабельності господарювання, – додає Микола Островський. – Опісля налагодили плідні стосунки з нідерландськими виробниками насіння овочів. Відповідно, городництвом «Ягідний рай» займається давно, але не у таких масштабах, до яких призвело російське вторгнення.

Як  бажання нагодувати країну об’єднало 43 родини й усі школи громади?

Коли 24 лютого розпочалась війна, актив кооперативу не міг стояти осторонь ситуації в державі. Пан Микола ділиться: з перших днів вторгнення зрозуміли, що слід виходити за рамки власної діяльності й змінювати кваліфікацію. Пріоритетною стала продовольча безпека України й допомога нашій армії.

– Ягоди – це смачно, але не надто ситно. Це такий продукт, яким країну не нагодуєш. Тому більшість своєї землі ми засіяли овочевими культурами. Цю ініціативу одразу підтримало посольство Королівства Нідерланди. Його представниця – киянка, і коли ворог атакував столицю, жінка знайшла прихисток в одного з членів кооперативу в Дунаївцях, та почала активно нам допомагати. Саме за її сприяння й зв’язків «Ягідний рай» отримав багато різноманітного насіння, – наголошує Микола Островський.

Коли члени кооперативу зрозуміли, що самостійно стільки насіння опрацювати не зможуть, звернулися до міського голови Дунаївців та депутатського корпусу. Вони порадили залучити до нового проєкту комунальні установи громади – в першу чергу, заклади освіти. Абсолютно всі школи ОТГ підтримали ідею.

Про те, чи такий спосіб допомоги армії зацікавив педагогічний та учнівський колектив, ми поспілкувались з Анастасією Поворознюк – директоркою Іванковецької ЗОШ І-ІІ ступенів. Її навчальний заклад на пришкільній ділянці площею у пів гектара вирощує для наших захисників безліч овочів: буряк, картоплю, цибулю, моркву, редис, петрушку, помідори та огірки тощо.

– З початку війни ми всі стежимо за ситуацією в державі і хвилюємось, чи матимем продукти на зиму. Тому наша школа долучилась до ініціативи кооперативу «Ягідний рай» Поблизу простоювала цілина, яку багато років ніхто не обробляв. Ми домовились з господарем землі й орендували її, – говорить пані Анастасія

– Перший урожай ми вже передали для ЗСУ: це редис і листя салату. Надалі плануємо все, що збиратимемо, віддавати нашим бійцям. Також плануємо для потреб їдальні заповнити шкільну комору. Для нас це вигідно з фінансової точки зору. Продукти тепер дорожчають, все закупляється за батьківські кошти. Мати «своє» – значно дешевше. Крім того, власноруч вирощені овочі не містять «хімії», тому абсолютно натуральні й корисні, – додає Анастасія Поворознюк.

На ділянці регулярно пліч-о-пліч працюють вчителі, техперсонал школи та учні. Практично щодня хтось приходить доглядати за городиною, навіть попри те, що в дітей зараз канікули, а педагогічний колектив перебуває у відпустці.

Забезпечили тил для регіонів, постраждалих від агресії ворога

Підтримка кооперативного руху є одним із напрямів соціальної діяльності «Контінентал Фармерз Груп». Саме тому вона вже ініціювала створення 32 кооперативів в західних областях України: Тернопільській, Хмельницькій, Івано-Франківській та Львівській.

Про це нам розповідає Микола Кузь – старший менеджер зі зв’язків з громадськістю кластера «Поділля» компанії «Контінентал».

З початком війни пріоритети нашої компанії змінились і, дізнавшись про ідею «Ягідного раю» вирощувати овочі для потреб армії, ми одразу її підтримали. В акції задіяно майже дві тисячі мешканців сіл Дунаєвецької громади, які просувають городництво на своїх земельних ділянках, пояснює пан Микола.

«Контінентал» після відповідного прохання кооперативу з Хмельниччини та подачі необхідної документації надав його активу три сівалки, необхідні плівку для огірків та сітку для вирощування овочевих культур.

Куди відправлятимуть врожай: військовим безпосередньо на фронт, внутрішньо-переміщеним особам чи у регіони, які постраждали від агресії окупанта – на разі члени кооперативу радяться і вирішують це питання.

«Контінентал» надає можливості для розвитку кооперативів. Ми вважаємо, що подібні ініціативи сьогодні як ніколи актуальні, бо забезпечують надійний тил держави: створюють нові робочі місця, дають додатковий дохід жителям сіл та на максимум розвивають українську економіку у воєнний період, – завершує менеджер Микола Кузь.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up